Készletinformáció
Praktiker plussz kártyával akár 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg.
Részletek
A fűszernövények felhasználása szinte egyidős a főzés kialakulásával, már az ősi kultúrákban is megfigyelhető mindennapos jelenlétük. Akiknek nincs kertje az is nevelheti, hiszen cserépben, balkonládában egyaránt tartható. Néhány, a legnépszerűbb fűszernövényekből:
ROZMARING: 0,5-1 m magasságig megnövő örökzöld cserje. Az olasz konyhában népszerű a húsok, rák, kagyló és mártások ízesítésére használják, de kiváló húsok tartósítására is. Gyógyhatásairól is ismert: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, serkenti a vérkeringést, jó görcsoldó.
KAKUKKFŰ: alacsony, szétterülő, bokros habitusú, örökzöld félcserje. Levelei aprók, szőrözöttek, erőteljesen aromás illatúak. A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere, leveseket, sülteket, vadhúsokat ízesítenek vele. Fényigényes, melegkedvelő, szárazságtűrő, tápanyagigénye közepes. Laza, jó vízáteresztő talajt igényel. MENTA: gyógy- és fűszernövény egyaránt. Salátákhoz, húsok mellé, frissítőkbe vagy teának leforrázva használjuk. Emésztési zavarok kezelésére és hányinger enyhítésére is alkalmas. Gyors növekedésű, igénytelen, napos vagy félárnyékos helyet is egyaránt kedvelő évelő.
PETREZSELYEM: nem igényel sok napfényt, az árnyékosabb helyeken is jól érzi magát. Levele folyamatosan gyűjthető, frissen illetve szárítva is felhasználható. Elsősorban levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz, burgonyához, salátákhoz jól illeszthető. BAZSALIKOM: frissen és szárítva is felhasználható, elsősorban sült ételekhez, tésztákhoz, salátákhoz illik. A felső, fiatalabb levelek mindig gyengébb aromájúak az idősebb, lent találhatóknál. Mivel főzés során aromáját hamar elveszti, az utolsó pillanatban adjuk az ételekhez. Az olasz konyha nélkülözhetetlen zöldfűszere.
ZSÁLYA: ezüstös levelei bársonyos tapintásúak, illóolajtartói miatt tapintásra kellemes illatot árasztók. Levelének forrázata fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. A mediterrán konyhában használatos leginkább. Leveleit, intenzív aromája miatt zsíros húsételek vagy sültekhez ajánlják.