Spot lámpa szerelési tanácsok

Spot lámpa: határozott fényerő egy pontra koncentrálva. Ha Ön is szeretne jól megvilágított munkafelületen dolgozni, a spot lámpa lesz a legjobb választás.

spot lámpa

Miben különbözik a spot lámpa a többi világítótesttől?

Manapság az egyik leggyakrabban választott fényforrás a spot lámpa, hiszen azon kívül, hogy energiatakarékosak, dizájnosak, helytakarékosak, és számtalan helyre – gipszkartonba, álmennyezetbe, polcokba, tükör fölé, konyhaszekrénybe, bárpultba – is beépíthetők. A spot lámpa a reflektor kicsinyített mása, ami kisebb (kb. 110°), fókuszált terület megvilágítására alkalmas. Irányított fénye kiváló választás lehet alacsony belmagasság esetén, illetve a fürdőbe, a konyhába vagy hangulatvilágításnak a hálószobába. Egy egész szoba megvilágítására nem biztos, hogy a legjobb választás, ahhoz ugyanis több spot lámpa beszerelésére lenne szükség.

Spot lámpa a mennyezeten és a falon is

A spot lámpák típusai között találunk LED izzóval és halogén izzóval felszerelt típust. Előbbi energiatakarékosabb, utóbbi erősebb fényt ad. Ezen kívül a spot lámpák között találunk beépíthető, süllyesztett, falon kívüli, sodronyos vagy épp sínrendszerben kapható változatot. Mivel könnyű fényforrásról van szó, gipszkartonba is beépíthetők. A falon kívüli, vagyis a nem beépíthető típusainak csak a kreativitás szab határt, jó szolgálatot tesz mindenütt, ahol célzott megvilágításra van szükség. Tipp: Beszereléskor tervezzünk spot lámpa blokkokat, amikhez külön kapcsoló tartozik. Ezzel a megoldással nemcsak spórolunk, de egy kellemes hangulatvilágítást is kialakíthatunk.

Mire ügyeljen a spot lámpák elhelyezésénél?

Mindegy, hogy a süllyesztett vagy a beépített megoldás áll a szívünkhöz közelebb, a spot lámpa beépítése nem ördöngösség, néhány lépésben könnyűszerrel kivitelezhető. A feladathoz szükségünk lesz

  • fúrógépre,
  • körvágóra (ennek mérete egyezzen a keret átmérőjével),
  • spot lámpatestre,
  • kábelcsupaszolóra,
  • foglalatokra,
  • izzókra,
  • kábelre,
  • csokira (sorkapocsra),
  • dugvillára,
  • és egy precíz tervre, amiben meghatározzuk, hol és milyen távolságra kerüljenek egymástól a lámpatestek.

Ha például 60 cm-re tervezük őket, akkor vágjunk le a vezetékekből plusz 20 centiméterrel hosszabb, vagyis 80 cm-es darabokat! A vezetékek mindkét végén a műanyag szigetelést távolítsuk el, majd a kábeleket egymás után kössük sorkapcsokba. Minden csokihoz kössünk foglalatot is. Ha ezzel megvagyunk, szereljük fel a dugvillát is! Nézzük meg a csomagoláson a spot lámpa méreteit, egészen pontosan azt, hogy a körvágóval mekkora furatot kell kivágnunk. Utolsó lépésben pattintsuk be a lámpatesteket a helyükre!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!