Lépésről lépésre: így készül a makramé kosár

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Brandt Diána, a Masni Dekoráció blog szerzője mutatja meg, hogyan készíthetünk virágtartót fonalból.
makramé kosár

Ebben a januári, akarom mondani februári szürke időben az ember lányának nincs túl sok kedve a kötelező kint töltött időn túl kint lenni. Sőt, még a kötelezőt is igyekszem hamar letudni. Ilyenkor bent jobb, melegebb, hivogatóbb, kellemesebb. És ha már bent vagyunk, akkor miért ne hódolhatnánk legfrissebb imádott technikánknak, a makraménak? A fonalas kosár már hónapok óta várta, hogy egy kis arculatfrissítésen eshessen át, így akkor most kitaláltam, hogy miként is kaphatna új ruhát.

Amire szükségünk lesz

makramé kosár

Így készül a makramé kosár

Első lépésként vágjunk olyan hosszú szálakat a fonalból, mint a kaspód magasságának háromszorosa. Így dupla szállal véve, pont a másfélszerese lesz a hossz a kaspó magasságának. 

makramé kosár
Hurkoljuk át a kosár felső peremén a fonalat úgy, hogy kívülről befelé bújtatjuk a szál hajtását, áthurkoljuk előre és a két szabadon lógó szálat átfűzzük a hurkon.

makramé kosár

Vágjunk pontosan annyi szálat, ahány cikkre osztódik a kaspó felső pereme. Minden egyes cikkelyben ismételjük meg a hurkolást! Amikor az összes szál fent van, indulhat a csomózás. 

makramé kosár

makramé kosár
A szomszédos páras szálakból fogjunk össze egy bal és egy jobb oldalit, és a képen látható módon kössünk rá csomót! 

makramé kosár

makramé kosár
Csomózzuk körbe a kosarat, és már készen is vagyunk az első sorral! 

makramé kosár

A második és a harmadik sort ugyanúgy kell elkészíteni, mint az elsőt. Ügyeljünk arra, hogy mindig két szomszédos szálat csomózzunk, de egy “tőről” jövőt! 

makramé kosár

A kaspó magasságától függően csomózzunk addig, amíg úgy gondoljuk, hogy elég. Nekem most 6 sornál jött az “elég” érzés. 

makramé kosár
A makramé csomózás végét most úgy zártam le, hogy egy-egy szomszédos szálat színes fonalakkal összetekertem. A kilógó makramé fonal darabokat szétfésültem, hogy bojtosabbnak hasson, és a színes fonal alatt kb. 1-1,5 cm-rel levágtam, hogy nagyjából egyforma legyen körben. 

makramé kosár

makramé kosár

Készen is vagyunk, már pakolhattam is bele a fonalaimat. Na, így már sokkal csinosabb a kosaram, ugye?

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!