Oldal tetejére

A zárbetét választás szempontjai

A zárbetét otthonunk biztonságának egyik, ha nem a legfőbb záloga, éppen ezért nem szabad félvállról venni a kiválasztását. Így nemcsak a beszerelés fáradalmait spórolhatjuk meg, de egy esetleges lakásbiztosítás tükrében sem mellékes, hogy milyen modellt vásárolunk végül. A következő rövid cikkben segítünk kiválasztani a megfelelő zárbetétet.

Zárbetét - Praktiker

A zárbetét fajtái

A legelterjedtebb típus a biztonsági zárbetétek között a normál zárbetét, nem túlzás azt mondani, hogy ezt mindenki ismeri: mindkét oldalról kulccsal zárható, ha viszont valamelyik oldalon bent van a kulcs, akkor a másikról nem nyitható.

A másik legelterjedtebb modell a gombos zárbetét vagy más néven fordítógombos zárbetét. Ebben az esetben a belső oldalon a kulcs helyett egy gomb van a zárszerkezeten, így használata sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos típusoké.

Ezzel szemben a vészfunkciós zárbetét különlegessége, hogy akkor is nyitható, ha valamelyik oldalról a zárban maradt a kulcs, emiatt praktikus választás lehet idős vagy beteg emberek bejáratához, hiszen így a rokonok bármikor be tudnak jutni a lakásba.

Egy további típust mindenképp meg kell még említeni: a kertkapu zárat. Habár ezek a modellek általában nem a legmagasabb biztonsági fokozatot garantálják, az idő viszontagságainak viszont ellenállnak – ha kertkapu zárat keresünk, akkor csakis rozsdamentes típust válasszunk!

Kapcsolódó cikk: Kilincs stíluskalauz

Biztosítók által elfogadott zárbetétek

Ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni, akkor szinte alapszabály, hogy a prémium zárbetétek között keressünk. Hiába látunk szuper gombos zárbetét árakat vagy olcsó mágneses zárbetéteket, amit rövid távon spórolunk, azt hosszú távon könnyen el is veszíthetjük!

A Praktiker zárbetétei között például megtalálhatóak az Abus zárbetétek, amelyek nemcsak magas színvonalú termékek, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége által minősített modellek. Megkerülhetetlen jó tanács: rövid zárbetétet semmiképp se vásároljunk a bejárati ajtóra, hiszen alacsonyabb biztonsági szintet jelent!

Zárbetét méretek

A zár méretének mérése első ránézésre nem biztos, hogy evidens. Mit is kell pontosan mérni? Mindkét oldal hosszát vagy csak az egyikét? Minden esetben a két oldal hosszát! Ezt a méretet viszont tényleg érdemes tudni, hiszen korántsem mindegy, hogy a zárbetét 45/45 vagy éppen 40/55 méretű. Ideális esetben a kiválasztott zár nemcsak biztonságos lesz, hanem az ajtó egyik oldalán sem lóg ki, pont síkba kerül. Ha ez megvan, akkor már lehet a megjelenésen gondolkozni – mondjuk, választani egy stílusos zárbetét takarót!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Hasznos volt ez az oldal?