Oldal tetejére
Festék, festőszerszám, kiegészítő

Festés egyszerűen, avagy szobafestés lépésről-lépésre

Amikor felmerül a gondolat, hogy ráférne a szobára egy festés, néha már a gondolatától is megrémülünk, hiszen óriási munkát jelent. Főleg, ha közben nem költözünk el otthonról (mert ugye ez a ritkább eset), és szobáról szobára költözhetünk, a bútorainkkal együtt.

Beltéri színes diszperziós festék

Beltéri színes diszperziós festék

Megnézem
Beltéri fehér diszperziós festék

Beltéri fehér diszperziós festék

Megnézem
Ecset

Ecset

Megnézem
Festékszóró gép

Festékszóró gép

Megnézem
Festőlétra

Festőlétra

Megnézem
Festőhenger

Festőhenger

Megnézem
Kézi festőszerszám

Kézi festőszerszám

Megnézem
Festőszalag

Festőszalag

Megnézem
Takarófólia

Takarófólia

Megnézem
Védőfelszerelés

Védőfelszerelés

Megnézem
Ahhoz, hogy ne csússzanak ki a dolgok a kezünkből, és követni tudjuk a munka helyes menetét, összeszedtünk 12 lépést:


- 1. lépés:
Határozzuk meg milyen színeket szeretnénk az új otthonunkba! Az új színeket befolyásolhatja az ízlésünk, és a szoba adottságai is, viszont arra ügyeljünk, hogy kis méretű szoba esetén a sötét színekhez ne ragaszkodjunk, mert még kisebbé teszik a szobát. Mielőtt megvennénk a festéket, érdemes színmintát kérni, hogy valóban megfelelő lesz-e a szín az adott helységbe, és a falra felkenve is megegyezik-e az ízlésünkkel.

0. lépés:
Kizárólag minőségi festékekkel és eszközökkel dolgozzunk!

Amire szükségünk lesz:

  • festékre,
  • takarófóliára,
  • néhány száraz törlőre,
  • ragasztószalagra,
  • ecsetre,
  • festőhengerre és annak tálkájára,
  • glett anyagra,
  • glettvasra,
  • valamint létrára is.

A tökéletes szobafestés lépései

1. lépés:
Ürítsük ki a szobát!

Ha ez nem megy, akkor toljuk össze a bútorokat a szoba közepére, és takarjuk le őket védő vagy takarófóliával, hogy se a padló, sem pedig a bútorok ne legyenek festékesek.


2. lépés:

Tisztítsuk meg a mennyezetet és a falakat, készítsük elő a falat a festésre.

Mindig fentről lefelé haladjunk, vagyis a mennyezettel kezdjük. A port távolítsuk el a plafonról és a falakról, illetve a szennyeződéseket és a zsírfoltokat is. Sajnos előfordul, hogy a fal előkészítése sok esetben tovább tart, mint maga a festés. Főleg, ha korábban tapéta volt a falon, azt először be kell vizezzük, majd spaklival lekaparni, ha festék volt rajta, akkor azt csiszolópapírral kell átdörzsölni. Mindez azért borzasztó fontos, mert a későbbi szín foltosod ásat előzhetjük meg ezzel.


3. lépés:

Javítsuk ki a falakat!

Ha a falon sérülések, egyenetlenségek vannak, akkor azokat javítani kell ún. glett anyaggal. Ezt óvatosan vigyük fel a felületre a glettvas segítségével, és simítsuk egyenesre.  Számos esetben gombásodás ellen is kezelni kell a felületet, ezt is hengerrel vagy ecsettel tudjuk megtenni.


4. lépés:

Használjunk festőszalagot!

Fontos, hogy az ajtó- és ablakkeretek, a parkettaszegély, a lambéria szélét, a díszlécek stb. felületét megóvjuk a festéktől, így sok bosszantó takarítást spórolhatunk meg vele.


5. lépés:

Távolítsunk el mindent a festeni való falról.

Távolítsuk el a csillárt, a villanykapcsolót, a fali dugaszt és minden mást, ami még a falakon található.


6. lépés:

Jöhet az alapozás!

Festés előtt fontos az alapozás, hogy csökkentse, és egyenletessé tegye az alapfelület szívóképességét. Ezzel csökkenthetjük a festék fogyását, valamint biztosíthatjuk a festék foltosodásmentes száradását.


7. lépés:

Fessük le a sarkokat!

A sarkokat ecsettel mázoljuk be – szánjunk nagy figyelmet a sarkoknak és falak szélének.


8. lépés:

Fessük meg a mennyezetet és a falakat, a nagyobb felületeket.

Egy jó tanács, hogy a nagyobb felületeken használjuk a festőhengert. Ne mártsuk túlságosan bele a festékbe, mert azon túl, hogy csöpögni fog, csíkokat és foltokat hagyhat maga után. Hogy ezt elkerüljük, húzzuk le a felesleges festéket a vele járó rács segítségével.

Egy másik módszer arra, hogy megszabaduljunk az esetleges csíkoktól, ha cikkcakkban gördítjük végig a felületen a hengert.

9. lépés:
Kapjuk elő újra az ecsetet!

A festőhengerrel ugyanis előfordulhat, hogy nem tudunk rendesen hozzáférni bizonyos területekhez. Az ecsettel könnyedén eltakarhatjuk a legapróbb hibát is. Érdemes odafigyelni megint a mozdulatainkra: a fenti ritmust megtartva dolgozzunk, cikkcakkban.

10. lépés:
Ismétlés, ha szükséges.

Ha a festék nem takart már egy rétegben, akkor az első réteg festék száradása után ismét a sarkok festése, majd a hengerelés következik.

Fontos, hogy a rétegek között mindig ki kell várnunk a festék teljes száradását amit a gyártó javasol, ugyanis előfordulhat, hogy ami nedvesen teljesen átlátszónak tűnik, száradás után gyönyörűen fed.

11. lépés:
Távolítsuk el a festőszalagokat.

Az utolsó réteg száradása után eltávolítjuk a festőszalagokat, finoman, ügyelve az új festékre.


12. lépés:

Mindent vissza!

Visszaszereljük a villanykapcsolókat, fali dugaszokat, újra elhelyezzük a bútort és indulhat az újradekorálás, a falak új színéhez igazítva.