Banner

Milyen kerti szivattyú típusok léteznek és melyik mire használatos?

A kerti szivattyú elengedhetetlen ahhoz, hogy vízhez jussunk ott, ahol nem akarunk vagy tudunk vezetékes vizet használni. Nagy előnye, hogy segítségével nem fogjuk feleslegesen fogyasztani a csapvizet. 

Kerti szivattyút igénybe vehetünk a növényzet locsolására éppúgy, mint a lakóház vízzel való ellátására. 

A kerti gépek e típusa hosszú távú befektetés, amelynek nagyon fontos szerepe van, hiszen ha nem működik kielégítően, akkor kiszárad a fű, szomjaznak a haszonnövények. A szivattyú beszerzését épp ezért érdemes körültekintően intézni. Ajánlott márkás terméket venni, amelynek a szervízhálózata, garanciája megfelelő.

Milyen mélyről kell vizet szerezni?

A kiválasztásnál több szempontot kell figyelembe vennünk. A kútfúró szakembertől kapunk majd információt egy fontos tényezővel kapcsolatban: milyen mélyről kell felhozni a vizet? 

A szivattyú kiválasztása előtt tehát a nyugvó, illetve üzemi vízszintünkkel kell megismerkednünk. 

 • A nyugvó vízszint az, ahol beáll a vízfelszín, ha nincs a kútból vízkivétel.  
 • Az üzemi vízszint nekünk fontosabb adat lesz. Itt áll a vízszint a folyamatos szivattyúzás mellett. Ha az üzemi vagy dinamikus vízszint 9 méter alatt van, akkor búvárszivattyút kell választanunk, afelett pedig megfelel a talajfelszín alatti szivattyú

Amennyiben hegytetőn helyezkedik el a telkünk, akkor nem lesz meglepő, hogy búvárszivattyúra lesz szükség. 

Az, hogy a berendezés milyen mélyről hozza fel a vizet, a teljesítménye szempontjából is igen lényeges. A szivattyú teljesítményének nagyobb részét veszi el, hogy kiemelje a vizet, ha mélyebbről kell felhozni. Egy adott névleges teljesítményű szivattyú mélyebbről kevesebb vizet emel ki. 

A vízhozam, ami itt egy igen lényeges mérőszám, azt jelenti, egy perc alatt hány liter vizet nyerünk a kútból. Ha a megengedhető maximális értéket túllépjük, akkor már hordalékot, homokot hozunk fel. Épp ezért fontos lehet az is, mennyire homoktűrő a szivattyúnk. 

Ha már rendelkezünk egy fúrt vagy ásott kúttal, akkor azt, hogy mekkora vízhozamú berendezés lesz a számunkra kielégítő - tekintetbe véve az üzemi vízszintet, illetve a vízmennyiségre vonatkozó igényünket - le is tudjuk tesztelni. 

Még mielőtt megvásárolnánk a saját szivattyúnkat, érdemes kölcsönkérni egyet, akár a szomszédtól, és megnézni, hogy mennyi idő alatt telik meg egy vödör (aminek tudjuk az űrtartalmát). Szakember vagy egy kis internetes utánanézés segíthet ez alapján megtalálni a megfelelő típust.

Robusztus, öntvényházas kerti szivattyú bronz lapáttal.

Kerti szivattyú típusok felhasználási terület szerint

Alapvető szempont annak eldöntésében, hogy milyen szivattyút vásároljunk, hogy mire fogjuk használni.

 • Otthonunk vízellátásához elég 70-80 liter/perc teljesítményű szivattyút választani. 
 • Ha locsolni szeretnénk slaggal, akkor megfelelő, ha 50/60 liter vízhez jutunk percenként.
 • Egy teljes öntözőrendszerhez 70-110 literes vízhozam az ideális.

Kert szivattyú kínálatunkban minden igényre talál megoldást.

Kerti öntöző szivattyúk

Az öntőzőrendszer ellátására ilyen változatot érdemes beszereznünk. Előzetesen meg kell néznünk, az adott kút alkalmas-e arra, hogy tápláljon egy öntözőrendszert, a paraméterek alapján:

 • mekkora a kert, az ültetett növényzet
 • milyen típusú szórófejeket alkalmaznánk
 • hogy helyezkednek el a tereptárgyak

A vízigény mellett lényeges lesz, mekkora a betáplálási nyomás mértéke, és a csővezeték vesztesége. Így tudjuk kiszámolni, mekkora teljesítményű szivattyúra lesz szükségünk.

Kerti tó szivattyúk

A tószivattyú gondoskodik a víz megfelelő áramlásáról annak érdekében, hogy a tó megfelelően tiszta maradjon. Alapvető, hogy jó minőségű, megbízhatóan működő szivattyúnk legyen ahhoz, hogy a tavi ökoszisztéma - növények, halak és más vízi állatok közössége - fennmaradjon. Egyes változatok oxigént is tudnak juttatni a vízbe.

