Banner

5 mozaik csempe minta saját kezűleg

Bemutatunk 5 mozaik csempe mintát, amelyek varázslatos színükkel és anyagukkal feldobják a lakás belső tereit. Az üveg- és kőmozaik csempe lerakások változatosak, a Praktiker Ötleteken bemutatunk pár inspiráló darabot.

mozaik csempe diy

Varázslatos színek és mintázatok

Az újrahasznosítás korát éljünk, amikor egyre többen döntenek úgy, hogy az új megvásárlására helyett egy kis átalakítással, ráncfelvarrással, új életet lehelnek a régibe. Pontosan ez történik akkor is, amikor a régi, maradék burkolólapokból új mozaikfelületeket hozunk létre. Inspirációnak mutatunk 5 mintát.

A négyzetrácsos mellett a szabálytalan, de precízen megtervez mozaik is újra hatalmas trend, ami nem igényel mást, mint néhány színes díszítőelemet (burkolólap, üvegmozaik, üveg, kerámia, kavics, tükör, természetes kő, kagyló) és nem kevés türelmet. Ez a típusú burkolat ugyanis felér egy puzzle kirakóval.

mozaik szék

Szinte mindegy, hogy milyen felületre szánjuk az apró burkolatot, fontos, hogy tervezzünk! Készítsük el a díszítésre szánt forma hálóját papírra, majd erre rakjuk ki a színes építőelemeket. Erre azért van szükségünk, mert számolni kell a ragasztó száradási idejével, nem biztos, hogy lesz elég időnk megtalálni a következő tökéletes darabot.

mozaik csempe diy

Ha ezzel megvagyunk, készítsük elő a felületet, taszítsuk, portalanítsuk, és kis szakaszokban hordjuk fel a ragasztót. Nagyobb felületek esetén használjunk csemperagasztót, kisebbeknél tökéletesen megteszi az univerzális ragasztó, míg dísztárgyak esetében érdemes a színtelen, áttetsző ragasztó mellett letenni a voksot.

mozaik csempe
A ragasztóval szemben támasztott két fontos követelmény, hogy flexibilis és fehér vagy áttetsző legyen. Előbbi lassabban szárad, lesz időnk a mozaikfelület kiegyenlítésére, utóbbi nem változtatja meg a mozaik színét.
Előbb rakjuk ki az első sort és oszlopot, majd így haladjunk befele. A mozaikelemke közötti távolságnál ügyeljünk az állandóságra. Ehhez használhatunk fugakeresztet.

Ha megvagyunk a munka oroszlánrészével, vagyis felragasztottuk a mozaikokat, hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon a remekmű, és csak ezután lássunk hozzá a fugázáshoz - gumikesztyűben!

mozaik csempe

Fontos: nem mindegy, hogy a mozaikkal díszített felület kint vagy bent található, ennek fényében kell ugyanis kiválasztani a ragasztót és a fugázóanyagot.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!