Melegburkolás kisokos

Laminált padló

A laminált padló már régóta az egyik legkeresettebb burkolattípus, hiszen számtalan színben és mintázatban kapható – emellett pedig hangulatossá teszi otthonunk bármely pontját.

Amit a laminált padló vastagságáról tudni érdemes

Fontos tudnunk, hogy különböző vastagságú laminált padlók léteznek – általában 7-8-9 mm-es verzióval találkozhatunk az áruházakban. Azonban nem szabad csak a padló vastagságára alapozni a választást, ajánlott szem előtt tartani annak kopás- és ütésállóságát, a hordozóréteg, a klikkrendszer minőségét és a hordozóréteg sűrűségét (kg/m3).  Az alacsonyabb minőségű termékek hordozóréteg sűrűsége 750 kg/m3, a közepeseké 800 kg/m3, míg a prémium minőségű burkolatoké 900 kg/m3-től kezdődnek. A laikus vásárló azt hiheti, hogy minél vastagabb egy laminált padló, annál strapabíróbb. Ámde előfordulhat, hogy a termék kopásállósága vagy a hordozóréteg sűrűsége annyira gyenge, hogy célszerű egy vékonyabb, de erősebb felületű típust választani.

 

A laminált padló szabályos és szakszerű lerakása – lépésről lépésre


Szükséges eszközök

Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy laminált padlót szeretnénk lerakni otthonunk valamely pontjára, akkor ezt könnyen megtehetjük magunk is. A megfelelő padlólap kiválasztása után a következő eszközökre lesz szükségünk: mérőszalag, jelölőceruza, vonalzó, laminált vágó, ragasztócsík, kalapács, többfajta szög.

Padlólapok előkészítése

A padlólapok lerakása előtt érdemes pár dologra odafigyelnünk. Fontos, hogy a megfelelő vastagságú lapot válasszuk ki. A vastagabb termékek picit drágábbak, viszont az áruk visszajön a fűtés költségeinek csökkenésével. Előnyük, hogy használatukkal kevésbé zavaró a padló kopogása. Segítségükkel az alap egyenletlenségeit is el tudjuk tüntetni, tehát esztétikai szempontból is jó választás.

Fontos: a padlólapok hőtágulása

Beleeshetünk abba a hibába, hogy nem vesszük figyelembe, hol tároltuk a burkolatot a lerakás előtt – a változó hőmérsékletnek köszönhetően más méretűvé válhat a padlólap. Ha nem hagyunk ki pár milliméteres rést a fal mentén, a meleg hatására kitágul laminált padló felpúposodhat a szoba közepén. Úgy tudjuk megelőzni ezt a problémát, ha a terméket egy nappal korábban már a helyiségben tároljuk!


Figyeljünk a padló mintázatára!

A jól lerakott laminált padlóval optikailag növelni tudjuk a teret a választott szobában. Figyeljünk arra, hogy a mintázat harmonikus legyen az összhatást tekintve – a nagyobb méretű helyiségekben a minta a fény felé fusson, ha pedig a folyosóra szeretnénk lefektetni a burkolatot, akkor a mintázat hosszában haladjon végig a folyosón.


Lerakási útmutató lépésenként

  1. Legelőször ki kell számolnunk, mennyi padlólapra lesz szükségünk. Általában egységcsomagokban kaphatjuk meg ezeket a termékeket, amelyben 2-3 négyzetméternyi burkolat található. Javasolt valamivel többet vásárolni a szükségesnél, hiszen a beszabások miatt kieső darabokat és a későbbiekben sérült lapokat valamivel pótolni kell.
  2. Az alapfelületre fektessünk le párazáró PE fólia réteget, igény esetén további szigetelő réteget.
  3. Jöhetnek a laminált padlólapok! Egész lappal kezdjünk az egyenes falrésztől - 10-15 millimétert kihagyva. A padlólap csapjai mindig a fal felé nézzenek!
  4. Soronként haladva legalább 30 centiméternyit toljuk el a lapokat a megfelelő mintázat érdekében.
  5. Szabjuk be az utolsó sor elemét, kiékeléssel rögzítsük. Vegyük figyelembe a tágulási hézagot!
  6. A szélső zárólapok kimérését a falhoz igazítsuk és vágjuk le a felesleges anyagot.
  7. Ha befedtük a területet távolítsuk el az ékeket, majd a fal menti hézagokat szegélyléc segítségével el tudjuk rejteni.

