Indítsd a Praktikerrel a grillszezont!
✅ Faszenes-, gáz- és betongrillek
✅ Grillkiegészítők
✅ DIY videók, tanácsok
✅ Termékismertetők
✅ Pácolási receptek
Nálunk mindent megtalálsz, ami a tökéletes grillezéshez hasznos lehet!
Hogyan válasszunk grillt?
Pellet grill
A pellet grillek olyan szabadtéri tűzhelyek, amelyek egyesítik a füstölők, a faszenes grillek, a gáz grillsütők, a kemencék és a hagyományos konyhai sütők legjobb tulajdonságait. Üzemanyagforrásként 100%-ban természetes fából készült pelletet használnak, amelyeket teljes mértékben elégetnek így direkt és indirekt módon is használható az Okosgrill. A fa pelleteket egy tárolóedénybe töltjük, amelyet tartálynak nevezünk. A pelletek ezután egy csiga segítségével indulnak útjukra, ahol a végállomás az égőtér, ahol egy gyújtó segítségével égnek el és melegítik fel a főzőterületet. A hőáramlásban ventillátorok is segítenek, illetve a hőmérséklet – csakúgy, mint a konyhai sütőknél – egy szabályzó által beállítható 80-250 fok között, így a klasszikus alacsony és lassú főzést igénylő bbq vagy az aszalás is könnyen kivitelezhető. A hőfokszabályzónak köszönhetően a beállított hőmérsékletet képes megtartani, így ahogy a grillek jelmondata is mondja: “csak kapcsold be és felejtsd el“. Nyugodtan órákra magára lehet hagyni az eszközt, a hőmérséklet a beállított értéken fog maradni, nincs szükség állandó felügyeletre. Előszeretettel 8in1-ben grillnek is hívják, hiszen alkalmas grillezésre, BBQ-ra, aszalásra, pörkölésre, nyársalásra, sütésre, párolás és füstölésre is. A lehetőségek végtelenek, érdemes milndegyik módszert kipróbálni.
Infra grill funkció
A gázgrillek közé tartozik a természetes vagy propán gázzal működő infravörös grill, melynek különlegessége a kerámialapban rejlik. Az infravörös grillek fűtési eljárása egyenletes melegedést tesz lehetővé, melynek során a kerámia lap minden szeglete egyszerre éri el ugyanazt a hőmérsékletet. Ezáltal egyszerre több alapanyagot is készíthetünk egy időben a grillen, amik ráadásul a különösen magas sütési hőmérsékletnek hála igen gyorsan el is készülnek. Használata kifejezetten gazdaságos és a kezelése is egyszerű. A hőmérséklet könnyen és tetszőlegesen állítható az infravörös grilleken, és az egyenletes hőeloszlás miatt hibázni is nehezebb vele, mint egy hagyományos grillel. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy működési elvének sajátossága miatt más sütési tulajdonságokkal rendelkezik.
Pár tipp a finom falatokhoz
Mindenképpen fontos, hogy tudjuk, hol szeretnénk grillezni, és persze az sem mindegy, hogy alkalmanként hány főt szeretnénk vendégül látni. A legismertebb a faszenes grillsütő. A faszén füstje kellemes ízt ad az ételnek. Miután a sütési hő nem szabályozható, ki kell tapasztalni, hogy mikor izzik annyira a parázs, hogy finom legyen az étel.
Kiváló minőségű grillfaszénjeink vannak – weboldalunkon láthatod választékunkat. Ahhoz, hogy tökéletes parazsunk legyen, a sütés előtt érdemes 45 perccel begyújtani. Akkor tegyük rá az ételt, ha a parazsat vékony szürke hamu fedi. A grillt mindig melegítsük fel előre – addig kényelmesen megteríthetsz ízléses kiegészítőinkkel.
Fűszerolaj a kerti grillezéshez
Ebben a videóban bemutatjuk, hogyan készíthetünk fűszerolajat a kültéri sütögetésekhez.
Pácolás és fűszerezés
Grillezni mindent lehet, a csirkétől a bárányig. A pác teszi omlóssá és szaftossá a húst, csupán néhány szabályt kell betartani hozzá :
Receptek pácoláshoz
Ne feledd, hogy nálunk a PRAKTIKER kertészetben több fűszernövény közül is válogathatsz!
Görög grillpác
Hozzávalók:
1 dl olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
oregánó
bazsalikom
kakukkfű
rozmaring
só
bors
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Tedd bele a húst, és 20-25 perc után már grillezheted is.
Fűszeres pác
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
oregánó
só
bors
A hozzávalókat keverd össze, majd áztasd bele a húsokat. Tedd hűtőbe 15-20 percre, és már grillezheted is. Ez a pác leginkább a szárnyasokhoz illik.
Gyömbéres pác
Hozzávalók:
2 evőkanál mustár
1 kis darab gyömbér
1 mokkáskanál kurkuma
fél dl olaj
A gyömbért reszeld le, majd a többi hozzávalóval keverd össze. Vigyázz, hogy mennyit teszel bele, mert csípőssé válhat a pác! Tedd a húst a pácba, fedd le és 30 percre rakd be a hűtőszekrénybe.
Grillpác szárnyasokhoz
Hozzávalók:
1 csésze extra szűz olívaolaj
1 kiskanál mustár
2 evőkanál tej
2 kiskanál életízesítő
1 kiskanál őrölt pirospaprika
A hozzávalókat keverd össze, majd kend be vele a húst. Nem kell állnia, rögtön viheted is grillezni.
Fokhagymás pác
Hozzávalók:
6 gerezd fokhagyma
5 dl tej
4 evőkanál olaj
1 ág friss rozmaring
só
A fokhagymát zúzd- és keverd össze a tejjel, valamint az olajjal. Ízlés szerint sózd meg. Tedd bele a rozmaringágat és a hússzeleteket, majd fedd le, és 25-30 perc után már grillezheted is.
Grill téliesítése
Ha nem szeretnél télen grillezni, akkor a fagy beköszönte előtt célszerű elvégezni minden téliesítési műveletet. Eltenni csak tiszta grillt érdemes, ezért a takarítás legyen az első lépés. Csak egy tiszta és száraz grillen alkalmazhatod a téliesítés további lépéseit. A grillt legalább félig fedett, szélmentes helyre állítsd. A csapadéktól védheted grillponyváinkkal ami a legtöbb bogár és kisállat ellen szintén hatásos védelmet jelent.
Teendők gázgrill esetén
A gázpalackot először zárd el, majd csavard szét a csatlakozót és vedd ki egyben az egészet a grillből. A palackot mindig külön kell tárolni, lehetőleg minden tűzveszélyes anyagtól (és persze a háztól) messze. A szétszerelés után egy olajpermetező segítségével olajozd be az égőfejeket, valamint a palack fém részeit, hogy védd azokat a korróziótól. Ilyenkor szükséges a gázpalack állapotát is felmérni (pl. hogy van-e szivárgás), és a benne lévő gáz mennyiségét is ellenőrizd, hogy kell-e tavaszra egy újat venned.