Ideje rendbe tenni a kertet 🍂

Ősszel a  kertészkedés kiváló alkalom arra, hogy  egy kis testmozgást végezzünk: ássuk fel a kertet, és gyűjtsünk ötleteket, tervezzük meg, milyen változtatásokat, újításokat szeretnénk majd megvalósítani. A hűvösebb időjárás és az egyre kevesebb szabadtéri programlehetőség tehát tökéletes ürügy arra, hogy az őszi kerti munkákat elvégezzük.

Szeptember Október November
Virághagymák ültetése Rózsák, fák, bokrok ültetése Lehullott levelek összegyűjtése
Elvirágzott évelők visszavágása, egynyáriak kiszedése Utolsó fűnyírás Fagyérzékeny fák védelme
Gyepszellőztetés Lehullott levelek összegyűjtése Kerti szerszámok megtisztítása
Talajjavítás komposzt és trágya bedolgozással Fák, bokrok visszametszése Automata öntözőrendszerek kiürítése
Sóska, retek, saláta, spenót, mák vetése   Madáretetők kihelyezése

Javítsuk fel a kert talaját!
Az évnek ez az időszaka kiváló arra, hogy komposztot dolgozzunk bele a talajba, állagát, vízelvezető képességét javítsuk. Felhasználhatjuk a saját kertünkben érlelt komposztot Ezt a munkát érdemes minden évben elvégeznünk.

Tisztítsuk meg a kertet!
Meglehet, nem a legszórakoztatóbb, de igen fontos része a kertészkedésnek az őszi nagytakarítás. Tisztítsuk meg az ágyásaink  földjét, főleg a növények töve körül. Ezzel jócskán megnehezítjük a kártevők és kórokozók dolgát, amelyek ellenkező esetben tavasszal nagy eséllyel inváziószerűen ellepnék a kertet.

Takarjuk be a növényeket!
Ha szeretnénk, hogy a hidegebb időjárásra érzékeny növényeink is túléljék a telet, a tövüket takarjuk be jó vastagon egy réteg mulccsal.

Ültessünk őszi virágos növényeket!
A virágládákba, cserepekbe ültessünk krizantémot, árvácskát, díszkáposztát, amelyek akár az ősz végéig is díszíthetik a kertünket. 

Gondoskodjunk a madarakról!
Ha a nyáron nem raktunk ki eleséget a kertünkbe látogató kismadaraknak, az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdjük az etetésüket. Az őszi hónapokban ugyanis igencsak megcsappannak és szűkössé válnak a madarak természetes táplálékforrásai.

Trágyázzuk meg a gyepet!
Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal szép sűrű, üdezöld legyen a fű a kertünkben, most van szükség némi gyepgondozásra. Ajánlatunkban kiváló gyeptrágyáink állnak rendelkezésre, különböző kiszerelésben és formában.

+1 tipp
Tartsuk karban a kerti öntözőberendezéseket!
Késő ősszel valamennyi locsolótömlőből ürítsük ki a vizet, és a szórófejekkel, tömlőösszekötőkkel, -csatlakozókkal, valamint egyéb tartozékokkal együtt tároljunk a téli hónapokban védett helyen.Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!