Készletinformáció
Praktiker plussz kártyával akár 10%-kal olcsóbban vásárolhatod meg.
Részletek
A levendula dísz-, fűszer- és gyógynövény egyben. Örökzöld félcserje.
Virágzása júniustól augusztusig tart. Nagyon erős, aromás illata van, többek között ennek köszönheti a népszerűségét.
Virága ehető, ezért ételek díszítésére is használható, de készül belőle szörp is.
Olaját ízesítésre, kozmetikai készítmények illatanyagához használják.
Fagymentes időben tavasztól őszig bármikor ültethető. A napos, meleg helyet kedveli.
Két levendulatő között a tőtávolság legalább 50 cm legyen, hogy legyen helyük a bokrosodáshoz. Jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat.
Szórjunk köré kavicsot vagy fenyőkérget, a gyomosodás megelőzésére, de a tőhöz ne kerüljön takaróanyag, nehogy befülledjen alatta a növény. A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. Homokos, kavicsos, sovány talajt és napos helyet kedveli. Ha szárítani szeretné a levendulát akkor vágjunk szárat, amikor a növény virágai elkezdenek kinyílni. A csokor tárolását árnyékos, széltől védett, hűvösebb, száraz helyen tegyük, ahol fejjel lefelé felakasztva kiszáradhatnak a virágok.
A levendula szárai az évek során elkezdenek fásodni, felkopaszodni, ezért 2-3 évente érdemes tavasszal erőteljesen visszametszeni. Február végén, március elején, ha már elmúltak a fagyok, az idősebb, már fásodott szárakat vágjuk vissza, hogy teret adjunk a friss hajtásoknak.
Az életkép tájékoztató jellegű.