Oldal tetejére

Törülközők A-tól Z-ig

A hétköznapokban rengeteg törülközőt használunk. A Praktikerben nemcsak beszerezheti valamennyit, de megtudhatja, mikor melyik törülköző az ideális.

Jó nedvszívó, puha, meleg, kényelmes, illatos: a legtöbben ezekre a jelzőkre asszociálunk, ha a tökéletes törülközőre gondolunk, pedig ezek mellett számtalan olyan kritérium létezik, amire törülközővásárláskor érdemes odafigyelni.

törülköző

Az egyik ilyen szempont az úgynevezett OEKO-Tex (Öko-Tex) szabvány, ami tanúsítja, hogy adott textiltermék az egészségre nem káros. Az OEKO-Tex Standard 100 négy termékosztályt határoz meg:

  • I. Csecsemők és kisgyermekek által használt termékek;
  • II. A bőrrel közvetlenül és nagy felületen érintkező termékek;
  • III. A bőrrel közvetlenül nem vagy csak kis felületen érintkező termékek;
  • IV. Lakás- és dekorációs textilanyagok.

A termék alapanyaga a másik nagyon kényes kritérium: míg a szintetikus anyagok alkalmatlanok a víz felszívására, addig a természetes anyagok kiválóan ellátják ezt a feladatot. Törülközőnek a természetes, száz százalékban pamut frottír a legjobb választás. (Ha más szintetikus anyaggal keverik, a nedvszívó képessége csökken).

A törülközők vastagságát a súlyuk alapján tudjuk megítélni: szakértők szerint a 420 grammos törülköző a legkényelmesebb választás, ez ugyanis jó nedvszívó, és akkor sem lesz kényelmetlenül nehéz, ha megszívja magát vízzel.

Törülközők a házban – a kéztörlők élete

Kéztörlése rendszerint a 40x60 vagy a nagyobb, 50x100 cm-es törülközőket szokták bevetni, míg hajszárításhoz, arcmosáshoz a 60x110 cm-es méret a legalkalmasabb. Mindhárom nagyon praktikus és kényelmes a mindennapokban, hiszen nem túl nagyok és nem is túl kicsik. Fontos, hogy a kéztörlők színtartók legyenek, bírják a magas mosási hőfokot, a fertőtlenítőszereket – és nem utolsósorban illeszkedjenek a fürdőszoba stílusához.

Puha ölelés fürdés után: törülköző vagy fürdőlepedő?

Gyártója válogatja, hogy mekkora a sztenderd törülköző mérete, de rendszerint 67x140-től 80x150 cm-ig terjed. A fürdőlepedők mérete ennél valamivel nagyobb, lehet 100x150 vagy 130x160 cm.

Strandra, uszodába ezt vigye magával!

A strandlepedők mérete 100x180 és 80x200 cm között mozog, míg a párok számára tervezett strandtörülközők 108x180cm-esek. A gyerekeknek tervezett strandlepedők mérete 75x150 cm.
Ezekkel nemcsak törülközni tudunk, de be is tudunk takaródzni velük – például szauna után, kültéri wellnessegységekben, uszodákban –, de strandlepedőként is tökéletesen megállják a helyüket. A strandlepedők rendszerint színesek, mintásak, a felületük puha és sima, míg az alsó rész kiváló nedvszívó, amivel jól át tudja törölni/dörzsölni magát az ember.

Az úgynevezett szaunatörülközők mérete speciális, 70x180 és 80x200 cm, ugyanis egy szaunában rendszerint keskeny hely áll rendelkezésre az ülésre, fekvésre. Ezek a törülközők kiváló hőállók, magas hőfok mellett sem veszítik el a puhaságukat, az extrém nedvszívó képességüket, hiszen nemcsak az izzadságot, de a szaunában keletkező párát is el kell nyelniük.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?