Oldal tetejére

Szénmonoxid jelző – családja biztonságának záloga

Családja biztonsága érdekében használjon szénmonoxid jelzőt! Menjen biztosra, válasszon olyan terméket, ami a hivatalos pozitív listán szerepel.

szénmonoxid jelző

Szénmonoxid jelzőkre vonatkozó előírások

Nemcsak a fűtési időszakban, de egész évben sok háztartásban (fürdőszobában, garázsban, pincében) potenciális veszélyt jelenthet a szénmonoxid, ami az egyik legalattomosabb gáz, hiszen szagtalan, színtelen, íztelen, és mérgezést vagy akár halált is okozhat. Évente mintegy négyszázszor riasztják a tűzoltókat szénmonoxid-mérgezéssel összefüggő esethez.

A súlyos balesetek elkerülése érdekében:

  • ellenőriztessük a nyílt lánggal égő berendezéseket,
  • győződjünk meg róla, hogy a nyílt lánggal égő berendezés levegőutánpótlása biztosított,
  • vegyük komolyan a berendezések karbantartását, tisztítását és a kéményseprést,
  • új tüzelőberendezés vásárlásakor zárt égésterű berendezést vásároljunk.

Szénmonoxid-érzékelőt kizárólag biztos forrásból vásároljunk, a kiválasztott termék megvásárlása előtt pedig látogassunk el az Országos Katasztrófavédelem honlapjára, itt ugyanis megtaláljuk azokat a listákat (pozitív és negatív lista), amiken a bevizsgált szénmonoxid-érzékelők szerepelnek.

A vizsgálat során azt nézik, hogy különböző szénmonoxid-koncentráció esetén megfelelő jelzést ad-e a szerkezet. Ez a procedúra európai szabvány alapján történik.

A negatív listán szereplő készülékeket senki ne vásárolja meg, illetve, ha az otthonunkban a negatív listán szereplő készülék van, cseréljük le amilyen gyorsan csak lehet. Fontos: az érzékelők szavatossága általában öt év, utána cserélni kell!

Teendők a szénmonoxid jelző riasztása esetén

Ha szén-monoxid-mérgezés tüneteit észleljük, azonnal menjünk szabad levegőre, és tárcsázzuk a 112-es számot, vagy a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívót.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?