Oldal tetejére
Fürdőszobafelújítás

Fürdőszobatrendek jönnek és mennek, de mi ettől még nem verjük le évről évre a csempét, csak hogy megfeleljünk az aktuális divatnak. Ha viszont kicsit felfrissítenénk a fürdőt, vagy éppen egyébként is felújításra készülünk, érdemes ihletet meríteni az aktuális irányzatokból. Lakberendezési ötletekkel tele van az internet, a több ezer opció és lakberendezés trendmagazin között mi is elmerültünk, és elhoztuk a legjobbakat!

 

A legnyerőbb színek 2022-ben

A pandémia alatt sokan rájöhettünk arra, hogy a nagy fehér felületek mutatósak, ámbár igen sterilek. Evolúciós okokból a zöld szín tud minket a leginkább megnyugtatni, emellett ezt az árnyalatot látjuk a legtöbbször – a zöld tehát újra visszatér! Továbbá a szintén a természetet idéző földes, terrakotta árnyalatok, illetve a mélykék tónusok lesznek idén a nyerők.

A trendi fürdőszobai anyagok 2022-ben

Miközben az idei év egyik színe a zöld, a természetes anyagok is egyre inkább előtérbe kerülnek a fürdőszobában. Ma már az sem tabu, hogy fa kerüljön a fürdőbe, ugyanis már le lehet úgy kezelni, hogy a nedvesség ne kezdje ki. Sőt, mi több azon se döbbenjünk meg, ha fa fürdőkáddal találkozunk a lakberendezési magazinokban.

Növények

A naturális anyagok mellett idén helyet kapnak a szobanövények is a fürdőszobákban. Ha kis fürdővel rendelkezünk, akkor akár fel is lógathatjuk őket, viszont, ha több növény is elfér, akkor igazi kis dzsungelt tudunk teremteni a párakedvelő növényeinkből. Mesés trópusi hangulatot kreálhatunk orchideákkal, vagy egzotikus oázist bambuszokkal.

Növények a fürdőszobába

Kisméretű csempék

Ezt a divatot nem a praktikusság diktálja, mivel a fugákat tisztítani macerás. Minél nagyobb csempét és járólapot választunk, annál kevesebb lesz belőle és annál inkább letisztultabb lesz a látvány. Azonban egy dologban verhetetlenek a kis méretű csempék: lenyűgöző mintázatok és textúrák alakíthatók ki egy kis kreativitással. Továbbá, ha egyszínű csempét választunk, tudunk játszani a fuga színével – bámulatos végeredményt kaphatunk.

Falicsempék  Csempeszerszámok Csemperagasztók, fugázók

Világítás

A fürdőszobai világításnak egyszerre több tényezőnek kell megfelelnie: egyrészt optimális fényforrást kell biztosítania a sminkeléshez és borotválkozáshoz, másrészt kellemes hangulatvilágítást a kikapcsoló fürdőzéshez. Előnyös, ha van ablaka a fürdőszobának, azonban ez sok lakásnál hiányzik, ezáltal még lényegesebb a megfelelő mesterséges fényforrás kialakítása a fürdőben.

Fali- és tükörmegvilágító lámpák   Mennyezeti lámpák

További inspirációért tekintsd meg DIY fürdőszobakatalógusunkat!
Fürdőszobabútorok

Fürdőszobabútorok

Megnézem
Tükrök

Tükrök

Megnézem
Mosdók

Mosdók

Megnézem
Kádak

Kádak

Megnézem
Zuhanykabinok

Zuhanykabinok

Megnézem
Csaptelepek

Csaptelepek

Megnézem
Fürdőszobafelszerelés

Fürdőszobafelszerelés

Megnézem
Padlólap, járólap

Padlólap, járólap

Megnézem

Fürdőszobai trendek és felújítási tippek

Boncz Péter, a Praktiker szezonális kihelyezési osztályvezetője és Urbán-Váradi Alexandra, a For Her Beauty blog szerzője beszélgettek a Praktikerben a lakásfelújítási támogatásról, azzal kapcsolatosan a fürdőszoba felújításáról és trendjeiről.

Sajátkezűleg oldanád meg a felújítást?
Alábbi útmutatóink segítségedre lehetnek!

Szakember segítsége nélkül csempéznéd ki a fürdőszobád? Nézd meg lenti videónkat!

A videóban használt termékek

Dobd fel fürdőszobád egyik falát 3D faldekorral! Mutatjuk, hogyan vágj bele!

A videóban használt termékek

A fürdőszobafal tapétázása kiváló ötlet lehet, ha egy kis életet szeretnénk lehelni helyiségünkbe

Jótanácsok az előkészülethez
Tapétavásárláskor 5-10% ráhagyással számoljunk, ellenőrizzük minden tekercs cikkszámát, és vegyük figyelembe a mintaillesztést is.

A tapétázandó felület
Száraz, sima legyen, megfelelően teherbíró és jó nedvszívó. Távolítsuk el a laza, pergő részeket, és gletteljük le a falat. A felületet a tapétaragasztó oldatával vagy vakolatalapozóval alapozzuk. A tapétázás megkezdése előtt az alapozónak meg kell száradnia. Papíralapú tapéta felragasztása előtt alaptapéta felragasztása szükséges. A tapétázás során kerülje a túlzott fűtést és a huzatot. A mennyezet tapétázásához két ember kell.

Így tapétázz:
A fal magasságánál mindig 5-10 centiméterrel hosszabb tapétacsíkokat kell kiszabni. A tapéta hátoldalán jelöljük be a levágott tapétacsíkok tetejét, hogy az egyes lapok egy irányba álljanak.1 kg ragasztóhoz lassan keverjünk 15 liter hideg vizet. Addig keverjük, amíg a ragasztó sűrű, csomómentes, pudingszerű anyaggá alakul. Tegyük a tapétacsíkot a tapétázóasztalra, és egyenletesen hordjuk fel a ragasztót ecsettel. Hajtsuk félbe a ragasztós felületeken a tapétát, hogy megpuhuljon. Mindenképpen egy sarokból induljunk el. Egy falfelület első csíkját vízszintező segítségével állítsuk függőlegesre. A plafonra helyezzük fel az első tapétát óvatosan, és mindig fentről lefelé haladjunk. Kefével vagy hengerrel simítsuk el a tapétát, távolítsuk el a légbuborékokat. Vágjuk le a plafonnál és padlónál ráhagyott részeket. A soron következő tapétacsíkot az előzőhöz illesztve tegyük fel. A ragasztómaradékokat azonnal távolítsuk el. Az utolsó csíkot kismértékben hajtsuk át a következő falszakaszra a folytonosságot biztosítva. A tapétázott helyiségben 12 órán keresztül kerüljük az erős fűtést, illetve a huzatot is.