Oldal tetejére

Trükkök, amik a legrondább falat is feldobják

Repedések, egyenetlen felületek, szabálytalan falsík, aszimmetria, foltok, elszíneződés: hosszú az a lista, amely a fal hibáit tartalmazza, mi pedig összegyűjtöttük, milyen tartós, átmeneti és kreatív megoldásokkal lehet felvenni velük a harcot.

Hosszú távú megoldások

A glett az egyik olyan felületképző anyag, amelyek használata egyszerű – főleg az előre bekevert gletté – és rengeteg kreatív megoldást kínál. A glettet spaklival hordjuk fel, körülbelül 3-6 mm vastagságban. Aki szeretne egy kis csavart vinni a textúrába, használjon struktúrglettet, és engedje szabadjára a fantáziáját: vigyen mintát például törülközővel, kefével, mintás festőhengerrel, glettvassal a felületre. A glettelt felület 24 óra száradás után festhető.

A mintás tapéta nemcsak eltakarja a „hibás” felületet, de az optikai csalás eszközével, be is csapja a szemet – erre tesz rá egy lapáttal a dombornyomott tapéta. A kínálatban elérhető tapéták között találunk festhetőt is, vagyis ha idővel megunjuk a mintát, még mindig átfesthetjük. A dilatációból származó repedések lefedésére sokan az üvegszálas tapétát választják, ami egy ellenálló, egyenletes, festhető felületet biztosít.

A sérült fal elfedésére sokan a téglához (vágott tégla, dísztégla, beltéri műtégla) vagy a kőhöz nyúlnak, ezzel ugyanis az egészen nagy kiterjedésű sérülések is elfedhetők, ráadásul a rusztikus felület, a többféle szín feldobhatja a helyiséget. Aki a téglát és a követ túl hidegnek találja, gondolkodjon fában! A lambéria – ami mostanában újra reneszánszát éli – a létező legsokoldalúbb megoldás, hiszen nemcsak festhető, de felhelyezése is nagy játékteret enged.

Átmeneti megoldás

Akinek korlátozottak az anyagi lehetőségei, átmeneti megoldásokkal is elfedheti a fal esztétikai hibáit. Az öntapadó tapéta, illetve a csempe-, kő-, mozaikmintázatú öntapadós fóliák gyors és látványos megoldást nyújtanak, ráadásul könnyen el is távolíthatók. Üvegre, csempére, falra, műanyagra egyaránt ragaszthatók. Kisebb hibáknál a falmatrica is jó megoldás lehet.

Kapcsolódó termékeink

Kisebb sérülések kasírozására a szemet becsapó minták (spirál, pöttyök, cikcakk, geometriai alakzatok) is alkalmasak, amiket tapétaragasztó vagy sablonok segítségével lehet kialakítani. Aki nemcsak bátor, de kézügyessége is van, 3D-alkotásokban is gondolkodhat.

Kreatív megoldások

Mivel a fal hibáit sokan képekkel, fotókkal, festményekkel fedik el, gyakran egy komplett kiállítást hoznak létre a falon, vagy üres festővásznakkal takarják be a felületet, amit aztán lefestenek. Kiváló megoldás a kisebb-nagyobb képek montázsa, amik között megfér a villanykapcsoló és a termosztát is. A tükörrel (vagy több tükör montázsával) sem lehet nagyot hibázni; a tükör nemcsak a hibákat fedi el, de a teret is megnöveli, és világosabbá teszi.  

Kreatív és megfizethető megoldást nyújt a függöny, amivel nagy kiterjedésű falfelületeket is el lehet takarni – ráadásul ez a trükk játékosságot visz a térbe, hiszen azt az érzetet kelti, hogy a helyiségnek van egy további ablaka. Az elegáns kivitelezés érdekében ennél a megoldásnál érdemes hosszú – mennyezettől a földig érő – függönyt választani.

A tapétánál és a festéknél is olcsóbb, ha textíliát alkalmazunk. Az anyagot ipari tűzőgép segítségével rögzítjük a falra, vagy hungarocell-lapokra kasírozzuk, majd az így előkészített lapokat a falra ragasztjuk. Akinek nincs ideje kézműveskedni, még mindig választhatja a fali szőnyeget és a fali kárpitot.

A hangszigetelő panelek költségesek, de esztétikusak és modern külsőt kölcsönöznek a térnek.

Még több inspiráció:

A post shared by Steph S Smyth (@sss_mua) on

A post shared by H206 (@h206design) on

A post shared by Bacha, Amanda (@abacha) on

Hasznos volt ez az oldal?