Oldal tetejére

A tudatos vásárlás 5+1 pontja

Kétségtelenül egyre több szó esik a fenntarthatóságról, viszont a fő tendencia mégiscsak az, hogy ezek az elvek inkább az élelmiszer vásárlás témája köré csoportosulnak. És mi a helyzet akkor, ha tudatos vásárlóként a Praktikerbe látogatunk? Cikkünkben összeszedtük az öt legfontosabb szempontot!

Tervezni mindenek előtt

A 21. századra hatalmas problémává vált a túlfogyasztás – tonnákban mérhető az a szemétmennyiség, amit csak egyetlen óra alatt termelünk a világban, ez pedig egyenes következménye a túlfogyasztásnak. Szinte minden háztartásban van egy-egy olyan elektronikai kütyü, összeszerelésre váró bútor, műhelyben pihenő eszköz vagy alapanyag, amit megvettünk, de végül nem kezdtünk vele semmit. Hogyan lehetett volna ezt elkerülni? Tervezéssel! Ha nem hirtelen felindulásból vásárolunk, hanem alaposan feltérképezzük szükségleteinket, akkor már sokat tettünk azért, hogy ne álljunk be a túlfogyasztók sorába.

Embert barátjáról, terméket címkéjéről

Egyre több és több minőséget biztosító jelvényt találhatunk termékek csomagolásain, ami nem azért fontos, mert jól mutat, hanem azért, mert meggyőződhetünk arról, hogy jó minőségű terméket vásárolunk. Ez bizonyos módon szintén a túlfogyasztáshoz kapcsolódik: ha sokáig tudjuk elégedettséggel használni megvásárolt termékünket, akkor kisebb eséllyel fogunk újat venni helyére. Az elektromos háztartási eszközök pedig itt is egy külön téma: a leírásban az energiaigényre is fordítsunk figyelmet – az ökológiai lábnyomunk megköszöni majd!

Tudatos vásárlás - energiahatékonyság

Nem lehet eleget mondani: újrahasznosítás

Vannak bizonyos alapanyagok, amiket könnyebb újrahasznosítani – ez is lehet egy szelekciós alapelv. Ha például a csomagolás üveg, papír vagy újrahasznosítható műanyag, akkor már nem termelünk felesleges szemetet. Az elektronikai eszközökkel kapcsolatban itt is külön szót kell emelni: ezek javarészt veszélyes hulladéknak számítanak, ezért kétszer gondoljuk meg, hogy kell-e egy harmadik konyhai eszköz vagy sem! Mindezek mellett válasszuk az olyan alapanyagokat, amik környezetre nem ártalmasak: például PVC szigetelés helyett üveggyapotot, vegyszermentes festéket, de a sort hosszan lehetne még folytatni…

Újrahasznosítás után újrafelhasználás

Rengeteg olyan termék van az üzletek polcain, aminek csomagolása vagy bizonyos elemei újrafelhasználhatóak. Nagyszüleink idejében egy szép bonbonos dobozban kincseket őriztek: fotókat, kulcsokat, talán még egy kis dugipénznek is volt hely. Minden kidobásra ítélt tárgy esetében tegyük fel magunknak a kérdést: nem tudjuk átlényegíteni valami hasznos dologgá? A DIY és a csináld magad mozgalmak hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság, inspirálódjunk bátran!

Tudatos vásárlás - újrafelhasználása

Inkább a magyart

Röviden így lehetne összefoglalni, hogy mi az egyik legegyszerűbb szelekciós elv. Nem feltétlenül azért mondjuk, mert a magyar termékek garantáltan jobbak, inkább azért, mert az utóbbi időben az önellátás felértékelődött. Nemcsak az egyének, hanem az országok szintjén is. Ha pedig egy hazai terméket vásárolunk, akkor azzal a hazai cégeket támogatjuk. Válasszuk tehát a magyar márkákat – legyen szó festékről, dekorációs tárgyakról vagy éppen bicikliről.

Kifutó is lehet befutó

Nemcsak azért éri meg kifutó terméket vásárolni, mert olcsóbb, hanem azért is, mert bizonyos esetekben a végleg kifutó termékek be lesznek darálva, hogy alapanyagként felhasználják újra. Az újrahasznosítás persze jó, de az a rengeteg idő és energia így kárba vész, ami az előállításukhoz kellett. Ha szükséged van tehát valamire, először nézz körül a kifutó termékek között!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

 

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!