Banner

4+1 téli teendő a kertben és a műhelyben

Habár a tél nem kifejezetten a ház körüli munkálatok szezonja, egy igazi kertész vagy ezermester ilyenkor is találhat magának feladatot! Sőt, van néhány olyan dolog, amit kifejezetten ilyenkor célszerű elvégezni: vagy azért, mert csak ilyenkor lehet, vagy azért, mert csak ilyenkor van rá idő. Lássuk is a téli feladatlistát!

Lombhulladék gyűjtése télen

Mi legyen a lombhulladékkal?

Sokan csípőből annyit mondanának: elszállíttatjuk! Ez persze jó lehetőség azoknak, akik hozzájutnak az avarhoz, hiszen a természet körforgása szerint fontos szerepe van a lehullott leveleknek. Elkorhadva visszajut a talajba, hogy annak minőségét, tápanyagtartalmát gazdagítsa. Miért szabadulnánk meg ettől az értékes alapanyagtól?! Építsünk inkább komposztálót a kert végébe!

Ha csak a lehullott lombok kerülnek a komposztálóba, akkor bizony elegendő egy pár négyzetméteres tyúkhálós vagy fából készült keret, esetleg készen kapható komposztláda, ahova havonta pár alkalommal beleszórhatjuk a leveleket. Ha nagyon kiszáradna, akkor nedvesítsük meg, forgassuk át, és hagyjunk neki kellő időt! Könnyen komposztálhatónak számít bármilyen gyümölcsfának a levele, valamint a juhar, az éger, a kőris, a mogyoró, a hárs, a fűzfa és a nyírfa.

Szerszámok rendezése a műhelyben

Szerszámok, sorakozó!

Mielőtt újjáéledne a természet, és a különböző szerszámokat rendszeresen munkára fognánk, kicsit rendezhetjük a sorokat a műhelyben is. Ez nemcsak annyit jelent, hogy leltárazunk, állapotfelmérést végzünk, hanem azt is, hogy a kicsorbult eszközöket megélezzük, egy kis életet lehelünk beléjük. Az ásót, kapát, lapátot kalapáljuk ki, a fejszét és baltát élezzük meg, a fűnyíróban pedig cseréljünk olajat! Ha a bonyolultabb elektromos eszközök javításra szorulnak, azt ne halogassuk, tegyük meg most – később hálásak leszünk érte önmagunknak!

Amikor nincs más hátra…

Sajnos előfordulhat, hogy egy öreg vagy beteg fát ki kell vágni, ezt is a téli időszakban célszerű megtenni, amikor nincsen más kerti teendő. Először az ágakat kell lefűrészelni, utána pedig a fa törzsét el lehet kezdeni körülásni, ezzel és a fa mozgatásával egyre nagyobb és nagyobb részét kiszabadíthatjuk a gyökérzetnek. Érdemes a teljes gyökérkoronát kivenni a földből, mert ezen különböző penészgombák is megtelepedhetnek. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor a törzsből származó értékes faanyagot akár el is adhatjuk később, a tűzifának való alapanyagot pedig fűrészeljük 20-30 centiméteres darabokra!

A fatörzs is megérdemli a törődést

A fák törzsével két teendőnk is van: egyik a tisztítás, a másik pedig a jégkárok orvoslása. Sokan nem tudják, de a fák törzsét időről időre célszerű megtisztítani. Első lépésként kaparóvassal vagy drótkefével távolítsuk el a legfelső réteg „sebeit”, a kéregforradásokat, hiszen ezalatt bújhatnak meg olyan kártevők, amik aztán tavasszal újult erővel kezdik el a fa szöveteinek roncsolását. A kaparás során képződő darabokat, forgácsokat szedjük össze és égessük el, hogy elkerüljük a visszafertőződést. Amennyiben pedig éjszakánként jegesedés, úgynevezett jégkéreg keletkezik a fán, azt is távolítsuk el, de mindenek előtt ügyeljünk a kéreg épségére!

Új szerszámokkal frissítenéd fel a műhelyed? Látogass el a Praktiker webshopjába!

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!