Sátrazási tippek: út a vadonba

Berobbant a tavasz, egyre többeket vonz a természet zöld játszótere, ahol egy jól megválasztott sátor segítségével akár több napot is kényelmesen eltölthetünk. A megfelelő sátor kiválasztásában Nyáry Tamás túravezető segít, aki sok ezer kilométerrel a háta mögött pontosan tudja, mire érdemes figyelnünk.

Kemping vagy túra?

Aki most vásárol sátrat, annak egy dolgot alaposan át kell gondolnia: - Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mire akarjuk használni a sátrat – magyarázza a túravezető. – Ha a sátrat elég bepakolni az autóba, és nem kell a hátunkon cipelni, legyen a komfort a legfontosabb szempont! Olyan lakósátrat válasszunk, amiben akkor is kényelmesen elvagyunk, ha odakint rossz az idő. 

lakósátor

Bár a komfortról lemondani nehéz, néha sokkal jobb választásnak bizonyul. – A lakósátor akkor a létező legrosszabb választás, ha vándortúrára indulunk, és hosszú kilométereken keresztül cipelnünk kell a súlyos csomagot. Ráadásul az időjárásnak sem tud úgy ellenállni, mint a túrázásra tervezett „társa”: kocka alakja miatt könnyebben belekap a szél és a víz sem tud rendesen elfolyni róla. Erre találták ki az expedíciós sátrakat, amik könnyűek, gömb alakjuk miatt könnyebben ellenállnak az időjárásnak, nagyobb vízoszloppal bírnak el, így a vízállóságuk is nagyobb, sőt a szélnek is ellenállnak.

Az expedíciós sátrak kínálatában kétféle típussal találkozik a vásárló: léteznek olyan sátrak, amik nem állnak meg maguktól, azokat rögzíteni kell, és vannak azok, amik öntartók, elég a belsejükben elhelyezni egy vázat, és az máris megtartja a lakhelyünket. Ez a típus a hosszú túráknál nagyon hasznos, hiszen egy perc alatt fel lehet állítani, ha leszakad az ég, de olyan sziklás terepeken is sátrat verhetünk vele, ahol a terepviszonyok nem engedik a cövekek leverését.

expedíciós sátor

Aki most ismerkedik a sátorkínálattal, láthatja, rengeteg méretű és minőségű ponyvatípus között lehet válogatni. - Az ultrakönnyű sátrak például azért nem nehezek, mert maga a ponyva nagyon vékony, így könnyebben szárad és kisebb helyet foglal. A túrasátrak alapvetően egy-, két- vagy háromszemélyesek, utóbbi azért lehet jó választás, mert a sátrat három részre lehet bontani, az alkatrészeket így nem egy embernek kell cipelnie.

A sátrak vázszerkezete általában alumínium vagy szénszálas, és bár mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai, az biztos, hogy az alu, bár deformálódásra hajlamosabb, mégis tartósabb megoldás. A karbonszál hamarabb törik.

A sátrat túra/nyaralás után érdemes otthon újra szétszedni, kiszárítani és kitakarítani. A sátorponyvát a mosógépben senki ne mossa ki, hiszen könnyen elszakadhat, deformálódhat, helyette vásároljunk speciális sátortisztítószert, és kézzel mossuk át a maszatos felületeket. Nem árt, ha a sátrakat rendszeresen impregnáljuk, nehogy a Bakony tetején érjen minket meglepetés.

Nyáry Tamás

Nyáry Tamás túravezető

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!