 Lerakószettek, kiegészítők

100%-ban vízálló laminált padlók

A fotorealisztikus fa mintázat és a 3D-s struktúrált felület révén a megszólalásig olyan, mint a valódi fa padlók. Ráadásul nem kell időszakonként felcsiszolni és újra lakkozni. Közülük a kiemelkedő AC4/33 kopásállóságú rendkívüli ellenálóságú felületet ad. Nyugodtan tologathatod rajta a bútorokat, vagy rendezhetsz táncos bulit minden nap, a padlód bírni fogja a strapát. Nem véletlenül kapsz hozzá 25 év gyártói garanciát. Padlófűtéshez is használhatod. A megfelelő alátélemez beépítésével a padlófűtésed hatékonyságát nem fogja rontani. A környezetvédelem és az élhető otthon számunkra is kiemelten fontos. A vízálló laminált padlók káros anyagoktól mentesek, környezetbarát anyagból készülnek. Mindegyik padlóhoz választhatsz színben tökéletesen egyező szegélylécet.  A padlólapok tökéletesen illeszkednek egymáshoz, vízálló V fugákkal. A V fugák kiemelik a padló elemeit, és igazi karaktert adnak a fa hatású burkolatnak. A vízálló laminált padlókat gyárilag bevonják egy speciális viasszal, ami fokozottan nedvességállóvá teszi ezt a felületet.

Vízálló laminált padlók

A laminált padló méretre vágása 

Miért helytelen fűrésszel vágni a laminált padlót?

Aki önállóan áll neki lerakni a megvásárolt laminált padlót, előbb-utóbb elérkezik a munkafolyamat kényesebb részéhez, amikor el kell vágni a feljelölt anyagot. Ilyenkor gyakran előkerülnek a kéziszerszámok, ezek közül is két kedvenc, a békebeli keretes fűrész vagy egy szigetelőszalaggal körbetekert markolatú fűrészlap. Csakhogy a fűrészlappal szinte lehetetlenség egyenesen vágni, egy önmagára igényes hobbibarkácsoló pedig nem fogja széttépni a laminált padló szélét akkor sem, ha a vágások eltakarására sokféle parkettaszegély, műanyag takaróelem áll rendelkezésre. A keretes fűrész egy fokkal kifinomultabb megoldás, de hamar eljutunk oda, hogy ívesen kell vágni, esetleg a parketta szélébe egy félkört kell kivágni, mert egy fűtéscső kanyarodik le az alattunk lakóhoz. A fűrésszel pedig nem lehet ívesen vágni, nem is érdemes megpróbálni, mert garantált a kudarc.

Ezekre a speciálisabb feladatokra egy teljesen másfajta eszköz a jó megoldás, ez pedig a dekopírfűrész. Használatakor ügyeljünk arra, hogy a laminált résszel lefelé tegyük le a lapot, hogy a fűrészgép lapjának fogai húzásra álljanak. Ez azért nagyon fontos, hogy a fogak ne téphessék fel a laminált felületet a parkettáról, mert az vízzáró rétegként is működik, és ha megsérül, úgy előbb-utóbb a felmosások áldozata is lehet, és fel kell szednünk a parkettát, mert még az alátétfóliában is állni fog a víz. A dekopírfűrésszel bánjunk óvatosan, ne kapkodva, gyorsan akarjuk kivágni a megfelelő íveket.
Ha először használjuk a dekopírfűrészt, érdemes próbavágást végezni.  

Sajnos a dekopírfűrész sem alkalmas arra, hogy egy egyméteres lapot egyenesen elvágjon, és barkácsmester legyen a talpán, aki képes a fűrészt a feljelölt vonal mentén végigvezetni. Ilyenkor jön jól a kifejezetten erre a célra tervezett laminált padlóvágó, amellyel gyerekjáték lesz a pontos, por- és fűrészpormentes anyagmegmunkálás.

