Ünnepi kreativitás: alternatív karácsonyfák készítése néhány hozzávalóból

Karácsony közeledtével bizony előkerül az ünnepi dekoráció kérdése, azon belül is a karácsonyfa beszerzése és díszítése. Sokan a fenntarthatóság jegyében szeretnék elkerülni, hogy egy fát csak azért vágjanak ki, hogy pár hétig vagy hónapig díszítse a lakást – mi tehát a megoldás, ha nem műfenyőben gondolkodunk? A vállalkozókedvűeknek, az örökösen megújulóknak hoztunk néhány ötletes inspirációt, hogyan lehet karácsonyfát állítani fa nélkül!

Majdnem fenyő

Nem baj, ha nincsen fa, se fenyő, elég lesz egy szobanövény is! Persze nem árt, ha valamilyen vaskosabb törzsű, masszívabb darabban gondolkozunk, így a díszítés is gond nélkül megoldható, hiszen akkor elbírja még a kicsit nehezebb díszeket és égősorokat is – egy yucca pont ilyen!

Karácsonyfa létrából

Villanyszerelés helyett

Az ünnepek minden esetben a pihenésről szólnak, tegyük el nyugodtan a felmosóvödröt és porszívót, a létrát viszont ne vigyük messzire, hiszen fantasztikus karácsonyfa alternatíva lehet belőle! A klasszikus festőlétra kinyitva hasonló arányokkal rendelkezik, mint a karácsonyfa, így már csak a díszekről kell gondoskodni!

Polcok, de nem könyveknek

Bármilyen forma, ami háromszög, piramis vagy kúp, nem mellesleg pedig ki van egészítve valamilyen fénysorral vagy egyéb dekorációval, az már szinte garantálja a karácsonyfa utánérzést. Ha 4-5 sor polcot felfúrunk a falra, amik szintén egy háromszög befoglalóformát alkotnak, akkor két legyet üthetünk egy csapásra: dekoráció és praktikum!

Alternatív karácsonyfa polc

Az újrahasznosítás következő szintje

Egyre nagyobb teret hódít magának a házhoz szállítás, pláne idén, amikor több időt töltünk a négy fal között. Az ilyen-olyan rendelések bizony rengeteg papírhulladékkal járnak, ezt pedig minden további nélkül kihasználhatjuk! A keményebb, kartonszerű papírból készítsünk karácsonyfát: egyszerű, olcsó, fenntartható, a gyerekek pedig szabadon rajzolhatnak rá!

Nem fából, hanem faágakból

A korábbiakhoz képest ez kicsit nagyobb munkával jár, hiszen ki kell menni az erdőbe vagy a parkba lehullott gallyakat gyűjteni. A trükk annyi, hogy minél több, éppen eltérő hosszúságú ágat kell szereznünk, ezeket hosszúsági sorrendbe állítjuk mindaddig, amíg nem jön ki a háromszög forma. Végül aztán egy zsineggel összekötjük a darabokat, majd felakasztjuk a falra – a díszítés már csak a kreativitásunkon múlik!

Megunt könyvek

A könyv népszerű ajándék minden évben, valószínűleg a legtöbb háztartásban rengeteg olyan példány van, amit már elolvastak, de még sincs helyük valamilyen kiemelt polcon vagy szekrényben. Mit lehet tenni ezekkel a megunt könyvekkel? Az elajándékozás csak az utolsó lehetőség, előtte még csinálhatunk belőle karácsonyfát! Ha van mérnök vagy LEGO rajongó a háznál, biztos rajongani fog az ötletért, hiszen stabil építményt kell tervezni, mindezt csavarok vagy rögzítések nélkül!

Ruhafogas újragondolva

Igaz, a ruhafogasra szükség lehet, de ki tudja?! Talán van egy felesleges darab a pincében, padláson vagy valamelyik tároló sarkában! Ha tényleg kéznél van egy ruhafogas, akkor már csak kartonlapra lesz szükségünk, amiből vagy egy nagy kúpot csinálunk, vagy több „gallérszerű” körcikkelyt – ezeket rögzítjük a ruhafogasra, és kész is a minimalista karácsonyfa!

Vállfák és vállfák

A falra akasztható variációk legegyszerűbbike ez a vállfás installáció. Ebben az esetben semmi másra sincsen szükség, csupán egyetlen szögre, pár vállfára és egyéb dekorációra ízlés szerint – agglegény lakások tökéletes karácsonyfa alternatívája ez!

Alternatív karácsonyfa égősor

Egyszerűen ledsor

A végére hagytuk talán a leginkább evidens megoldást, hasonlóan egyszerű, mint a vállfás ügyeskedés, ehhez csupán egy szabad falrészre, ragasztóra és ledsorra lesz szükség. Pikkpakk kivitelezhető!

Keresd az ünnepi díszeket a Praktikerben!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!