Banner

Tervezz balkonkertet, az ötletet mi adjuk!

Elsősorban a városlakó ember hajlamos azt hinni, hogy soha nem lehet saját balkonkertje, pedig a valóságban a legkisebb terasz, de akár egyetlen láda is hatalmas lehetőségeket rejt. Mutatjuk, hogyan érdemes hozzálátni!

Mivel a fűszernövények a rendszeres öntözésen kívül nem igényelnek túl sok gondozást, beérik a meleggel és a napfénnyel, a sikerélmény érdekében érdemes első körben velük kísérletezni.

Bazsalikom, snidling, édeskömény, kapor, majoránna, petrezselyem, koriander, oregánó, levendula, zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta: mindegy, melyik fűszernövényeket választjuk, a tervezés első fázisában érdemes utánajárni az egyes növények vízigényének és termetének, hogy megtudjuk, melyeket érdemes külön, illetve egy ládába ültetni. Például a rozmaring bokrosan nő, érdemes külön edényt választani neki, míg a kakukkfű és a menta kerülhet egy ládába is, mert mindkettő kevés vizet igényel. Ezekhez hasonlóan a kapor, a petrezselyem és a majoránna is jól megfér egymás mellett, de az oregánót érdemes külön ültetni, mivel könnyűszerrel elnyomja például az alacsonyabb és érzékenyebb bazsalikomot, majoránnát vagy rozmaringot.

Edények, cserepek, ládák

Az edény- és ládaválasztást természetesen a rendelkezésre álló hely nagysága határozza meg, de ha tehetjük, mindenképp válasszunk természetes alapanyagú balkonládát, virágcserepet. A méret kiválasztásánál tartsuk szem előtt a kiválasztott fűszernövény gyökerének nagyságát. Fontos, hogy az edény/láda alján legyen lyuk, amin a felesleges öntözővíz szabadon távozhat.

A megfelelő ültetőedény után a következő fontos lépés a föld kiválasztása. Mivel a földben található tápanyagokat itt a természet nem tudja pótolni, ezt nekünk kell biztosítanunk. A fűszernövények a boltokban kapható virágföldet szeretik, de a tápsókat már nem.

Ültetés, magvetés

A legegyszerűbb, ha palántát vásárolunk, de vetőmaggal is kísérletezhetünk. Ez utóbbi esetben érdemes utánaolvasni, hogy az egyes fajtákat hogyan kell elültetni – például sűrűn, talajfelszínre –, és hogyan csíráznak – például fényben vagy sötétben.

A post shared by Marion (@marionmarais) on

A ládák elhelyezésekor érdemes szem előtt tartani, hogy a legtöbb fűszernövény a napos, félárnyékos helyeket szereti, éppen ezért a déli, délnyugati fekvés a legideálisabb, az északit csak néhány faj kedveli. A szelet és a heves esőzést szinte egyik növény sem viseli jól, nem fejlődnek megfelelően, hasonlóképp a forgalmas utcák szmogja sem tesz jót nekik – a növények későbbi elfogyasztása pedig nekünk. A ládát tarthatjuk bent is – például a konyhaablakban –, így azonban nem közvetlenül kapják a napfényt, nem fejlődnek ugyanúgy, és az aromájuk sem lesz ugyanolyan, mint a kültéren fejlődő társaiké.

Kicsi erkélyek nagy ötletei

A post shared by Marie (@mariesmaison) on

A post shared by Pachita Deco (@pachita.deco) on

A post shared by stephpoire (@stephpoire) on

A post shared by KARWEI (@karwei) on

A post shared by KARWEI (@karwei) on

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!