Banner

5 elképesztő építőanyag, ami hulladékból készült

Ki hitte volna, hogy újságpapírból, gombából, sőt még parafadugóból is készülhet hasznos építőelem.

Ma már senkinek nem kell elmagyarázni, mekkora globális problémát okoz az a felfoghatatlan mennyiségű hulladék, amivel az ember elárasztotta a bolygót. Nem véletlen, hogy egyre több kutató, tudós, környezetvédő dönt úgy, hogy a maga szakterületén belül olyan megoldások után kutat, amik kezdenek valamit a már meglévő szeméttel, és újrahasznosítja azt. Az építőiparból mutatunk 5 elképesztő építőanyagot.

Building with Waste (Hulladékból építkezni) a címe annak a könyvnek, amely összegyűjtötte azokat a hulladékokat, amikből olcsó, elnyűhetetlen és újrahasznosított építőelemek készülhetnek. Íme:

Újságfa

Norvégiában évente egymillió tonna papírhulladék keletkezik, amit aztán újra is hasznosítanak. Ennek egyik módja az újságfa. A hulladékpapírt (jellemzően kartont és újságpapírt) oldószermentes ragasztóval összeragasztják, majd rönk alakba göngyölik. Száradás után felhasználásra kész deszkákat vágnak belőle. A vízhatlan, tűzálló építőelem kiválóan helyettesíti a fát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jorge Parreira (@theazorian) által megosztott bejegyzés,

Építőkockák műanyag bevásárlószatyorból

Gert de Mulder nevéhez fűződnek azok az építőkockák, amik műanyag szatyrokból, csomagolópapírokból készültek. A megolvasztott alapanyagot formába öntik. Mivel az építőelem túl könnyű, teherbírása gyenge, ezért válaszfalak kialakítására, terek leválasztására ajánlják. Vízállók, kemények, ezért kültéren is helytállnak – a préselt virágok pedig különleges dizájnt kölcsönöznek az újrahasznosított építőanyagnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BOBTRADE.COM (@bobtradehq) által megosztott bejegyzés,

Téglák állati vérből

Jack Munro brit építészhallgató fejéből pattant ki az állati vér hasznosítása, az ugyanis rengeteg proteint tartalmaz, ezért kiváló bioragasztó készülhet belőle. A vért hűtéses szárítással por állagúvá alakítják, homokkal keverik, majd téglát égetnek belőle. 

Gombafal

Az Evocative csapata a gomba és a mezőgazdasági hulladék (például a kukorica héj) "házasításával" találta fel azt az építőanyagot, ami magától nő a helyére - és tökéletesen helyettesíti a mesterséges és gyakran káros építőelemeket. A gombában fellelhető micelium (baktérium) hatására az öntőformában napok alatt kívánt alakú és méretű gombafalakat tenyésztenek, amiket aztán forró kemencébe tolnak, hogy leállítsák a szaporodást. 

Parafadugó-panelek

A világ borfogyasztása hatalmas, ennek köszönhetően pedig rengeteg parafadugót készítenek – aminek zöme a szemetesben végzi. Ez adta az ötletet, hogy olyan parafadugó-paneleket gyártsanak, amik a parafagranulátum mellett „egész” dugókat is tartalmaznak.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!