Hogyan vágj pontosan a laminált padlóvágóval?

laminált padlóvágó használata nagyon egyszerű, szinte semmilyen szakértelmet nem igényel. Azonban a balesetveszély elkerülése érdekében fokozottan figyeljünk, mert a nagyméretű penge súlyos balesetet okozhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek és óvatosak. Szintén javasoljuk a kesztyű használatát és az átgondolt mozdulatokat.

A parkettát a kívánt méretre rajzoljuk be úgy, hogy a grafitceruza vagy filctoll vonalát azon a területen húzzuk meg, ami a nem hasznos részen található. Ezután állítsuk be a műanyag ütköző méretét a megfelelő távolságra, majd tegyük be a vágandó lapot a szerkezetbe. A vonalvezetőkhöz illesszük a feljelölést, és mielőtt vágnánk, a pengét csak addig toljuk le, amíg hozzáér a laphoz, így tudjuk ellenőrizni, hogy a vonal melyik felén fog vágni a gép. Ha már megbizonyosodtunk a pontos beállításról, határozott mozdulattal nyomjuk le a penge végén található markolatot a padlólap irányába, és máris készen van a méretpontos lapszél.

Laminált vágó

Laminált padló falra helyezése

Laminált padló a falon? Gondoltad volna, hogy mutatós díszként is funkciónálhat? Tekintsd meg videóinkat, és dobd fel a lakásodat! A falra felrakott laminált padló esetében akkor kapunk igazán mutatós végeredményt, ha a széleket ellátjuk megfelelő szegőlécekkel. Laciék már mutatják is, mire figyelj oda!

Laminált padló állapotmegóvásaLábtörlő a bejárati ajtónál

Ha még nincs a bejárati ajtónk előtt egy lábtörlő, ideje beszereznünk egyet! Amellett, hogy kevesebb koszt és port viszünk be az otthonunkba, megakadályozhatjuk azt is, hogy a cipőtalpunkra ragadt apró kavicsok felsértsék a padlólapot.

Lábtörlők
Rendszeres porszívózás

Ajánlott legalább heti egyszer alaposan felporszívóznunk, így megszabadítva a burkolatot a mindennapi szennyeződésektől. Ennek köszönhetően sokat tehetünk azért, hogy a laminált padlónk minél tovább újszerű maradhasson.

Porszívók Tisztítógépek 

Óvatosan a vízzel!

Néhány szabályt betartva laminált padlónk hosszú évekig lesz az otthonunk gyönyörű dísze. Az egyik nagyon fontos dolog, hogy semmiképpen ne bő vízzel mossunk fel, mert attól padlónk könnyen felpúpososhat, hullámossá válhat, ami valljuk be, nem egy szép látvány. Ha túl gyakran „áztatjuk” a padlót, az maradandó károsodásához vezethet. Bő víz helyett elég, ha a felmosónk csupán enyhén nedves és miután végeztünk a felmosással, töröljük szárazra a felületet! Így nem kell amiatt aggódni, hogy megsérül és idő előtt ki kell cserélni.

Felmosószettek

Hogy mindig új fényében ragyoghasson

Amikor kiválasztjuk, hogy melyik laminált padlót szeretnénk  otthonunkban viszont látni, természetesen az eredeti fényű és mintázatú padlóburkolatok közül válogatunk, és nem gondolunk abba bele, hogy milyen is lenne, ha az idő múlásával veszítene a fényéből. Nos, emiatt nem is kell aggódnunk, ha a megfelelő módon tisztítjuk azt. Mindenképp válasszunk olyan tisztító/ápolószert, amelyet kifejezetten erre a felületre ajánlanak, emellett fényesítő hatással bír.

Padlótisztítók

Ha sokat tologatjuk a bútorokat

Habár a laminált padló kifejezetten strapabíró, a bútorok és a székek, asztalok gyakori tologatásával a felület élettartamát jócskán lerövidíthetjük. Természetesen erre is van gyors és praktikus megoldás: a karcok és sérülések ellen vegyünk öntapadó bútorláb alátétet.

