Banner

Permetező – kézi vagy háti? Milyet érdemes venni?

Egy profi kertnek szinte alaptartozéka a permetező, rengeteg problémától tudjuk megkímélni magunkat, ha beszerezzük, és a növények igényei szerint járunk el. Persze ahány kert, annyi igény, permetező kínálatunk is különböző típusokat foglal magába – cikkünkben ehhez adunk most útmutatót!

Milyen permetező típusok léteznek?

Nem mindegy, hogy 5 litereres permetező kézi felhasználással, vagy 10 literes permetező motoros meghajtással lesz a befutó. Nem csak a tartályméretek, hanem a technikai paraméterek is fontosak, ezek fogják meghatározni, hogy milyen feladatokra tudjuk használni a gépet. Lássuk a részleteket!

Kézi nyomáspermetező - hobbikerthez maximálisan elegendő

Kézi nyomáspermetező – előnyei, hátrányai

A kézi permetező előnyei között elsőként mindenképp a kedvező árat említhetjük, a bonyolultabb műszaki megoldások hiányában megfizethető áron beszerezhetjük. Amennyiben alacsony fákat, sövényeket, esetleg kisebb növényeket szeretnénk permetezni, a kézi permetező tökéletesen megfelel céljainknak. Ha csak az erkélyen szeretnénk használni, akkor egy kisebb kézi permetező is bőven elég, de nagyobb feladatokra pedig ott van a több literes kivitel is. 

Tudod, mik a permetezés szabályai? Olvasd el cikkünket!

Háti permetező – előnyei, hátrányai

A háti permetező a komolyabb, hosszabb ideig tartó feladatokra való. Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb háti permetező, nem egyszerű válaszolni, hiszen többféle típus létezik. Ugyanakkor az elektromos háti permetező – más néven akkus háti permetező – talán az egyik legnépszerűbb megoldás, mivel nincsen szükség benzin töltögetésére. Azzal viszont okvetlenül számoljunk, ha háti permetezőt vásárolunk, hogy egy nagyobb – akár 10 liter feletti tartályt – nem könnyű feladat huzamosabb ideig cipelni!

Háti permetező a kényelmesen permetezéshez, nagy területekhez ajánlott

Benzines, motoros vagy akkumulátoros

Amennyiben nagyobb fák is vannak kertünkben, akkor a motoros permetező lehet a befutó. A hagyományos kézi permetező aligha ér fel a fák legtetejéig, arról nem is beszélve, hogy kézileg pumpálni sem a legkönnyebb feladat hosszútávon.

A benzinmotoros permetező további előnye, hogy hosszú üzemidőt garantál, ha 4-5 óránál több ideig kell permeteznünk, akkor minden további nélkül a benzines permetező lesz a befutó. Amennyiben befejezzük ennyi idő alatt a munkát, akkor az akkus permetező is szóba jöhet még.

A motoros permetező nagy területekhez ajánlottak

Természetesen léteznek komolyabb akkumulátoros permetező gépek is, amik akár 8-12 órás üzemidővel is rendelkeznek – ilyen például az Expert elektromos permetezője.

Cserealkatrészek – A permetező alkatrész kérdései

Talán a legtöbbet keresett alkatrészt típus a permetező fúvóka, avagy a permetező szórófej. A különböző fúvókák és szórófejek azért fontos kiegészítői a permetezőnek, mert nemcsak permetszerek kerülhetnek a permetezőbe, hanem más anyagok is: gyomirtó, tisztítószer, apró műtrágya vagy egyéb kémiai anyagok. Ezekhez viszont sok esetben más szórófejekre lesz szükség.

Más fúvókát kell használni szántóföldre, ültetvényre, de a folyékony műtrágyázáshoz vagy a tartálytisztításhoz is különböző paramétereknek kell megfelelni. Ha például lapos sugarú szórást szeretnénk elérni, akkor lapos sugarú fúvókára lesz szükségünk, ha viszont kúpszerűre, akkor a kúppalást sugárképzésű fúvóka lesz számunkra a megfelelő.

Karbantartás

Munka után ne csak a tartályt, hanem a csöveket is öblítsük el, az alkatrészeket egymástól elválasztva textilzsákban tároljuk. Soha ne hagyjuk a gépben a permetezőt vagy más vegyszereket! Ellenkező esetben elkezdhet algásodni, „bezavarosodni”, a növényi maradványok pedig dugulást okozhatnak. Amennyiben egyenetlen a szóráskép, először győződjünk meg arról, hogy dugulás okozza-e a problémát, ezt takarítással elháríthatjuk. Ellenkező esetben a szórófej belső alkatrészeire gyanakodhatunk, törés vagy repedés esetén nincs mit tenni, pótolnunk kell! 

Nézz körül a Praktiker kertészeti termékeinek kínálatában!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!