Oldal tetejére
Festés egyszerűen

Festés egyszerűen, avagy szobafestés lépésről-lépésre

Amikor felmerül a gondolat, hogy ráférne a szobára egy festés, néha már a gondolatától is megrémülünk, hiszen óriási munkát jelent. Főleg, ha közben nem költözünk el otthonról (mert ugye ez a ritkább eset), és szobáról szobára költözhetünk, a bútorainkkal együtt.

Akzo Nobel - Dulux

Akzo Nobel - Dulux

Megnézem
Trilak - Héra

Trilak - Héra

Megnézem
Poli-Farbe - Platinum

Poli-Farbe - Platinum

Megnézem
Festőszerszámok

Festőszerszámok

Megnézem
Festékszóró sprayk

Festékszóró sprayk

Megnézem
Mészfestékek

Mészfestékek

Megnézem
Homlokzatfestékek

Homlokzatfestékek

Megnézem
Diszperziós festékek

Diszperziós festékek

Megnézem
Alapozók falfestéshez, tapétázáshoz

Alapozók falfestéshez, tapétázáshoz

Megnézem
Akzo Nobel- Sadolin

Akzo Nobel- Sadolin

Megnézem
Trilak- Lazurán

Trilak- Lazurán

Megnézem
Poli-Farbe- Boróka

Poli-Farbe- Boróka

Megnézem
Kerítéslazúrok

Kerítéslazúrok

Megnézem

Ahhoz, hogy ne csússzanak ki a dolgok a kezünkből, és követni tudjuk a munka helyes menetét, összeszedtünk 12 lépést:


- 1. lépés:
Határozzuk meg milyen színeket szeretnénk az új otthonunkba! Az új színeket befolyásolhatja az ízlésünk, és a szoba adottságai is, viszont arra ügyeljünk, hogy kis méretű szoba esetén a sötét színekhez ne ragaszkodjunk, mert még kisebbé teszik a szobát. Mielőtt megvennénk a festéket, érdemes színmintát kérni, hogy valóban megfelelő lesz-e a szín az adott helységbe, és a falra felkenve is megegyezik-e az ízlésünkkel.

0. lépés:
Kizárólag minőségi festékekkel és eszközökkel dolgozzunk!

Amire szükségünk lesz:

  • festékre,
  • takarófóliára,
  • néhány száraz törlőre,
  • ragasztószalagra,
  • ecsetre,
  • festőhengerre és annak tálkájára,
  • glett anyagra,
  • glettvasra,
  • valamint létrára is.

A tökéletes szobafestés lépései

1. lépés:
Ürítsük ki a szobát!

Ha ez nem megy, akkor toljuk össze a bútorokat a szoba közepére, és takarjuk le őket védő vagy takarófóliával, hogy se a padló, sem pedig a bútorok ne legyenek festékesek.


2. lépés:

Tisztítsuk meg a mennyezetet és a falakat, készítsük elő a falat a festésre.

Mindig fentről lefelé haladjunk, vagyis a mennyezettel kezdjük. A port távolítsuk el a plafonról és a falakról, illetve a szennyeződéseket és a zsírfoltokat is. Sajnos előfordul, hogy a fal előkészítése sok esetben tovább tart, mint maga a festés. Főleg, ha korábban tapéta volt a falon, azt először be kell vizezzük, majd spaklival lekaparni, ha festék volt rajta, akkor azt csiszolópapírral kell átdörzsölni. Mindez azért borzasztó fontos, mert a későbbi szín foltosod ásat előzhetjük meg ezzel.


3. lépés:

Javítsuk ki a falakat!

Ha a falon sérülések, egyenetlenségek vannak, akkor azokat javítani kell ún. glett anyaggal. Ezt óvatosan vigyük fel a felületre a glettvas segítségével, és simítsuk egyenesre.  Számos esetben gombásodás ellen is kezelni kell a felületet, ezt is hengerrel vagy ecsettel tudjuk megtenni.


4. lépés:

Használjunk festőszalagot!

Fontos, hogy az ajtó- és ablakkeretek, a parkettaszegély, a lambéria szélét, a díszlécek stb. felületét megóvjuk a festéktől, így sok bosszantó takarítást spórolhatunk meg vele.


5. lépés:

Távolítsunk el mindent a festeni való falról.

Távolítsuk el a csillárt, a villanykapcsolót, a fali dugaszt és minden mást, ami még a falakon található.


6. lépés:

Jöhet az alapozás!

Festés előtt fontos az alapozás, hogy csökkentse, és egyenletessé tegye az alapfelület szívóképességét. Ezzel csökkenthetjük a festék fogyását, valamint biztosíthatjuk a festék foltosodásmentes száradását.


7. lépés:

Fessük le a sarkokat!

A sarkokat ecsettel mázoljuk be – szánjunk nagy figyelmet a sarkoknak és falak szélének.


8. lépés:

Fessük meg a mennyezetet és a falakat, a nagyobb felületeket.

Egy jó tanács, hogy a nagyobb felületeken használjuk a festőhengert. Ne mártsuk túlságosan bele a festékbe, mert azon túl, hogy csöpögni fog, csíkokat és foltokat hagyhat maga után. Hogy ezt elkerüljük, húzzuk le a felesleges festéket a vele járó rács segítségével.

Egy másik módszer arra, hogy megszabaduljunk az esetleges csíkoktól, ha cikkcakkban gördítjük végig a felületen a hengert.

9. lépés:
Kapjuk elő újra az ecsetet!

A festőhengerrel ugyanis előfordulhat, hogy nem tudunk rendesen hozzáférni bizonyos területekhez. Az ecsettel könnyedén eltakarhatjuk a legapróbb hibát is. Érdemes odafigyelni megint a mozdulatainkra: a fenti ritmust megtartva dolgozzunk, cikkcakkban.

10. lépés:
Ismétlés, ha szükséges.

Ha a festék nem takart már egy rétegben, akkor az első réteg festék száradása után ismét a sarkok festése, majd a hengerelés következik.

Fontos, hogy a rétegek között mindig ki kell várnunk a festék teljes száradását amit a gyártó javasol, ugyanis előfordulhat, hogy ami nedvesen teljesen átlátszónak tűnik, száradás után gyönyörűen fed.

11. lépés:
Távolítsuk el a festőszalagokat.

Az utolsó réteg száradása után eltávolítjuk a festőszalagokat, finoman, ügyelve az új festékre.


12. lépés:

Mindent vissza!

Visszaszereljük a villanykapcsolókat, fali dugaszokat, újra elhelyezzük a bútort és indulhat az újradekorálás, a falak új színéhez igazítva.