Kútszivattyúk, fúrt vagy ásott kutakhoz

Egyre elterjedtebb az ásott vagy fúrt kútból való öntözés, és ehhez használhatjuk ezeket a típusú szivattyúkat. A kút vizének kinyerésére használhatjuk például a búvárszivattyút is. 

A felszíni szivattyúk egyik legkedveltebb típusa az önfeltöltő szivattyú, amely jellemzően jól túri a homokot. Az ásott kutakhoz gyakran választják. A centrifugál szivattyúk körébe tartozó típust minden indítás előtt fel kell tölteni folyadékkal.

Búvárszivattyúk

Ha az üzemi vízszintünk 9 méterrel a felszín alatt van, akkor ez a gép a megoldás a víz nyerésre. A búvárszivattyú vagy merülőszivattyú a kútba engedve, a vízfelszín alatt dolgozik. Ezek a típusok a vizet nem szívják, hanem felnyomják a felszínre, a teljesítményük általában nagyobb emiatt. Egyes változatok akár 65 méter mélységből is kiszivattyúzzák a vizet.

Zagyszivattúk

A kerti szivattyúk egy speciális típusa képes nagy szemcseméretű anyaggal szennyezett vizet is a felszínre hozni. Emellett tiszta víz, szennyvíz is szivattyúzható vele. 

A zagyszivattyú általában robbanómotoros, hogy ott is működtethető legyen, ahol nincs áramellátás.

Szennyvíz szivattyúk

A szennyvíz szivattyúk más igényeknek kell, hogy megfeleljenek, mint a tiszta vízzel dolgozó berendezések. Fontos például, hogy ellenálljanak a dugulásnak. 

A Praktiker kínálatában a szennyvíz szivattyúk sokféle változatából választhatunk. 

 • Szabad átömlésű szivattyú - ez az egyszerűbb típus automatikusan áttolja a rendszeren a szennyvizet. 
 • Darálós szivattyú - a dugulást okozó tartalmakat darálókések teszik ártalmatlanná.  
 • Átemelős szivattyú - alkalmas arra, hogy a szennyvizet alacsonyabb területről magasabb helyre juttassa. Nagyobb szintkülönbségnél ideális megoldás. Darálós kivitelben is elérhető.

Házi vízmű szivattyúk

A házi vízmű szivattyúkkal az otthonunkat tudjuk ellátni a kútról ott, ahol az iható víz megléte nem fontos - így a wc öblítésnél - , de a kerti locsolásban is közreműködik. Ellátja a vízkezelési, vízmozgatási, víztárolási feladatokat, energiatakarékos módon mindezt egy rendszerbe foglalva. 

A házi vízművek segítségével rengeteg pénzt spórolhatunk

Amennyiben önellátásra törekszünk, akkor ez a gép remek szolgálatot tesz majd. A házi vízmű kiválasztásában a legfontosabb szempont a vízigényünk lesz. Többféle típusból választhatunk itt is. Ha egy emeletes kertes házat akarunk ellátni a segítségével, az 50 literes tartály sem lesz túl nagy.

Energiaforrás szerinti típusok

Mind az elektromos, mind a benzines változatnak megvannak az előnyei és hátulütői.

Elektromos kerti szivattyúk

Az elektromos üzemeltetésű szivattyúk nem zajosak, nincs a környezetükben benzin szag, viszont hálózatot vagy akkumulátort igényelnek. 

Ide tartoznak a kisebb szivattyúk, mint a hordozható kerti jet szivattyú, amellyel a ház körüli teendők mellett - kertje locsolásához éppúgy használhatja bárki, mint kerti tó leengedéséhez  - akár egy hajófenék víztelenítését is meg tudunk oldani. 

Benzines kerti szivattyú

A benzines változat fő pozitívuma a nagy teljesítmény. Kiválóan alkalmas például egy elárasztott pince gyors víztelenítésére, vagy akár öntözőrendszer működtetésére.

Sok szempontot érdemes figyelembe venni a választáshoz

Érdemes tehát körültekintően, akár hozzáértőt bevonva kiválasztani a legjobb változatot.

Mindig számoljunk azzal is, hogy sokféle - olykor hátráltató - körülmény közt kell majd dolgoznia a berendezésnek. A szakemberek azt javasolják, hogy a két fontos mutató, a manometrikus emelőmagasság és a szivattyú maximális szállítási értéke tekintetében ne válasszunk olyan gépet, ami éppen csak teljesíti azt az értéket, amire szükségünk van. A szivattyúkon feltüntetett adatok ugyanis az optimális esetre vonatkoznak, ami nem mindig találkozik a valós helyzettel.

Népszerű márkák kerti szivattyú kínálatunkból:

 •  Acquaer
 •  Al-ko
 •  Gardena
 •  Hyundai
 •  Starpak
 •  Steinberg
 •  TIP

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!