Oldal tetejére

Nagy házi széfkörkép

Sokan nem szeretnek a biztonságra költeni és könnyelműen állnak a kérdéshez – egészen mindaddig, amíg egy széf árának a többszörösét el nem tulajdonítják tőlük és a saját kárukon veszik észre, hogy nem ártott volna a biztonságra is áldozni. A teljesség igénye nélkül körbetekintünk a széfpiacon, és megvizsgáljuk, hogy melyek a legkedveltebb megoldások, amelyek a nagyáruházak polcain is megtalálhatók. 

széf

Széfeket nagyon nagy választékban kaphatunk, elég nagy árszórásban, ugyanakkor nem feltétlenül igaz, hogy a drágább széf a jó széf, így alaposan érdemes körbejárnunk a témát, illetve meghatározni a saját igényeinket. Elsőként a széf mérete az, amit meg kell határoznunk. Ez elsőre szinte sosem sikerül megfelelően és nagy csalódás, amikor a beépítés után derül ki, hogy nem fér bele egy műtárgy vagy egy nagyobb méretű dokumentum, ékszer, értéktárgy. Ezért az általunk szükségesnek ítélt méretnél a lehetőségeinkhez mérten válasszunk eggyel nagyobb széfet magunknak.

A második dolog, ami egy széffel kapcsolatosan elkerülhetetlenül eszébe jut a leendő tulajdonosának, az a biztonság. Itt számításba jön, hogy mekkora erővel lehet felfeszíteni a széfet, hogy falba építhető vagy lefúrható verziót néztünk ki magunknak, milyen szerkezettel van rögzítve és hogy a biztonsági rendszerünk szerves részét képezi-e a széf, mert ma már erre is van lehetőségünk. Számításba jön természetesen az is, hogy hány ponton és milyen módon záródik a széfünk. Elektromos vagy számkombinációs, esetleg kulccsal nyitható verziót szemeltünk ki magunknak.

Kapcsolódó termékeinkA széf elhelyezése is nagyban meghatározza, hogy mekkora biztonsággal lesz képes óvni értékeinket. A padlóba süllyesztett az egyik legbiztonságosabb megoldásnak tűnik, hiszen egy jól rejtett széfet sokkal több időbe kerül megtalálni, mint egy a szekrény aljába, a bútorlapokhoz hozzácsavarozott társát. Utóbbit, ha sikerül kiszabadítaniuk a helyéről, lehet, hogy el is viszik és csak utólag bontják szét, egy biztonságos helyen, ahol a lebukás veszélye minimális a betörők számára.

széf

Nagyon fontos paraméterek ezek, amelyeket a biztosítótársaságok is figyelembe vesznek, amikor a kockázatvállalás mértékét meghatározzák, így érdemes a széfünkben tartandó értékeinkhez mérten kielégítő megoldást választanunk.

Melyek azok a helyek, ahol egy betörő a legkevésbé keresné a széfünket?

A szakemberek egyöntetűen azt mondják, hogy a falba épített, vagy a padlóba süllyesztett széffel gyűlik meg a legtöbb bajuk a bűnözőknek egy esetleges betörés során, hiszen ezek kibontása sokkal több időt vesz igénybe, és egy esetleges behatolásnál az idő kulcsszerepet játszik.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által jóváhagyott, minősített széfekben tartott értékeink sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint a divatos, névtelen gyártók tucattermékeiben. Ha ilyen tanúsítvánnyal nem rendelkezik a széfünk, a biztosító nagy eséllyel utólagosan nem fogja megtéríteni a kárunkat.

A megfelelő széf kiválasztása nagy felelősséggel jár, így kellően körültekintően járjunk el a vásárlás előtt. Kérdezzünk meg szakembereket és alaposan olvassunk utána, hogy melyek azok a helyek, amelyeket a betörők előszeretettel és rutinnal keresnek fel a behatoláskor. Ezeket a helyeket elkerülve sokkal kisebb eséllyel nézünk szembe a felfeszített széf borzasztó látványával.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

Hasznos volt ez az oldal?