Újrahasznosítás: 8 hasznos tipp

Egyik napról a másikra senki nem válik „zölddé”, ám ha szem előtt tartunk néhány okos tippet, alig pár hét alatt látványos eredményeket érhetünk el.

1. Csökkentsünk, használjunk fel újra, hasznosítsunk újra!

Aki környezettudatosságra törekszik, a fenti három elv szerint kezd el élni. Első lépésben fokozatosan csökkentsük azokat az alapanyagokat, amik előállítása, használata káros, második lépésben keressük meg a módját, hogy a már meglévő tárgyainkba, hogyan tudnánk újra életet lehelni (ha eltörött, javítsuk meg), ám ha ez nem megy, találjuk ki, hogyan tudnánk másképp, de okosan használatba állítani. Csak az utolsó lépés legyen a szelektív szemetes!

2. Vásároljunk újrahasznosított alapanyagokat!

Az újrahasznosítás lényege, hogy az egyes termékek körforgásban maradjanak (ne váljanak hulladékká), és ne kelljen újra és újra előállítani őket. Vagyis a vásárlás pillanatában gondoljuk át, hogy a termék, amit a kezünkben tartunk, benne tud-e maradni ebben a rendszerben? Ha nem, keressünk egy másik alternatívát.

újrahasznosítás

3. Analizáljuk a hulladékot!

Egy hónapon keresztül írjuk fel, hogy milyen hulladékot termelünk a háztartásunkban. Jegyezzük fel, mik azok az alapanyagok (műanyag, alumínium, szerves hulladék, újrahasznosított anyagok), amik ki-be áramlanak az otthonunkba. Ha látjuk az eredményt, keressük meg a módját, hogy csökkentsük azokat.

4. Komposztáljunk!

A komposztálás az újrahasznosítás egyik leghatékonyabb formája, amit kültéren és beltéren is meg lehet oldani, aki azonban egyikkel sem szeretne bajlódni, a hulladákot elszállíthatja olyan közösségi kertekbe, hulladékudvarokba, ahol örömmel átveszik.

5. Tudatosan támogassuk az újrahasznosítást!

Keressük olyan szervezeteket, iskolákat, művészeket, alkotókat, akik örömmel fogadják azokat az alapanyagokat, amiket aztán újragondolhatnak.

6. Ajánljuk fel elektrotechnikai eszközeinket!

Vegyük a fáradtságot, és keressünk olyan nonprofit szervezeteket, ahol vállalják, hogy régi „robotjainkat” megjavítják, majd rászorulóknak tovább ajándékozzák – legyen szó régi laptopról, mobiltelefonról, háztartási gépekről.

7. Hasznosítsuk újra a vizet!

Nagy lépés, de megéri úgy átalakítani, kiépíteni otthonunk vízhálózatát, hogy az esővizet, a mosógépből, mosogatógépből (biológiailag lebomló mosogatószer esetén), vagy épp a tusolóból elfolyó vizet összegyűjtsük, és ivóvíz helyett azzal öblítsük a vécét vagy épp azzal öntözzünk.

8. Adakozzunk!

Mielőtt haszontalan tárgyaink a kukában végeznék, keressünk az interneten olyan szervezeteket, boltokat, szállókat, ahol örömmel átveszik azokat a tárgyainkat, amikre nincs már szükségünk – legyen szó ruháról, kozmetikai termékekről.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!