Oldal tetejére

Kis karácsony, zöld karácsony – Így lesz fenntarthatóbb az ünnep!

A fenntarthatóságról nem lehet eleget beszélni, pláne az év egyik legkevésbé sem fenntartható időszakában: karácsonykor. Persze az sem feltétlenül jó megoldás, ha egyik évről a másikra lefújjuk az ünnepeket… Még szerencse, hogy számos olyan tipp és trükk van, amivel zöldebbé varázsolhatjuk az ünnepeket – cikkünkben ezekből szemezgettünk!

Környezettudatos karácsonyi csomagolás

Csomagolás

A karácsony egyik fő attrakciója az ajándékozás, ehhez pedig a csomagolás, vagyis a papírfogyasztás csatlakozik. Sokan valójában azért vesznek csomagolóanyagot, hogy aztán egy pár fotó erejéig jól mutasson a fa alatt, utána megy a szemétbe. Az egyik lehetőség, hogy a háztartásban „elfekvő” papíranyagokat hasznosítjuk újra, például az előző évből elrakott csomagolásokat, a másik pedig, hogy egyszerűen valami újrahasznosítható alternatívát használunk: textíliát vagy akár újságpapírt.

Díszkivilágítás

A másik dolog, amiről automatikusan az ünnepek jutnak eszünkbe: a díszkivilágítás. Kétségtelenül felejthetetlen atmoszférát teremtenek a karácsonyi fények, például egy fényfüggöny az ablakban. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy ezek a fények tulajdonképpen a nap nagy részében csak áramot fogyasztanak – mi tehát a teendő? Ne rohanjunk rögtön újat venni, hiszen az is csak a fogyasztásról szólna, ha viszont elromlik a régi, akkor csak és kizárólag alacsonyabb fogyasztású, LED-es világítást vegyünk!

Karácsonyfa alternatívák

Egy ilyen témájú cikkben nem szabad elmenni szó nélkül a karácsonyfa témaköre mellett sem. A karácsonyfák élettartama rendkívül rövid, ahhoz képest hogy hosszú hónapokon vagy éveken át nevelgették őket – szomorú látni az utcára kihajított fákat. Sokan a műfenyőre esküdnek, mivel már számtalan megtévesztésig hasonló fát lehet kapni a műfenyők között is, de vannak, akik továbbra is az élőre szavaznak. Ebben az esetben legyen a fenyőfa a kertben, ha pedig aktuális, ássuk ki, hozzuk be arra a pár hétre, utána pedig mehet vissza a természetes környezetébe!

Kapcsolódó cikk - Ünnepi kreativitás: alternatív karácsonyfák készítése néhány hozzávalóból

Csináld magad dekoráció

Habár a karácsonyi dekorációk nagyja olyan, amit elég csak egyszer megvenni az életben, azért sokan elragadtathatják magukat az ünnep közeledtével, és jól bevásárolhatnak új dekorációkból. Nos, az igazság az, hogy saját kezűleg is éppolyan látványos dolgokat lehet készíteni! Néhány filléres hozzávaló kell csak, ragasztó, szalag, papír, de a dekorációk egy részét a természetből is begyűjthetjük: tobozok, makkok, faágak – csak a kreativitás szab határt!

Környezettudatos karácsonyi dekoráció

Pazarlás

Végezetül a pazarlásról is beszélni kell, hiszen korunkban a túlfogyasztás okozta pazarlás lett az egyik legfőbb globális probléma. Akik a barkácsolásban jártasak, ismerik a mondást: kétszer mérj, egyszer vágj! Nagyjából ugyanez igaz lehet az ünnepi készülődésre is, inkább tervezzünk pontosan – ételt, ajándékot, dekorációt –, hogy a végén véletlenül se kelljen majd kidobni!

Fenntartható karácsonyi ünnep

 

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Árzuhanás