Banner

Kerti medence az álma? Erre ügyeljen vásárláskor!

A kerti medence ötlete mindenkiben felmerül, amikor a hétköznapjainkat átjárja a forróság. Ha kertes vagy teraszos házban lakik, akkor nemcsak a klíma, de a kerti medence is tökéletes megoldás lehet a hűsölésre. Mutatjuk, hogy vásárláskor milyen szempontokat tartson szem előtt!

Korábbi cikkünkben sorra vettük a kerti medencék típusait, azok előnyeit és hátrányait, most pedig a leghasznosabb tudnivalókat gyűjtöttünk össze.

merevfalú medence

Kerti medence telepítése, felállítása

Használati útmutató nélkül a feladathoz hozzálátni nem érdemes - főleg akkor nem, ha az ember először állít fel kerti medencét!

A kerti medence helyének helyes megválasztása a hosszú életű medence titka. A tereppel szemben támasztott legfontosabb elvárás, hogy sík, előkészített talaj legyen, ellenkező esetben a medence kilyukadhat, deformálódhat, felborulhat.

A medencét célszerű minden olyan tárgytól távol helyezni, amiről a gyerekek medencébe ugrálhatnak.

A kiválasztott terület ne essen fa alá. Onnan bogarak, levelek hullhatnak a vízbe, ami nemcsak a medence tulajdonosának okozhat bosszúságot, de a vízszűrőnek is.

A területet precízen meg kell tisztítani! Mindennek - gyökerek, kövek, éles tárgyak - mennie kell, ami a medencében kárt tehet. Aki biztosra szeretne menni, a medence alá geotextíliát terít.

Fontos, hogy a medence közelében legyen áram a vízforgató berendezés számára, illetve legyen megoldott a vízelvezetés.

A vízforgató szivattyú a tiszta medence alapja. A szerkezet beszívja a vizet, majd átszűri a benne lévő szűrőbetéten, és ezt követően a tiszta víz a berendezés másik oldalán a fúvókákon keresztül jut vissza a medencetérbe.

A medencéhez érdemes medencetakarót is vásárolni! A medencetakaró nemcsak a szennyeződések ellen véd, de csökkenti a párolgás mértékét, melegen tartja a medence vízét (éjszaka nem engedi lehűlni), használatával a tisztításhoz szükséges vegyszerek mennyisége is csökkenthető.

%%TERMEK_AJANLO_575%%

A medenceporszívó szintén tökéletes választás a medence tisztán tartására: tökéletesen felszívja a medence aljára rakódott szennyeződéseket, homokot, bogarakat, leveleket.

Mielőtt medencét vásárolunk, meg kell ismernünk tisztításának alaplépéseit, költségeit. Nem szabad elfelejteni, a hanyagul fertőtlenített víznek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A kisebb medencéknél, mivel azokon nincs vegyszeradagoló, magunknak kell adagolni a vegyszert, ami lehet uszodavegyszer vagy kimondottan erre a célra készült klórkoncentrátum. Fontos, hogy a vegyszer adagolása a vízforgató rendszer működése közben történjen, így az megfelelő módon összekeveredik a vízzel!

kerti medence pH

A medence vízének pH-értékét használat előtt mindenképp ellenőrizni kell. Az ehhez szükséges eszközt bármelyik szaküzletben be lehet szerezni. A pH-érték 7.2 – 7.6 között, a klór értéke 0.3 – 0.6 mg/l között megfelelő.

A medence fűtése napenergia segítségével is megoldható, a szolár medencefűtő szőnyeget a nap felmelegíti, ami a hőt az azon keresztülfolyó víznek adja át. A medence szivattyújára közvetlenül ráköthető.

A gyerekek védelmében nem árt a medencét biztonsági hálóval is betakarni. A háló teherbírása elérheti a kétszáz kilogrammot is.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!