Banner

A tökéletes fűmag titka, avagy a nagy fűmagkisokos

Milyen fajta keverékek a legkedveltebbek?

Pázsitkeverékek: Egy igazi, családi házakhoz és kertekbe javasolt, a többi fűféléhez képest alacsony intenzitású ápolást igénylő fűmagkeverék. Nem kényes különösképpen sem a locsolásra, sem a fűnyírásra, nem igényli a folyamatos ápolást.

fűmag

Sportkeverékek: Nevéből sejthetően a nagy igénybevételnek kitett, intenzívebb taposást is jól tűrő fajta.

„Sport extra” keverék: Taposást tűrő keverékekről akkor beszélünk, amikor a sportkeveréknél – amelyet nagyon rövidre vágunk – hosszabb szálú, de mégis erős, taposást és folyamatos igénybevételt tűrő keverékre van szükségünk.

Árnyékkedvelő keverék: Olyan helyekre telepítik ezt a fajtát, ahol a kevés napsütés és az árnyék ellenére is gyönyörű gyep szükséges. Fák alá, folyamatos árnyékben levő helyekre ajánlott megoldás.

Szárazságtűrő fajta: Azokon a száraz területeken, ahol az öntözés nem megoldható, szárazságtűrő fűmagot érdemes elvetni, hogy a körülmények ellenére is sűrű, hosszú életű gyepet alakíthassunk ki. 

A fűmag legfontosabb paraméterei

Csírázási képesség: A fűmag százalékosan meghatározott paramétere, amely azt jelzi, hogy a vetett fűmag hány százaléka indul garantáltan csírázásnak.

GMO: Magyarországon törvényileg szabályozott a GMO, ami annyit jelent: genetikailag garantáltan nem módosított.

A fűmagkeverék fajösszetétele: A fajösszetétel utal arra, hogy valóban megtalálhatók azok a fajták a keverékben, amelyekre számítunk a leírás alapján.

A vetőmag tárolása: Mivel élő növényről beszélünk még magként is, nagyon fontos, hogy hol és milyen körülmények között, vagyis milyen hőmérsékleten, mekkora nedvességtartamú levegőn, fényszegény körülmények között és milyen szellőztetés mellett volt tárolva az adott vetőmag.

Származás: Javasoljuk, hogy hazai termelők vetőmagjait vásároljuk, mert egyedül ezeknél a keverékeknél a garantált, hogy az itteni klímának és időjárási körülményeket tűrő fűmagot vetünk el a kertünkben.

A jó fűmagkeverék kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Bizony bonyolultabb feladat, de erre a pár apróságra figyelve és feltérképezve a kínálatot, igazán nem lesz nehéz dolgunk.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!