Ha mégis ki kellene cserélni…

Sajnos előfordulhat, hogy hiába vigyázunk laminált padlónk felületére, az mégis megsérül olyannyira, hogy esedékessé válik a cseréje. Ha mázlinkvan, akkor nem kell a teljes felületet újra lerakni. Éppen ezért, amikor megvesszük a burkolatot, gondoljunk erre is, és ha megtehetjük, erre az esetre vásároljunk pár lappal többet a padlóból. Így, ha később valóban cserélni kell, nem kell attól tartanunk, hogy az az árnyalat, amit korábban kiválasztottunk, már nem kapható a boltban.

PVC-padló: a könnyen tisztítható burkolat

Miből készül a PVC-padló?

A kemény műanyagok közé sorolható polivinil-klorid egy kémiailag meglehetősen ellenálló, mesterségesen előállított anyag. Felhasználási területe sokrétű – a konyhai háztartási eszközök borítása, vagy akár a kerti locsolócső külső burkolata mellett az elektromos kábelek külső bevonataként is alkalmazzák. A hőellenállása rendkívül jó.

A PVC-padló előnyei

A PVC-burkolat előnye, hogy elnyűhetetlen – rendkívül jól ellenáll szinte bármilyen mechanikai hatásnak. Olyan helyiségbe is alkalmas, ahol padlófűtés van, hiszen jól vezeti a hőt. Több fajta típus kapható még a boltokban: csúszásgátló felülettel ellátott, hangszigetelő, elektromos áramot nem vezető, illetve vezető is – attól függően, mit kíván az adott környezet. Könnyedén alakíthatjuk, egyszerűen vágható anyag.

Hol használhatjuk a PVC-t?

Ezt a típusú burkolatot tulajdonképpen szinte bárhova rakhatjuk. Akár még a vizes helyiségekbe is, hiszen tökéletesen vízálló anyag, feltéve, ha a szegélyek megfelelően vannak eldolgozva.

Tévhitek a PVC-pdalóval kapcsolatban

A PVC-padlót sokan egyből a nagymama konyhájának régi, kopottas padlózatához kapcsolják, amelyből csak néhány fajtát lehetett megvásárolni a boltokban. Azonban a 70-es évek óta kibővült ezeknek a típusú burkolatoknak a skálája, a tömérdek szín mellett különböző mintázatokban és textúrákban is lehet őket kapni.

A PVC előnyei: tisztán tarthatóság, egyszerűség, tartósság

Ezt a típusú burkolatot igen egyszerű takarítani - egy vödör meleg vízre és mosószerre van szükségünk, viszont a maró hatású szereket ajánlott kerülni!

Vinyl padló, a praktikus burkolat

Mi az a vinyl padló?
A vinyl burkolat nem más, mint egy megfelelő kopásállósággal és merevséggel rendelkező, egyszerűen vágható speciális műanyag. Az UV-rétegnek köszönhetően kevésbé károsítja a napfény, valamint keményebb felületének köszönhetően változatos felhasználási lehetőségével kitűnő választás lehet.

