A rattan kerti bútor története

Stílusos, látványos, kényelmes és hosszú életű: a rattanbútor „születése” óta a legkeresettebb berendezési tárgyak közé tartozik, mindegy, hogy beltérre, a teraszra vagy épp a kertbe szánjuk, biztos, hogy kényelmes és elegáns dísze lesz a térnek.

rattan bútor

A rattan mint stílus

A fonott termékeket már az ókori Egyiptomban ismerték, nádból és gyékényből készítették a kosaraikat és ülőalkalmatosságaikat, ennek ellenére az európai bútoripar a fonott technikát és magát a rattant csak a 17. század vége felé fedezte fel, és csak a viktoriánus korban lett igazán közkedvelt. Felismerték az anyagban rejlő lehetőségeket, és nem kellett sokat várni azokra a bútordarabokra, amelyeket eleinte kizárólag a tehetősebb rétegek engedhettek meg maguknak, és elsősorban az angolszász területeken volt (Egyesült Királyság és annak gyarmatai) ismert. Elsősorban azokban az otthonokban volt szinte kötelező darab, amelyek rendelkeztek tágas kerttel, terasszal, üvegházzal. Az egyszerű, legtöbbször fehérre festett bútorokat méretes párnákkal bélelték, hogy fokozzák a kényelmet.

rattan

Az iparosodás hamarosan már nemcsak a gazdagok számára tette elérhetővé a rattanbútort, az új feldolgozástechnikáknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált, sőt a bútorkínálatban a leggazdaságosabb termékké nőtte ki magát.

rattan bútor

A rattan kerti bútorok alapanyagai

A rattanbútor Ázsia és Afrika egyes területein fellelhető rotángpálmából készül, abból a tömör, könnyű, tüskés, karcsú törzsű növényből, amelynek a feldolgozása nemcsak bonyolult, de hosszadalmas folyamat: méretre vágják, a kérgét lehántják, megszárítják, majd a baktériumok miatt kénnel kezelik. Azért, hogy az alapanyagból bútor készülhessen, hevítik, hogy puha és elasztikus legyen. A felhasználás módját az átmérő határozza meg, ami lehet alig pár milliméter vagy akár 5-7 cm is. A fának szinte valamennyi része hasznosítható: míg a növény vastagabb részeiből a bútor stabil váza, addig a vékonyabb részeiből – többek között a lehántott kéregből, a vesszőkből és a növény belső magjából – a fonott felületek készülnek.

rattan

A hevített fából sablonok segítségével készítik az egyes formákat, amit aztán pácolnak, fehérítenek vagy egyszerűen meghagyják eredeti színében.

Nézze meg videón, pontosan hogyan készül a rattanbútor

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!