Oldal tetejére

Mi legyen a karácsonyfával az ünnepek után?

A fenti kérdés talán minden háztartásban elhangzik, sokan pedig reflexből megszabadulnak a karácsonyfától, holott vannak még lehetőségek az utcára dobáson kívül is. Cikkünkben ezeket nézzük át!

Tévhit, hogy a fenyő nem komposztálható

Sokan úgy tudják, hogy a fenyőfa semmilyen formában nem komposztálható – pedig ez nem teljesen igaz! Moderált mennyiségben hozzá lehet keverni a komposzthoz, de az tény és való, hogy a komposztálási folyamatot lassítani fogja.

Tévhit, hogy a fenyő nem komposztálható

A fenyőfa komposztálás menete

A fenyőfa tűleveleinek gyanta tartalma miatt nehézkesebb a folyamat, ezért önmagában nagyon nehezen bomlik le. Ha viszont egy vegyes komposztba tesszük, akkor pár centis rétegekben elteríthető – érdemes minél vékonyabb rétegeket kialakítani, hogy biztosan megtörténjen a lebomlás. Egyfelől ennek van egy olyan előnye, hogy lazább lesz az egész komposzthalom, másfelől pedig jó hőzáró rétegeket biztosít, így a komposztáláshoz szükséges meleg könnyebben megmarad.

Tippek újrahasznosításra

Láthatjuk, hogy a fenyőfák körül nem terem meg bármilyen növény – ennek bizony van köze a tűlevelekhez is. A fenyőfák – és persze a fenyőfából készült komposzt – a talajt úgymond elsavanyítja, ezt pedig csak speciális növények szeretik. Ha tehát ilyen komposztot szeretnénk használni, akkor a következő növények kifejezetten örülnek majd neki:

 • begónia
 • hortenzia
 • liliomfa
 • rododendron

Országszerte januárban indul a fenyőfák begyűjtése

Ha pedig nem tudunk, esetleg egyszerűen nem szeretnénk aprítással, komposztálással foglalkozni, akkor a nagyobb településeken minden további nélkül számíthatunk a januári begyűjtésre. Ilyenkor csak a szemetesek mellé kell kihelyezni a fát, arra természetesen ügyelve, hogy senkit ne zavarjon az elhaladásban.

Karácsonyfa gyűjtőpontok nagyobb településeken

Nagyobb településeken gyűjtőpontok is kialakításra kerültek. Egyfelől a karácsonyfa-begyűjtés határideje előtti vagy túli leadások miatt, másfelől pedig azért, mert vannak olyan nagy fenyőfák, amit a hulladékszállító célgéppel nem lehet egykönnyen felaprítani – ilyenkor a gyűjtőpontokra kell vinni a fát.

Tűzifa is lehet belőle?

A fenyőfa több okból sem ideális tűzifának, de nem kell teljesen lemondani róla! Egyfelől gyantatartalma miatt pattogva, sercegve ég, a szikrák pedig akár balesetveszélyesek is lehetnek. Másfelől fűtőértéke sem a legjobb, hiszen puhafáról van szó: gyorsan meggyullad, hamar elég. Ha tehát fel szeretnénk használni a fát, akkor gyújtósnak megteszi, vagy aprítva kiváló mulcsot készíthetünk belőle!

A kivágott fenyőfából készített karácsonyfa tökéletesen helyettesíthető

Az első és kézenfekvő megoldás természetesen a műfenyő, de számtalan további alternatíva is létezik már! Vásárolhatunk élőfenyőt, amit aztán kiültetünk a kertbe, de lehetünk ennél sokkal kreatívabbak is. Korábbi cikkünkben – az ünnepi kreativitás jegyében – összeszedtünk pár filléres, de annál ötletesebb megoldást: alternatív karácsonyfák készítése néhány hozzávalóból.

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Árzuhanás