Tűzifa tájékoztató

Köszönjük, hogy te is megújuló energiaforrást választottál otthonod fűtésére. Az alábbiakban röviden szeretnénk tájékoztatni a tűzifa kiválasztásával, vásárlási körülményeivel és felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Tűzifának elsősorban az egészséges faanyag és a kemény lombos fafajok (tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, juhar, kőris) alkalmasak. A lágy lombos fafajok (nyír, éger, nyár, fűz) és a fenyők fűtőértéke kisebb a kemény lombosokénál, de a lágy lombos, ill. fenyő tűzifa piaci ára általában ehhez igazodóan alacsonyabb is.

Tűzifát – különösen ismeretlen kereskedőtől – térfogatra, köbméterben (m3) érdemes vásárolni. Az alábbiakban közölt átszámítási formulákkal te is könnyedén meggyőződhetsz a megvásárolt mennyiségről.

Az úgynevezett sarangolt vastag tűzifa legalább 1 m hosszúságú, a vékonyabb végén kéreggel együtt mérve legalább 5 cm vastagságú darabokból áll. Az 5 cm alatti vastagság esetén mindig vékony tűzifáról beszélünk, de ezt a határt magasabb vastagsági méretnél is meghúzhatják a piaci viszonyoktól függően. Vastag tűzifából 1 m3-nek átlagosan az 1 m széles, 1 m hosszú és 1,7 m magas, egymással párhuzamosan rakott darabokból álló rakat felel meg. Az 5 cm alatti vékony tűzifából 1 m széles, 2 m hosszú és 1,7 m magas rakat szükséges, de 8 cm alatti vékony tűzifa esetén már 1 m széles, 1 m hosszú és 2,5 m magas rakat is kiadja az 1 m3-t. A rakat hossza, magassága változhat, a jelzett értékek a befoglaló méret számításához adnak iránymutatást.

Hasított, darabolt és szabályosan összerakott tűzifából az 1 x 1 x 1 m méretű rakat átlagosan 0,7 m3-nek, az 1 x 1 x 1,7 m méretű pedig mintegy 1,1 m3-nek felel meg (ilyen pl. a kalodás tűzifa). Az ömlesztve szállított aprított tűzifánál a tűzifahalom befoglaló méretei alapján számított térfogat 50 %-a körüli a tényleges m3 (ilyen pl. a hálós ömlesztett tűzifa is). Amennyiben a tűzifát 1 méternél hosszabb ág- és törzsdarabokban vásárolják, annak térfogatméréséhez szakember közreműködése ajánlott.

Tömegre történő vásárlás esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a tűzifa tömegét nagymértékben befolyásolja annak fafaja, nedvességtartalma és egészségi állapota is. A frissen kivágott, azaz nedves fa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszáraz fa tömege között akár 25 % különbség is lehet. Ha tömegre vásárol, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó, mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessen. A korhadt, pudvás tűzifa súlya és fűtőértéke jóval alacsonyabb az egészségesnél.

A TŰZIFA ÁTVÉTELE ELŐTT MINDIG ELLENŐRIZD A LESZÁLLÍTOTT TŰZIFA FAFAJÁT, MENNYISÉGÉT (TÉRFOGATÁT), EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁT, ÖSSZERAKOTTSÁGÁT ÉS FELDOLGOZOTTSÁGI FOKÁT! MINDEN ESETBEN KÉRJ SZÁMLÁT VAGY NYUGTÁT!

Ha teheted, legkésőbb nyár elején vedd meg téli tüzelődet. A tüzeléshez szükséges optimális nedvességtartalmat csak a kivágástól számított 8-10 hónap – fedett, de szellős helyen történő száradás – után éri el a fa, így akár 20-30 %-ot is spórolhatsz. A begyújtás előtt győződj meg tüzelőberendezésed épségéről és a kémény megfelelő állapotáról, szükség esetén hívj szakembert!

Ha a tűzifavásárlás során felmerült kérdéseire nem kaptál meggyőző választ az eladótól és úgy érzed, hogy megtévesztés áldozata lettél, javasoljuk, hogy értesítsd a rendőrséget, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságot.

Tájékoztatunk, hogy a fenti adatok csak átlagos értékek, megfelelő körültekintéssel alkalmazhatóak!
Bővebb tájékoztatás a www.portal.nebih.gov.hu/eutr oldalon található.

Hasznos volt ez az oldal?

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!