Oldal tetejére
7 termék

Tudta, hogy törzsvásárlóink akár 10%-os kedvezménnyel vásárolhatnak? Szeretne részesülni a kedvezményekben? Regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Akinek van kertje, vagy szeretne belevágni a kertépítésbe, biztosan találkozott már mulccsal. Kertrendezéshez, magaságyáshoz és sziklakert építéséhez is nagyon hasznos és látványos kellék, ám sokan nem tudják, hogy hogyan vehetik hasznát a saját kertjükben. Pedig a mulcs rengeteg előnnyel rendelkezik, például, hogy dekoratív látványt nyújt, továbbá csökkenti a gyomosodást azáltal, hogy a talajfelszínt nem juttatja elég fényhez. Mulcsolás segítségével lassíthatjuk a talaj kiszáradását. E talajtakaró segítségével ugyanis mérsékelhető az elpárolgás és fokozható az öntözővíz-hasznosulás. Kitűnő segítséget nyújt a talaj hőmérsékletének szabályozásában: fedőréteget képez a talajon, melynek köszönhetően télen véd a fagyástól, nyáron a nagy melegtől és a párolgástól. A természetes anyagból készült mulcsok táplálják a termőtalajt, hiszen bomlásukkal folyamatosan szerves anyagot juttatnak a földbe. A mulcsolás segít a növények tisztán tartásában is, így szerepet játszik a gombás megbetegedések csökkentésében. A mulcsnak tehát számos előnye van, a fent említettek eredményeképp növekedhet a terméshozam és jobb minőségű termésre számíthatunk. Mint bármilyen eszköznek, a mulcsnak is akadnak hátulütői, ám ezek többnyire a nem megfelelő telepítésnek tudhatóak be. Ha túl vastagon, vagy túl vékonyan kerül lefektetésre a talajtakaró, az többet árt mint használ. Az ideális vastagság 4-5 cm, ha ennél vastagabb a talajfedés, akkor nem juttatja elég oxigénhez a földet, az ennél vékonyabb réteg pedig hatástalan. További körültekintést igénylő szempont, hogy nem szabad túl hamar kiszórni a talajra a mulcsot, hanem érdemes megvárni, amíg a növények kicsíráznak, így lesz idejük megerősödni a kis hajtásoknak. Fák esetében a törzstől 5-10 centi távolságra érdemes elhelyezni a mulcsot, ugyanis könnyen kórokozók és gombák táptalajává válhat a nedvességet magába záró réteg. 

Anyagát tekintve lehet szerves, tehát különböző növényi részekből álló, például az elterjedt és látványos fenyőkéreg illetve fanyesedék, továbbá a kevésbé dekoratív, de szerves anyagokban gazdag szalma, falevél, vagy komposzt, ezeken felül pedig a tűlevél is egy lehetséges megoldás. A kavics mulcsként való alkamazása is népszerű, ez a legfőbb természetes anyagú szervetlen mulcs, amelyet főleg sziklakertekben, látványkertekben alkalmaznak. Növénytermesztéshez kevésbé praktikus a nehéz forgathatóság miatt, továbbá nincs komposzt-értéke. A mulcs több szempontból is nagyon hasznos védelmet nyújt a kertben növényeinknek, továbbá segít a térelválasztásban és számos színben elérhető, hogy feldobja az udvart.