Mi alapján válasszunk sövényvágót?

A sövényvágó segít a kert mindennapi karbantartásában, hiszen nem csak a bokrokat lehet vele szépen formázni, de a vékonyabb gallyakkal is könnyen elbánik a legtöbb modell. A hagyományos kézi, benzines és elektromos sövényvágó mellett megkülönböztetjük az akkumulátoros (akkus) sövényvágót is, de a technikai paraméterek mellett számos praktikus, kivitelezésbeli különbség is van, amire érdemes figyelmet szentelni vásárlás előtt. Aktuális posztunkban segítünk eligazodni a sövényvágó típusai és funkciói között.

Sövényvágó - Praktiker

A sövényvágók főbb típusai

A legegyszerűbb és természetesen a legolcsóbb típus a sövényvágó olló. Amennyiben csak egy kisebb kertet kell rendben tartani, vagy néhány bokrot időről időre megmetszeni, akkor bőven elég ez a megoldás is. 

A kézi ollók mellett a másik fő típus a motoros sövényvágóké. Ez a kategória aztán számos különböző formatervezésű, ergonómiájú és persze meghajtású modellt tartalmaz: benzines sövényvágó, elektromos sövényvágó vagy éppen akkus sövényvágó. Csakúgy, mint a láncfűrészek esetében, nem lehet egyszerűen megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik megoldás a legjobb, hiszen a válasz nagyban függ a felhasználási igényektől.

Habár a benzines sövényvágók általában nagyobb teljesítményre képesek, az üzemanyag felhasználásával együtt égéstermékek is juthatnak a levegőbe, ezt mindenképp mérlegelnünk kell. Továbbá fontos szempont, hogyha elektromos sövényvágót szeretnénk vásárolni, akkumulátoros sövényvágót vagy kábeleset választunk. Utóbbinál a rendszeres töltésre kell figyelnünk, cserébe viszont nem fogjuk munka közben a kábeleket kerülgetni. Bármelyikre is essen a választásunk, kedvező árú elektromos sövényvágókban is bővelkedik a Praktiker kínálata, jó példa az Expert GHT620, amely az ára mellett kiemelkedő teljesítményt – 620 Wattot – biztosít.

Kapcsolódó cikk: 5 nagyon hasznos elektromos kerti gép

Egyéb sövényvágó paraméterek

Fontos szempont a sövényvágók mechanikai teljesítménye, illetve löketszáma is, viszont a nyers erő korántsem minden! Ha jobban belegondolunk, a bokrok zsenge ágai nem tanúsítanak komolyabb ellenállást, viszont méretük, formájuk és elhelyezkedésük könnyedén megnehezítheti a dolgunkat. Épp ezért, mérlegeljük, hogy magassági sövényvágóra van-e szükségünk!

A teleszkópos elektromos sövényvágók legnagyobb előnye, hogy magas, nehezen hozzáférhető sövények is könnyedén megmunkálhatók velük. A Black and Decker sövényvágók között több ilyen modellt találhatunk, például a PH5551-est, ami 2,3 méter magasságig meghosszabbítható, valamint a fej része 180 fokban elforgatható, így garantáltan hozzáfér a legnehezebben elérhető részekhez is.

A Bosch sövényvágók kétségtelenül a legmagasabb minőséget képviselik a formatervezés, ergonómia és használhatóság tekintetében is. Az egyik legnépszerűbb modell a Bosch AHS 6016-os modell. Nemcsak a sövényvágó penge alapanyaga és tartóssága figyelemre méltó, hanem a súlya is! A csekély, kevesebb, mint 3 kilós tömege miatt a felsőkarok és a felső hátizmok lényegesen kevésbé fáradnak el a sövényvágásnál, így hosszabb munkálatokhoz is jó választás.

Hogyan válasszunk sövényvágót?

A számos lényeges szempont mérlegelése után mindenképp meg kell még említeni egy olyan megfontolást, ami sokszor kimarad a hasonló listákból. Csakúgy, mint a cipőknél, az igazság pillanata a „főpróba”, amikor először kerülünk testközelbe a géppel. Javasoljuk, hogy sövényvágó vásárlás előtt látogass el a Praktikerbe, és vedd kézbe a kiszemelt modellt! Hogy ez miért fontos? Lehet, hogy a képen jól mutat, sőt, még a paraméterei és az ára is meggyőző, de egy dolgot nem tudsz a képernyőn keresztül kideríteni: hogy miképpen viselkedik a kezedben munka közben. Lehet, hogy a korábban kiválasztott modell nem fog kézre esni, esetleg túlságosan nehéznek bizonyul.

Látogass el a Praktikerbe, és győződj meg testközelből, hogy melyik sövényvágó passzol a kertedhez a legjobban!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!