Elindult a fűtésszezon! Így lesz biztonságos, hatékony és esztétikus a fűtőtest

„Bármilyen egyedi fűtési rendszer üzemel is otthonunkban, annak ellenőriztetése nem csupán ajánlott, hanem kötelező feladat. Ez elsősorban a biztonságos működés érdekében, másrészt a költség- és energiahatékony üzemeltetés miatt fontos. A szakemberek ilyenkor nemcsak a fűtőkészülékeket nézik át, hanem elvégzik a szükséges beállításokat és jelzik, ha komolyabb tisztítás, esetleg csere esedékes” – hangsúlyozzák a Praktiker szakértői.

Ilyen értelemben a távfűtéssel van a legkevesebb probléma, hiszen a leggyakrabban felmerülő tennivaló a radiátorok légtelenítése, amit házilag sem bonyolult elvégezni. Megint más a helyzet a konvektorok és gázkazánok esetén: itt több probléma is adódhat, és az is gyakori, hogy a hosszú üzemszünet után nem indul be a készülék. A Praktiker szakértői hozzáteszik azt is: „A rendszeresen ellenőrzött konvektor és gázkazánok biztonságosan használhatóak, de nem árthat, ha beszerzünk egy szén-monoxid érzékelőt.”

Hogyan tehetünk szebbé egy fűtőtestet?

Bár egyre népszerűbb a padlófűtés és léteznek már gyönyörű, modern dizájnradiátorok, a legtöbb háztartásban a fűtőtest csak egy megtűrt kötelező elem. Ha jól működnek, akkor csupán esztétikai kérdés, hogy kicsit szebbé, az otthonunkba jobban illővé tegyük őket. Alapvetően két választási lehetőségünk van: lefestjük vagy valamilyen módon eltakarjuk.

Megújul a konvektor

A gázkonvektorok esetén megvan az az előny, hogy a burkolata leszedhető, így a legjobb, ha egy erre szakosodott helyen szintereztetjük – azaz porszórással színre fújják, majd a festéket ráégetik a fémre, ami így biztosan hőálló, tartós és szép lesz. A színt a RAL skáláról mi magunk választhatjuk ki, így tökéletesen fog illeni a falhoz, bútorokhoz. Radiátorfestékkel is próbálkozhatunk, de csak a spray kiszereléssel érdemes, mert a lyukacsos részeken képtelenség szépen festeni ecsettel vagy hengerrel.

A konvektorhoz futó gázcsövek sokszor az egész lakást behálózzák. Általában a fallal egyező színűre vagy fehérre szokták festeni, hogy ne legyen túlságosan feltűnő. Azonban az elrejtés úgysem lesz tökéletes, így pedig miért ne indulhatnánk az ellenkező irányba? Emeljük ki a csöveket egy kontrasztos színnel! Ehhez használhatunk nyugodtan hagyományos zománcfestéket, hiszen a csövek nem melegek.

Így fessük a radiátort!

A radiátorokat is megújíthatjuk festéssel, de mindenképp jó minőségű radiátorfestéket vagy hőálló zománcot vegyünk, mert komoly hőhatásnak lesz kitéve. Sokszor az is elég, ha szép hófehérre festünk egy régi, besárgult fűtőtestet, de persze elrugaszkodhatunk kicsit ettől, és választhatunk sötétebb, élénkebb vagy akár a fallal egyező színt. Azt azért mindenképp gondoljuk végig, hogy pár év múlva miként fogunk viszonyulni ehhez az árnyalathoz, mert egy radiátort lecsiszolni és újrafesteni nem kis feladat. Itt a csöveket is ugyanezzel a festékkel fessük, hiszen ezekben is meleg víz folyik – a festéshez célszerű beszerezni speciális ecsetet, hengert.

A munkát még a szezon előtt végezzük el, vagy olyan időben, amikor kellő időre ki tudjuk kapcsolni a fűtést. A festék felvitele előtt nagyon fontos a tisztítás és az alapozás. A legjobb, ha a festéken szereplő utasításokat követjük.

Takarjuk el!

Abban az esetben, ha nagyon nem tudunk megbékélni a radiátor látványával és mindenképp szeretnénk az enteriőrhöz, a bútorokhoz jobban illeszkedővé tenni, akkor van lehetőség a radiátor eltakarására. Azt azonban tartsuk észben, hogy bármit is teszünk a radiátor elé, a hőleadása csökkenni fog, ez pedig a fűtésszámlán és a hőérzetünkön is megmutatkozik majd.

Takarás esetén arra figyeljünk, hogy megfelelő távolságra legyenek az elemek a fűtőtesttől, egyrészt a túlmelegedés elkerülése, másrészt a megfelelő légáramlás biztosítása miatt - ez nagyjából 8-10 centit jelent minden oldalon. Minden oldalról teljesen eltakarni a radiátort nem szabad, mert nagy mértékben rontja a hatékonyságot. Megoldás lehet egy erősen áttört előlap vagy az oldalak szabadon hagyása. Vannak helyzetek, amikor egy szép polc is elég a radiátor fölé – arra azonban figyeljünk, mit rakunk rá.

Radiátortakaró paneleket lehet kapni készen, de sokszor csak a méretre gyártás jöhet szóba. Mivel alapvetően nem bonyolult az elkészítése, ha van kedvünk és egy kis affinitásunk a barkácsoláshoz, mi magunk is belefoghatunk, így biztosan akkora és olyan lesz, amilyet szeretnénk.

Míg a radiátort viszonylag könnyű eltakarni, a konvektort láthatatlanná tenni nem egyszerű feladat, hiszen általában méretesebb és sokkal forróbb is. Ha biztonságos távolságra helyezzük a takarást, nagyon sok helyet foglal, így konvektor esetében inkább a korábban részletezett festés a megoldás, vagy egy modern, szebb darab beszerzése – ezek már olyanok, akár egy szép látványkandalló.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!