Újrahasznosítás: így készíts konyharuhából textiltáskát!

A műanyagmentes hétköznapok egyik nagy találmánya a textilszatyor, amit bárki el tud készíteni saját kezűleg is. Brandt Dia, a Masni Dekoráció bloggere mutatja meg, hogyan kell.

Nálunk a nyár egy nagy rendrakással, szanálással és takarítással is jár, lezárjuk az előző tanévet, frissítünk, pakolunk, rendszerezünk, és a különböző online piactereken megválunk azoktól a dolgoktól, amikre nincs többé szükségünk. Az egyik legnagyobb falat a konyhaszekrény rendszerezése volt, húztuk, amíg lehetett, aztán egy kedd reggeli felindulás végigvitt minket a nehezén. Sok kincset találtunk, amik már új gazdáiknál vannak azóta, és találtunk olyan elfeledett dolgokat, melyeknek új életet adhattunk. Ilyen volt például ez a pár éve megvásárolt konyharuhacsomag. Mivel idén nyáron, a műanyagmentes július keretében a sok nylonzacsi helyett egyre többen váltottak kulacsra, többször használható bevásárló táskákra, kis hálós zsákokra, kapóra jöttek ezek a konyharuhák. A konyharuhákból bevásárló és minden egyéb hurcolászásra való szatyrokat varrtunk, így is tovább bővítve a nem szűkös szatyorgyűjteményünket. Mutatom, hogyan készültek. 

Diy táska konyharuhából

Amire szükségünk lesz

  • nem használt, jó állapotú konyharuhák, (1 táskához 2 db azonos méretű konyharuhával számoljunk)
  • 3 cm széles heveder pánt (táskánként kb. 1 m)
  • varrógép, olló

Diy táska konyharuhából

Így készültek

Terítsük ki a konyharuhákat magunk elé, színével forgassuk őket egymás felé, és a két hosszú, illetve az egyik rövid oldalán tűzzük őket össze gombostűvel, majd varrjuk is végig. 

Diy táska konyharuhából

A nyitva maradt rövid oldalt hajtsuk kifelé 4-5 cm-re, tűzzük végig, majd varrjuk körbe. 

Diy táska konyharuhából

A következő lépés, hogy adunk a táskának egy kis “mélységet”, azaz kidobozoljuk az alját. Ehhez annyit kell tennünk, hogy a varrást tartva magunk előtt függőlegesen, háromszögre hajtjuk a táska sarkát. Ügyeljünk arra, hogy szimmetrikus legyen a háromszögünk! 

Diy táska konyharuhából

Mérjünk fel a varrásra 5 cm-t, majd ott a varrásra merőlegesen jelöljük végig az anyagot. Ha jól dolgoztunk, ennek a keresztjelölésnek 8 cm hosszúnak kell lennie.

Varrjuk végig a 8 cm hosszú jelölést, és vágjuk le a sarkot.

Diy táska konyharuhából

Diy táska konyharuhából

Ezt a lépést már az ananászos nyári táskánál is bemutattam.

A sarokdobozolás műveletét végezzük el a másik oldalon is, majd fordítsuk ki színére a táskát!

Jöhet a fül! A hevederpántunkat vágjuk ketté és a vágásokat égessük el, nehogy lebomoljanak.

Diy táska konyharuhából

Az elégetett végű pántot helyezzük a táska külső (szín) oldalára és rendezzük el, hogy szimmetrikus legyen, majd varrjuk is fel többszöri öltéssel. A két fület a táska két oldalára varrjuk, azaz, ha felvarrtuk az egyik oldalra az egyik darabot, akkor a másik oldalra ugyanoda, kívülre, ugyanolyan távolságokra varrjuk fel a másik fület! 

Diy táska konyharuhából

Íme, a végeredmény:

Diy táska konyharuhából

Magát, a leírást, tovább tartott megírni, mint egy táskát megvarrni, így senki ne habozzon! Szép, környezettudatos hétköznapokat kívánunk!

táska diy

Diy táska konyharuhából

diy táska konyharuhából

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!