Az iskolatáska, amit nem nehéz kiválasztani

Válassz gyermekednek praktikus és divatos iskolatáskát, amit szívesen hord majd, és a füzetek, ceruzák, iskolaszerek is kényelmesen elférnek benne.

Az iskolatáska helyes megválasztása fontosabb, mint gondolnánk, hiszen a naponta cipelt „csomag” kialakítása, súlya befolyásolja a fejlődésben lévő gyerek testtartását. Ez különösen az iskolakezdő, kis termetű gyermekeknél kiemelkedően fontos.

iskolatáska

Iskolatáska kiválasztása okosan

Iskolatáska vásárláskor számtalan szempontot figyelembe kell venni (méret, hely, ár, szín, textúra), de ami az első és legfontosabb, hogy a táska formája, kialakítása, viselése, cipelése tökéletes és kényelmes legyen. Amennyiben egy kis termetű, növésben lévő gyermek számára keresünk iskolatáskát, ez a szempont különösen fontos. Az önmagában is nehéz táska, a rossz tervezés megterheli a gyermek még erőtlen vállait, fejletlen hátizmait, emiatt pedig könnyen előfordulhatnak gerincfájdalmak, súlyosabb esetben elváltozások, ami miatt ortopéd szakember bevonására lehet szükség.

Aki biztosra szeretne menni, a klasszikus kialakítású iskolatáska mellett teszi le a voksot, ami stabil szerkezeténél fogva egyenletesen osztja el a háton a súlyt, az iskolatáska pántjai pedig kényelmesen simulnak a vállakra, és úgy szorítják a testre a táskát, hogy az nem csapódik a gyermek derekához minden egyes lépésnél. Egy fejlődésben lévő kisdiák esetében nem tanácsos a hátizsák, aminek egyoldalas használata „adja magát”, ez pedig rossz testtartáshoz vezethet. (Emiatt nem ajánlják az oldaltáskát sem.)

A táska saját súlya, különösen egy iskolakezdő kisgyereknél, ne legyen több 1-1,2 kilónál! Egy egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint az iskolatáska súlya nem haladhatná meg a gyermek testtömegének 10 százalékát. Fontos, hogy a pántok állíthatók legyenek, nem lehet kifogás, hogy a gyermek majd belenő.

Miután megtaláltuk a megfelelően kialakított iskolatáskát, jöhet a többi szempont:

  • legyen elég hely a könyvek, füzetek és a tolltartó számára,
  • legyen masszív, ellenálló, egy iskolatáskának ugyanis komoly fizikai behatásoknak kell ellenállnia,
  • legyen rajta láthatósági betét,
  • legyen szivacsos a háta,
  • legyen merev az alja,
  • legyen légáteresztő anyagból a háta, hogy ne izzadjon meg a gyerek háta,
  • legyen vízhatlan,
  • legyen könnyen tisztítható,
  • legyen ár-érték arányban megfelelő.

Fontos: mivel az iskolatáskák színe, mintái hamar elcsábítják a gyermekünket, a kínálatban először nézzünk szét nélkülük, válasszunk ki néhány megfelelőnek ítélt darabot, amik közül már ők választhatják ki a számukra legkedvesebbet. A táskát próbálja fel, viselje, és csak akkor vásároljuk meg, ha az valóban kényelmesen illeszkedik a hátához.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!