Milyen műfenyőt válasszunk és miért lesz ez jó nekünk?

A műfenyők rengeteget változtak az elmúlt években – kezdi Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere. Míg korábban szinte csak rossz tapintású, kétdimenziós levelekkel rendelkező darabokat lehetett kapni, ma már azok a típusok vannak túlsúlyban, amelyeknek a tűlevelei részben vagy egészben háromdimenziósak. A legdrágább, prémium modellek esetén minden ág ilyen kivitelben készül, a költségtakarékosabb típusoknál pedig az ágvégekre kerülnek a szépen kidolgozott levelek, belülre, a nem látható helyekre pedig a kevésbé mutatós kétdimenziósak – ezeket hívják kevert levelű fenyőknek. A barkácsáruház kínálatában megtalálható az energiatakarékos LED-világítással ellátott fenyő is – mondja a szakember. Ezek esetén az elmaradhatatlan fényfüzér tulajdonképpen már be van építve, így nem kell bajlódnunk annak felhelyezésével, külön tárolásával.

Milyen fát válasszunk?

Elsősorban természetesen a rendelkezésre álló hely és a ráfordítható összeg határozza meg, milyen műfenyőt válasszunk. A fáknak azonban nemcsak a magassága, hanem az ágsűrűsége is eltérő, a díszítési szokásainknak megfelelően ezt is érdemes figyelembe venni – aki kevesebb díszt szokott rá akasztani, válasszon sűrűbb ágú típust, aki dúsabban díszít, annak a ritkább ágrendszer lesz a jobb. Ne csak azt gondoljuk át, mekkora helyünk van az ünnepek alatt a lakásban, hiszen a műfenyő tárolására is gondolnunk kell – egy nagyobb fenyő elcsomagolva is több helyet foglal.

Ami a méreteket illeti, természetesen igen széles skáláról válogathatunk – a mini műfenyőktől kezdve az óriási, impozáns darabokig mindent megtalálunk. A Praktiker áruházaiban található típusok közül a 150-180 centiméter magas változatok a legnépszerűbbek, ugyanakkor egyre nagyobb a kereslet a nagy, akár 240 centiméter magas darabokra.

Tudatos döntés

A felelős életmód és termékválasztás nem arról szól, hogy feltétlenül kerülünk mindenfajta műanyagot. A környezettudatosság sokkal inkább azt jelenti, hogy minden vásárlás alkalmával hosszú távra tervezünk, nem pedig egyetlen szezonra – végső soron így termelünk kevesebb hulladékot. A mai, modern műfenyőket remekül lehet tisztítani, egy valóban jó minőségű darab évtizedekig szolgálhat majd. Ehhez természetesen megfelelően kell tárolnunk, és a hosszú, dobozban eltöltött idő után le kell törölgetnünk róla a port – ennyi gondoskodást igazán megérdemel egy szép fa.

Vitathatatlan előnyök

A műfenyők egyik legnagyobb előnye talán, hogy rengeteg időt és fáradtságot megspórolunk, amit egyébként az aktuális fa felkutatásával, kiválasztásával, autóba varázsolásával majd a talpba való befaragással töltenénk. Ráadásul ez a fa minden évben ugyanolyan szép és formás lesz! Hosszú távon biztos, hogy olcsóbb is, hiszen a műfenyő egyszeri befektetés, ami már pár év alatt megtérül, akkor is, ha drágább, minőségi darabot választunk. A kisgyerekes háztartások vagy a kisállattal együtt élők tudják, hogy a valódi fenyő egyáltalán nem veszélytelen – ezzel szemben a műfenyő biztonságosabb, és természetesen az sem utolsó szempont, hogy nem kell karácsony után még hetekig a tűleveleket sepregetnünk.

A Praktiker tapasztalatai szerint a műfenyők népszerűsége növekszik, tavaly karácsonykor 20 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint előző évben. A járvány alatt sokan rájöttek, hogy a Föld védelme érdekében tudatosabban kell élnünk – az évről évre, hatalmas területen nevelt fenyőfák kivágása, majd pár hét utáni eltüzelése pedig nem feltétlenül nevezhető fenntarthatónak. Ehhez a népszerűséghez természetesen az is kellett, hogy a műfenyők ma már valóban olyan minőségben és kivitelben készülnek, hogy a megszólalásig hasonlítanak az eredetire. Ha pedig valakinek hiányzik a fenyő illata… nos, az évek óta igen népszerű nordmann fenyőnek például szinte egyáltalán nincsen illata. Idézzük meg hát különböző illóolajokkal a karácsonyi hangulatot és töltsük gondtalanul az ünnepeket.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!