Típusai: ragasztott és klikkes kivitel
Két típus terjedt el ebből a padlóból: a ragasztható és a klikkes kivitel. Előbbi általában öntapadós, az utóbbi pedig csak úgy, mint a laminált padló esetében, hasonlóan csatlakoztatható össze, egyetlen mozdulattal. Nagyon egyszerű vágni, alakítani, így a megmunkálásához sem kell komolyabb gépeket megvennünk. A telepítése nagyon könnyű, de javasolt az aljzatbetont alaposan megtisztítani a törmelékektől és kavicsoktól, mert ezek az idő múlásával átlyukaszthatják a burkolatot, valamint vizuálisan is zavaró lehet a kitüremkedés vagy kiemelkedés a textúrából.
A vinyl padló kopásállósága
A vinyl padló igen magas kopásállóságú. Olyannyira, hogy ipari felhasználásra is szívesen használják. Leburkolhatunk vele akár egy óvodát, iskolás vagy közintézményt – biztosak lehetünk benne, hogy strapabíró lesz.
Hová érdemes vinyl padlót lerakni?
A válasz igen egyszerű: tulajdonképpen bárhová. A vinyl padló mindegyike 100%-ban vízálló, ezért bátran ajánljuk vizes helyiségekbe is. Csúszásgátló és antibakteriális felülete révén a gyerekszobát is burkolhatjuk vinyl padlóval. Ráadásul hang nélkül lehet rajta éjszaka kisétálni a szobából, így nem kell tartanunk tőle, hogy valaki felébred, amikor reccsen a parketta.
Amennyiben előrelátók voltunk a fűtés tervezésénél, például padlófűtésünk van a nappaliban, netán a lakás egyéb részein, ebben az esetben is kifejezetten javasoljuk, hiszen a fűtésrendszerünkből a padlón át érkező szabályozott mértékű melegre az anyag nem deformálódik, valamint keménységéből a meleg hatására egyáltalán nem veszít.
Vinyl padló fürdőbe, vagy akár  konyhába!
A vinyl padló óriási előnyl, hogy bátran alkalmazható fürdőszobában vagy konyhában is, hiszen 100%-ban vízálló. Mindemellett egyre több féle színben, textúrában, mintában is kapható, így bármilyen lakás helyiségébe illeszkedik. Persze ez még nem minden! A vinyl padló kiemelkedő előnye még, hogy olyan élethű textúrákkal rendelkezik, hogy a szakavatatlan szem biztosan nem tudja megmondani, hogy parkettát van vinyl burkolatot lát. Gyönyörű, fa erezetes lapokat is kaphatunk, de akik az egyszerűbb, letisztultabb textúrákat kedvelik, azok sem fognak csalódni a széles termékpalettában.


Vinyl padló előnyei a járólaphoz képest
A vinyl padló kivitelezése a járólaphéhoz képest jóval egyszerűbb – sokkal könnyebb lerakni házilag, a gumikalapácson és a snicceren kívül nincs szükségünk más eszközre. A ragasztott és a klikkes verzióját is könnyedén fel tudjuk szedni. Ha arra a döntésre jutunk, hogy a hideg-rideg járólapokhoz képest valami komfortosabbat és kényelmesebbet szeretnénk, akkor a vinyl padló jó megoldás: fürdőszobába, konyhába vagy éppen a garázsba is! Érezhetően melegebb és puhább a vinyl padló felülete, így nemcsak komfortosabb, de kisgyerekes családok otthonába egyenesen tökéletes. Nem utolsósorban a manapság egyre fontosabb fenntarthatósági szempontoknak is megfelel sok vinyl padló: több típus újrahasznosított anyagokból készül.
 
Mire figyeljünk a vinyl padló választásakor?
Az első és legfontosabb kérdés: ragasztós vagy klikkes vinyl padlót szeretnénk? Elsőre ijesztően hangzik a ragasztó szó, kicsit becsapós is, ugyanis először vinyl padló alátét fóliát vagy alátétlemezt kell elhelyezni, ami nagyban megkönnyíti, valamint lerövidíti a munkát. A vinyl padló falra ragasztása is minden gond nélkül megoldható, ebben az esetben viszont nem kérdés: kizárólag ragasztós vagy öntapadós padló kerülhet a falra!
Abban az esetben, ha vinyl padló lerakását parkettára tervezzük, akkor a klikkes verziót javasoljuk – szigorúan alátéttel vagy Egger duo alátétlemezzel, amit kifejezetten klikkes vinyl padlókhoz terveztek. Előfordulhat, hogy pár év múlva megunjuk a padlót, mégis szeretnénk viszontlátni a régi parkettát vagy burkolatot, ilyenkor pedig sok felesleges munkától és macerától kímélhet meg minket, ha nem ragasztott vagy öntapadós vinyl burkolatot használtunk.
 
Hosszútávon is tervezhetünk a vinyl padlóval?
Naná! Ezzel a padlótípussal bátran lehet hosszútávra tervezni, hiszen nemcsak időtálló, hanem felületsérülés esetén könnyen kicserélhető az érintett rész anélkül, hogy az egész burkolatot vissza kellene bontani. A piacon kapható laminált padló mellett ezek a padlótípusok ma már alig térnek el látványban a természetes kőtől, fától vagy más természetes anyagoktól. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a vinyl padló stílusos, megbízható és legfőképp praktikus megoldás, bárhova is kerüljön: csempére vagy linóleumra, gyerekszobába vagy a fürdőszobába!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!