Étkező bútor

0 termék
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
Nincs a keresésnek megfelelő termék

Az étkező bútorai – étkezőasztal plusz étkező szék vagy egy komplett étkezőgarnitúra?

 

Az étkező bútorai (egyedi étkezőasztal, étkezőszék vagy összehangolt étkezőgarnitúra) kialakítása, helye nagymértékben befolyásolhatja étkezési szokásainkat. Az evés pedig örömforrás és létszükséglet egyben – nem mindegy tehát, milyen környezetben zajlik ez a minden szempontból fontos tevékenység. A lakásunk és a benne rendelkezésre álló hely megköt bennünket abban, hogy szabadon választhassuk meg az étkezés helyét. De a kötöttségek ellenére igyekezzünk megtalálni az igényeinkkel és lehetőségeinkkel leginkább összhangban lévő megoldást. Például egy négy fős család esetén ne próbáljuk mindenáron a konyhára korlátozni az étkezés helyét, ha ott nem fér el egy konyhaasztal székekkel. Ha nem tud kényelmesen, egyszerre étkezni a család, az hosszútávon a családtagok közötti kapcsolat rovására is mehet. Ilyenkor érdemes átgondolni a funkciókat, és mondjuk a nappaliban elhelyezni az ebédlő asztalt. Vagy engedjük el a vágyott üveg étkezőasztalt, ha kis gyermekek vannak a családban, mert úgysem fogjuk tudni kiélvezni a szépségét, maximum, ha naponta hússzor letöröljük. 

Az étkező bútorai – az étkezőasztal és étkező szék

 Egy asztal, kényelmes székek, esetleg pad, tárolós ülőke vagy egy étkező garnitúra képezik a tökéletesen berendezett étkező alapját.

 Az étkezőasztal kiválasztását befolyásolja a rendelkezésre álló hely és az életstílusunk. Mennyit használjuk, hányan, mikor, inkább funkcionális legyen vagy tehetünk „léha” engedményeket a design irányába? (A funkció és design természetesen nem zárja ki egymást, sőt.)  Az étkezőasztal megfelelő méretét első lépésben a helyiség mérete határozza meg. A következő döntő tényező az, hogy hány ember fogja rendszeresen használni. Személyenként körülbelül 60-70 centiméter szélességgel és 30-40 cm mélységgel számoljunk. Téglalap, négyzet, kerek vagy ovális, sokféle asztalforma létezik. A kerek vagy ovális étkezőasztal elősegíti a kommunikációt, viszont nagyobb helyet foglal, mint egy szögletes. Mivel a legtöbb alaprajz téglalap alakú, egy téglalap alakú asztal tökéletesen illeszkedik minden sarokba. Akár a szoba közepén, akár egyik végével a falnak tolva is elhelyezhető. Ez a leginkább helytakarékos elrendezés. Minden asztalformánál legyen középen egy legalább 10-20 centiméteres sáv a tálak, edények vagy tányérok számára.A 80x120 centiméteres élhosszúságú négyzetes étkezőasztalok kisebb helyiségekbe, maximum négy ember számára ideálisak. Jellemzően ilyen méretű a 4 személyes étkező garnitúra asztala is. A 2 személyes étkező garnitúra asztallapja kb. 80x60 cm. Ez már az abszolút „helytakarékos étkező garnitúra” kategória. Az összecsukható székek is jól jönnek picike hely estén és vendégfogadáshoz is ideálisak.

Az asztal és a szék magassága között összefüggés van. Az étkező szék szélessége legalább 45 centiméter legyen, az ideális ülésmagasság 44-46 centiméter körül van. Az étkezőasztal magassága 72-74 cm. Ettől csak pár centi eltérés is kényelmetlen testtartást eredményez. Ezért mindenképpen érdemes vásárlás előtt a széket és asztalt együtt kipróbálni. Ez egy étkező garnitúra esetében könnyebben megtehetjük, hiszen leülhetünk melléjük, kipróbálhatjuk őket az üzletekben. Ügyeljünk arra is, hogy lábunk kényelmesen elférjen az asztal lapja vagy merevítő bordája alatt. Ehhez minimum 16 cm távolság kell. Egy 90 cm magasságú bárasztalhoz vagy a napjainkban oly divatos étkező pultként is használt konyhai szigethez már hozzá illő magasságú (55-60 cm) bárszék szükséges, amin csak akkor esik kényelmes ülés, ha van lábtartója.

Minél kényelmesebbek a székek, annál hosszabb lesz az asztal melletti beszélgetés. Egy tökéletes széktől még nem lesz jó az étkező. De egy rossz étkezőszék biztosan nem teszi azzá. Ha az étkező bútor nagy igénybevételnek van kitéve, hagyjuk el a textil kárpitú étkező széket és válasszunk egyszerű, funkcionális, könnyen tisztán tartható műanyag ülőkéjű vagy fa széket.  Ezek általában tartósabbak is, mint a szövet huzatok.

Az étkező bútor stílusa

A drága, kárpitozott fa étkezőszékektől kezdve a formatervezett 4 személyes étkező garnitúrán át az egyszerű fa konyhaasztal, műanyag vagy fém konyhai székek kombinációig igen széles a kínálat. Garantáltan mindenki talál az ízlésének és pénztárcájának megfelelő megoldást. Sokszor felmerül a kérdés, mi a jobb megoldás? Ha az étkező asztal székekkel külön-külön kerül a birtokunkba vagy ha egy komplett étkező garnitúrát vásárolunk? Az étkező szett mellett szól a garantáltan összeillő stílus. Azoknak javasoljuk ezt a megoldást, akik nem ismerik ki magukat különösebben jól a lakberendezési trendek terén, de azért törekszenek a harmonikus összképre. Aki biztos az ízlésében, az válogasson nyugodtan kedvére, mixelje a stílusokat, hiszen így lesz az étkezőnk egyedi és csak ránk jellemző.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!