Banner

5 hasznos tipp, hogy biciklije hosszú távon elkísérje

Kerékpárunk sok örömteli órával és kilométerrel ajándékoz meg minket, ám érdemes figyelmet fordítanunk a karbantartásra, azon belül a tisztaságra is. Az állagmegóvás kiemelten fontos, de ezzel csak kevesen törődnek. Ebben a cikkben utánajárunk, hogyan érdemes lemosni és megtisztítani a kerékpárunkat, ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon elkísérjen minket.

1. Mindenekelőtt szedjük össze a mosáshoz való „speciális” szerszámokat és eszközöket. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy egy vagyont kell elköltenie a tisztításra, annak van egy nagyon jó hírünk: meleg vízre, szivacsra, törlőrongyra, egy használt fogkefére és valamilyen zsíroldó vegyszerre, vagy direkt erre a célra kifejlesztett samponra lesz csupán szükségünk.

Először csak locsoljuk át a kerékpárt, hogy az esetlegesen makacs módon feltapadó, megszáradt sárdarabokat fellazítsuk, valamint a por nagy részét is ilyen módon lehet lemosni a legegyszerűbben.

2. Ezt követheti a meleg samponos vagy vegyszeres átmosás egy puha szivacs segítségével. Alaposan dörzsöljük át a kerékpárt, gondosan ügyeljünk a forgó alkatrészekre, fogaskerekekre, a hajtóműláncra, ahol a kenőanyagok miatt jobban megül a piszok. A szivacsot ne nyomjuk bele az olajsárba, mert utána az egész kerékpáron szétkenhetjük, ezzel a lakkozott felületeket is összekarcolhatjuk.

 

3. Hideg vizes öblítés után markoljuk fel régi fogkefénket, és a kisebb, nehezebben hozzáférhető helyeken is sikáljuk meg a biciklinket. Ha ezzel a művelettel is végeztünk, jöhet egy utolsó öblítés, majd egy tiszta ronggyal töröljük szárazra a nedves felületeket.

4. Nagyon szépen fénylik a bicikli, ha szilikon spray-vel fújjuk le a műanyag felületeket, ám ne feledjük, a por sokkal gyorsabban ül meg a lefújt felületeken. A gumiköpeny oldalát ápolhatjuk vele, de inkább ecsettel vigyük fel a szilikont, mert ha véletlenül a felninkre is sikerül fújnunk belőle, akkor a fékezésnél kellemetlen meglepetésben lesz részünk, ugyanis a fékpofák nem tudják megállítani a kerékpárt, és hamar az árokban találjuk magunkat.
5. Miután csillog-villog a drótszamár, és legszívesebben tekernénk is vele egy újabb kört, sose feledjük, hogy a forgó-kopó alkatrészek kenőanyagait is pótolnunk kell. A boltokban kapható kerékpár kenő anyag, amellyel ne spóroljunk a felvitelnél, ám a tocsogó állapotig sem jussunk el, hiszen például a láncról a tekerésnél a centrifugális erő hatására a kenőanyag a nadrágunkon landolhat.

A kerékpárnak lelke van. Meghálálja, ha rendszeresen tisztítjuk és karbantartjuk, valamint a cserbenhagyás esélyét is minimalizálni tudjuk, így nyugodtabban indulhatunk neki egy hosszabb túrának is.

Tekintse meg kerékpár karbantartással kapcsolatos videónkat is: 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!