Mosogatógép, mikró, mosógép: így tisztítsa hatékonyan háztartási gépeit!

A konyhagépeknek, amelyek rendszeresen érintkeznek az általunk elfogyasztott élelmiszerekkel, mindig tisztának kell lenniük. Sokan nem tudják, hogy a konyhagépek napi tisztításánál nem feltétlenül kell drága, agresszív vegyszereket használni, erre a célra megfelel néhány egyszerű háztartási szer is. Kiváló eredményt érhetünk el a sütőporral, az ecettel, sőt még a kólával is.

A gépek tisztán tartása azonban nemcsak a higiénia miatt fontos, de megnöveli az élettartamukat, és hozzájárul ahhoz, hogy a kenyérpirító, a vízforraló és társaik mindig szolgálatunkra álljanak.

Az ecet és a citrom segítségével távolítsuk el a vízkövet

A vízforraló vagy a kávéfőző vízkőtelenítésére kiválóan megfelel a víz-citrom keveréke. Használata, az erős vegyszerekkel ellentétben, nem károsítja az egészséget és a környezetet. A vízkőlerakódással szemben hatékonyan vehetjük fel a harcot az ecettel is. Ha a lerakódás makacsabbnak bizonyul, emeljük az ecet arányát a keverékben.

A mikrohullámú sütő tisztítása

Ha szeretnénk megtisztítani a nagyobb konyhai készülékeinket, mint amilyen a mikrohullámú sütő, nem feltétlenül kell agresszív vegyszerekhez nyúlnunk, amelyekkel a készülék kényes, belső borítását is megsérthetjük.  Erre a célra bevethetjük a tálkatrükköt: vegyünk egy mikrózható üveg-, vagy porcelánedénykét, töltsünk félig citromlé-víz keverékével, állítsuk a hőmérsékletet a legmagasabb fokozatra, járassuk 2,5-3 percig, majd lekapcsolás után tartsuk a sütő ajtaját pár percig zárva. A pára lerakódik a sütő falán, amely a letapadt szennyeződést feloldja, ezt pedig egy nedves rongy segítségével könnyedén letörölhetjük.

Mi okozza a kellemetlen szagokat a mosógépben?

A szakterület ismerői állítják, hogy a kellemetlen szagokat az alacsony hőmérsékleten és folyékony mosószerekkel végzett mosás következtében keletkezett szennyeződés okozza. Ami azonban a pénztárcánknak, illetve a környezetnek kedvező, hosszú távon károsíthatja a mosógépünket. Szappanmaradványok, zsírok, szöszök nemcsak a kifolyó szűrőjén rakódhatnak le, de feltűnnek a mosógép látható felületein, a dobon, a tömítéseknél és a tömlőkön is. Ezenfelül a mosógép egyes részei mosás után nem tudnak teljesen kiszáradni, ez pedig penészedést idéz elő. Az eredmény: a ruhák már röviddel a mosás után kellemetlen szagúak lesznek, mosógépünk pedig hamarabb meghibásodhat.

Annak érdekében, hogy mosógépünket megszabadítsuk a kórokozóktól, elegendő, ha esetenként 95 ⁰C-on elindítunk egy főzőmosást. A művelet elvégzése még abban az esetben is hasznos, ha az ismert mosószerek közül jó néhány alacsonyabb hőfokon is fertőtlenít, ám a főzőmosással kioldhatjuk a zsírokból, szappanból, szennyeződésekből keletkezett lerakódásokat is. 95 ⁰C-on leginkább az ágynemű és a konyharuhák fertőtlenítő mosását végezzük. Ezzel a művelettel két legyet ütünk egy csapásra: a ruhánk tiszta, csíramentes, a mosógépet kitisztítottuk, sőt külön fertőtlenítő-, öblítőadalékot sem kell használnunk.

A vízkő elleni leghatékonyabb védelmet minden bizonnyal a kereskedelemi forgalomban lévő vízkőoldók biztosítják. Azonban mosógépnél is használhatjuk régi, jól bevált háztartási trükkjeinket. Ezek közé tartozik az illatszerboltokban beszerezhető citromsav hígított oldata vagy a klóros tisztítószer. Mind két szert, a használati útmutatónak megfelelően, erős hígításban, szükség esetén 95 ⁰C-os programon, ruhák nélkül alkalmazzuk.

Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet?

Általában 12 hetente lenne szükség arra, hogy mosogatógépünket alapos tisztításnak vessük alá. A műveletet edények nélkül 60 ⁰C-on, ha lehetőségünk van rá, 95 ⁰C-on, előmosási program nélkül futtassuk végig. A program indítása előtt, a nagyobb hatékonyság érdekében, szórjunk 6-7 evőkanál citromsavat a mosogatógép aljára.

A kenyérpirító morzsagyűjtője tűzfészekké válhat

Takarításkor gyakran megfeledkezünk a kenyérpirítóról. Ideális esetben a készülék morzsagyűjtőjét minden használat után ki kellene üríteni, különben a kenyér vagy a zsemle lepotyogó morzsái könnyen letapadnak, megszilárdulnak, rosszabb esetben elszenesedhetnek és gyulladást idézhetnek elő.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!