Oldal tetejére

Tolja ki a nyarat kültéri hősugárzók segítségével!

Ma már adott a lehetőség arra, hogy a nyár kellemes meleg időszakát, ha csak a teraszon is, de egy kicsit megnyújtsuk. A kültéri használatra konstruált fűtőtestek mindezt lehetővé teszik számunkra.

Találkozhattunk velük már korábban is kerthelyiségekben, kávéházak teraszain vagy különböző vendéglátóhelyeken, de napjainkban egyre gyakoribb, hogy a családi házak teraszain, lakások erkélyein is ilyen készülékek ontják a meleget. Elviselhetővé teszik a hűvös estéket, megmenthetnek egy kudarcra ítélt kerti partit, amelyek megrendezése különben a hidegre fordult idő miatt meghiúsulhatna. Az egyes készülékek eltérő hatásfokkal működnek.

A gázüzemű hősugárzó gombákkal általában a vendéglők teraszain találkozhatunk, használatukkal megnyújtható a szabadtéri rendezvényekre, szórakozásra fordítható időszak. A hőgombák nagyarányú elterjedését a kávéházakra, vendéglőkre vonatkozó általános dohányzási tilalom generálta. A vendéglősök, hogy dohányzó vendégeik kedvében járjanak, egyre nagyobb számban helyeztek el a bejáratok közelében vagy a teraszokon az asztalok mellé hősugárzó gombákat és különböző fűtőtesteket. Egy közepes teljesítményű teraszmelegítő gázgomba úgy 20-25 négyzetméteres területen tudja kifejteni hatását; a berendezést gázpalack hozza működésbe, amely a talpban helyezkedik el.

A gázüzemű hőgombákkal szemben jó alternatívát kínálnak az elektromos hősugárzók. Esetükben gondoskodni kell a biztonságos energiaellátásról is. Vásárlás előtt szükség van azonban egyéb szempontok vizsgálatára is: a fűtés hatásfoka, a sugarak hatótávolsága, energiaigény, a készülék könnyű, gyors mozgathatósága.

Az elektromos hálózatra csatlakoztatható berendezések egyik kedvelt típusa az infraszálas hősugárzó, ami, hasonlóan a napsugarakhoz, nem a levegőt melegíti fel, hanem a környezetében található tárgyakat, élő szervezeteket. Hatását 12-től 20 négyzetméterig terjedő felületen tudja kifejteni. Egyik legnagyobb előnye az infraszálas berendezéseknek, hogy szinte egy gombnyomással működésbe hozhatók, semmiféle mellékterméket nem bocsátanak ki, halküzeműek és karbantartást sem igényelnek.

Bármelyik megoldás mellett tesszük le a voksot, mivel a keletkezett hő felfele hamar elillan, javasolt a hősugárzókat pavilonok, vászontetők, nyitott télikertek vagy sátrak alá beállítani. Ezzel megakadályozzuk, hogy a meleg levegő akadály nélkül távozhasson, illetve gátat szabunk a szükségtelen energiafelhasználásnak is.

A tűz- és grillkosár régi tábortüzek hangulatát hozzák el a kertünkbe. Egy kisebb nyitott tűz mellett hidegebb időben is kellemesen elüldögélhetünk a szabadban. Azonban annak érdekében, hogy a tűzzel való foglalatosság ne forduljon rossz irányba, vásárlás során nem árt néhány dolgot szem előtt tartani!

Hasznos volt ez az oldal?