Oldal tetejére

Saját készítésű ajándék: így készül a karácsonyi hógömb

A hógömböket nemcsak a kisebb gyerekek, hanem mindenki szereti, akár a karácsonyi dekoráció részeként, akár ajándékként nagy sikert arathat. Egy személyre szabott darabbal bárkit meglephetünk, ráadásul az elkészítése sem igényel nagy fáradságot – mutatjuk, hogyan készül!

karácsonyi hógömb befőttesüvegből

Hógömb készítése befőttes üvegből

Habár a karácsonyi hógömb nevében is benne van, hogy gömb, mégsem kell ragaszkodni ehhez a formához feltétlenül! Pláne azért sem, mert egy befőttes üveg – feje tetejére állítva – príma kiindulópontot jelent: adott a „hógömb alap” és maga az „üveg hógömb”. És hogy mi van a hógömbben? Ez csak a kreativitásunkon múlik! Azt azért elárulhatjuk már most is, hogy egy hógömb elkészítése nem jelent akkora munkát, mint az ideális műfenyő vagy egy stabil fenyőtalp megtalálása!

Hozzávalók

Természetesen a hógömb készítés bizonyos részleteiben azért trükkös lehet, ezért a házi hógömb készítés listáját kettészedtük: az első blokkban azokat a hozzávalókat tüntettük fel, amikre mindenképp szükség lesz, ezekből készül az egyedi hógömb befőttesüvegből. 

Ugyanakkor az egyedi hógömb készítés a „belevalóktól” lesz igazán egyedi: állatok, emberek, fák vagy éppen házak, mindezek mellett a külső dekorációról is gondoskodjunk gombokkal, szalagokkal, egyéb kiegészítőkkel. 

  • Műanyag figurák
  • Műnövények
  • Elegáns gombok
  • Arany szegőszalag

Hógömb DIY lépésről lépésre 

  • Készítsük elő a hozzávalókat! A nagy részüket beszerezhetjük barkácsboltban és rövidáruboltban, glicerint patikában tudunk venni, desztillált vizet pedig benzinkutakon, nagyáruházakban.

  • Első lépésben alakítsuk ki az általunk kitalált havas tájrészletet! Ez lehet egy őzike fenyőfával, egy angyalka a hóban, de akár egy dinoszaurusz is, ha az ajándékozottnak az okozna örömöt. A befőttesüveg kupakjának hátuljára ragasszunk egy kis darab hungarocellt, majd erre ragasszuk fel a kiválasztott műanyag figurát a növényekkel. 

  • A befőttesüvegben keverjünk el egy a kettő arányban glicerint desztillált vízzel, ebben szépen fognak szállingózni a hópihék az üvegben.

  • Ha megszáradt a ragasztó, akkor csavarjuk rá a kupakot az üvegre. A kupak oldalát díszíthetjük arany szegőszalaggal, az üveg tetejére pedig ragaszthatunk dekoratív gombokat. Rázzuk meg a hógömböt, és gyönyörködjünk a hóesésben – így készül tehát a hógömb házilag!

Mi van a hógömbben?

Sokakban felmerül ez a kérdés, és persze az is, hogy a hógömb készítése glicerin nélkül megoldható-e? A rövid válasz ez: igen, de a glicerin elhagyásával egy teljesen más típust lehet csak megalkotni. A glicerinnek köszönhetően lesz a hópelyhek „szitálása” olyan életszerű, a desztillált víz pedig nem fog algásodni, ha pedig jól megtisztított kellékek kerülnek bele, akkor minden szennyeződéstől mentes marad. Aki viszont glicerin helyett szeretne valami más alternatívát, annak a száraz hógömb jó megoldás lehet! Ebben az estben a folyadékot kivesszük a képletből, viszont minden más ugyanúgy elrejthető az üvegben, sőt, a száraz hógömbnél akár egy kis fénysort is becsempészhetünk a tájba!

Hógömb készítés videó

Hasznos volt ez az oldal?