Oldal tetejére

Szilikontömítés – Hogyan kezdjünk neki?

Szilikontömítés – Hogyan álljunk neki? Ebben segít a Praktiker Ötletek blog! A szilikontömítés során számos tényezőt kell figyelembe vennünk: a felület anyagát, színét. Kültéri és beltéri felületenként is más-más tömítő ajánlott, segítünk a folyamatokban.

Szilikontömítés házilag

A konyhai, fürdőszobai rések tömítése olyan feladat, amihez nem igazán éri meg szakembert hívni, hiszen egy kis kézügyességgel és felkészüléssel mi magunk is meg tudunk küzdeni ezzel a kihívással. Mivel a vízszivárgás igen nagy károkat tud okozni a saját és szomszédaink eszközeiben, otthonában, így érdemes nem halogatni ezt a munkát vagy figyelmen kívül hagyni az esetleges tömíteni való réseket.

szilikon tömítő

A szilikonanyagok ára általában nem magas, így sokkal jobban megéri beruházni a tömítési munkálatokba, mint az esetleges károk miatt berendezéseket cserélni, falat festeni stb. Szerencsére a legtöbb tömítőanyag egykomponensű, tehát nem kell a keveréssel, oldással, az anyagok arányával bíbelődnünk.

Eszközök

Felkészülésként gondoljuk végig, hogy milyen anyagú réseket, berendezéseket fogunk tömíteni, ehhez pedig milyen jellegű szilikonra van szükségünk: színezett vagy áttetsző hatású anyagra? A szín meghatározása azért fontos, mert általában ezek az anyagok ledobják a festéket, tehát a megszilárdulás után már nem tudjuk módosítani az árnyalatukat. A tömítendő anyag típusára is figyeljünk, hiszen az egyes anyagok között kémiai folyamatok bontakoznak ki. Melléktermékek (pl.: ecetsav) szabadulhatnak fel, amik károsíthatják a környezetet, korróziót, elszíneződést okozhatnak a fémes felületeken.

A munkához szükségünk lesz ragasztószalagokra, takarófóliákra. A megszilárdult szilikont már csak nehezen tudjuk eltávolítani a résekből, a rossz helyre csöpögött, megszáradt anyagot pedig csupán drága vegyszerekkel tudjuk letörölni a csempéről, műanyagról. Ezeket a problémákat tudjuk elkerülni a védőszalagokkal. Készítsünk elő kis pálcikákat, használaton kívüli lapos késeket, kaparóeszközöket, amelyekkel könnyen a helyére tudjuk igazítani a tömítőanyagot még a megszilárdulás előtt.

Lépések felületenként

A szilikonanyag kiválasztása után álljunk neki a munkálatoknak! Ha van régi, esetleg nem túl esztétikus tömítés, akkor először azt távolítsuk el, óvatosan kaparjuk ki a résekből. Ezután tisztítsuk meg a felületet, majd hagyjuk megszáradni. Ragasszuk fel a védőszalagokat és gondosan takarjuk le a környező felületet! Ha a bőrünk érzékeny a vegyszerekre, vegyünk fel kesztyűt és így dolgozzunk tovább! A kinyomópisztollyal egyenletesen hordjuk fel a szilikont, akár picit nagyobb mennyiséget is felvihetünk a résbe, hogy biztosan megfelelő legyen a tömítés. A felesleges anyagot távolítsuk el, a betömött rést pedig simítsuk el, hogy egyenletes felületet kapjunk. Várjuk meg a száradást! Ha a rés túl nagy, lehetséges, hogy még egy réteg tömítőréteget kell felvinnünk. Ilyenkor a száradás után hordjuk fel a következő adag szilikont. Használhatunk műanyag tömítő csíkot is, ez akkor indokolt, ha a felület nagy nedvességnek van kitéve, és biztosra akarunk menni a tömítést illetően. A szilikonanyag csomagolásán feltüntetett száradási időt mindenképpen várjuk meg!

Gombásodás, penészedés

A fürdőszobában és konyhában kiemelten fontos, hogy a réseket gombaölő anyaggal ellátott szilikonnal tömítsük, hiszen ezekben a helyiségekben nagy problémákat okozhatnak az elszaporodó, láthatatlan kórokozók. Nagyon hasznosak a szaniterszilikonok, amik megölik a fekete színű foltokat eredményező penésztelepeket. Kiválóan tapadnak a kerámia- és üvegfelületekre vagy a csempézett falra. A boltokban igen nagy kínálat van ezekből a penészesedés- és gombásodásgátló szilokonokból.
Reméljük, cikkünk segített átfogó képet adni a szilikontömítési munkálatokról, és a megfelelő anyagokat kiválasztva el tudják végezni ezt a feladatot!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?