Banner

Áramfejlesztő a műhelyben – Mire jó és mit vegyünk figyelembe a vásárlás előtt?

A hordozható elektromos energia kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen az életünk már elképzelhetetlen elektromos eszközök nélkül. A hordozható áramfejlesztők bármilyen kültéri tevékenységet megkönnyítenek, legyen szó sátrazásról, kerti partiról vagy akár hajózásról. Az ilyen helyzetekben jellemzően elegendő egy kis teljesítményű generátor, de mi a helyzet a műhelyben lévő komolyabb gépekkel? A következő cikkben átvesszük a legfontosabb szempontokat!

Áramfejlesztő a műhelyben - Praktiker

Mindenek előtt: az áramszabályozás

A kiegyensúlyozott, megbízható működés érdekében rögtön szemügyre kell venni a generátor típusát. Ebben a tekintetben két típust különböztetünk meg: asszinkronos generátor és szinkronos generátorokat. Az asszinkronos generátoroknál előfordulhat, hogy egy hirtelen teljesítménynövekedésnél lecsökken a feszültség, ezért az áramfejlesztő egészen egyszerűen legerjed. Ezt a problémát orvosolták a szinkronos generátor kialakítással, ami jobban bírja a nagyobb teljesítményű fogyasztók bekapcsolását és működtetését.

A másik szempont – ami szintén a folyamatos működést szolgálja – a feszültségszabályozás. Érdemes arra törekedni, hogy a leírásban megtaláljuk az AVR feliratot, hiszen általában ez jelöli az elektronikus feszültségszabályozó meglétét. Ez az egység terhelés hatására beavatkozik, a motor fordulatszámát optimalizálja, így az inverteres áramfejlesztő technológiájának köszönhetően majdnem tökéletes kimeneti szinusz görbét biztosít, így garantálja a stabil működést. Ebből következik, hogy az olcsóbb kondenzátorszabályozás csak és kizárólag oda való, ahol nincs szükség pontos feszültségre és frekvenciára.

Kapcsoló cikk: Áramfejlesztő választás: segítünk

Felmerülhet a kérdés: az elektronikus feszültségszabályozó megléte miért fontos? Ha nemcsak világítást vagy valamilyen egyszerűbb, régi szerszámot használunk, gondolunk itt például teljesítmény vagy nyomatékszabályozós gépre, akkor az eszköz élettartama rövidülhet, adott esetben azonnal is károsodhat, amennyiben nem szabályozott az energiaforrás, túl nagy kilengései vannak.

Feszültség és teljesítmény

A feszültség kérdése tulajdonképpen egyszerű: milyen készüléket szeretnék működtetni, annak pedig milyen feszültségigénye van? Ennek függvényében kell döntenünk, továbbá azt is tartsuk szem előtt, hogy egy többfázisú áramfejlesztő egyfázisú feszültséget is képes előállítani, ugyanakkor egyetlen fázison nem fogja tudni a teljes feszültséget leadni.

Hordozható áramfejlesztő - Praktiker

A teljesítmény már egy kicsit érdekesebb téma, de a választást szintén a rendszerre kapcsolódó eszközök tükrében tegyük meg. Mivel az elektromos eszközök áramfelvétele között igencsak nagy eltérések lehetnek, azt az aranyszabályt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy az áramfejlesztő teljesítménye az üzemeltetni kívánt eszközök összteljesítményénél legalább 20-30%-kal legyen magasabb! Fontos hangsúlyozni, hogy az eszközök összteljesítményéről beszélünk, tehát az egyidejűleg működtetett gépekkel célszerű számolni – két 250 wattos szerszám teljesítményigénye összeadódik, 500 wattos lesz.

A biztonságos használat mikéntje

Az üzemanyag szerint megkülönböztetünk gáz, benzin, dízel és vegyes (benzin-gáz) meghajtást. A benzines áramfejlesztők zárt térben is használhatók, ezzel szemben a gázüzemű aggregátort csak nyílt térben szabad használni – persze bármilyen kivitelről is legyen szó, a rendszeres szellőztetésről és a kipufogóanyag elvezetéséről mindenképp gondoskodjunk, valamint pár négyzetméteres helyiségben – üzemanyagtól függetlenül – semmiképp se működtessük!

Végezetül pár szót szólnánk még a karbantartásról… Mint annyi minden más eszköz életében, az áramfejlesztőknél is fontos, hogy ne hanyagoljuk el őket! A legtöbb termék esetében a használati utasításban megtalálhatók a legfontosabb karbantartási információk, amit a meghatározott számú üzemórák után célszerű megtenni – éppen ezért, ha van az áramfejlesztőbe beépített üzemóra, az sokat segíthet a nyomon követésben!

Keresd az áramfejlesztőket a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!