Banner

Pavilonok és pergolák – mit és hogyan válasszunk?

A nyárral együtt elérkezett a kerti partik, közös sütögetések és iszogatások ideje is. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy házigazdaként szervezhetünk ilyen társasági eseményeket, akkor valószínűleg felmerült már bennünk, hogy még inkább otthonossá varázsoljuk a kertet. Amennyiben árnyék- és szélvédett helyet szeretnénk kialakítani, akkor érdemes elgondolkozni egy pavilon vagy pergola beszerzésén – de mégis melyiket válasszuk? Cikkünkben ezzel kapcsolatban adunk most egy gyors útmutatást.

Mi a különbség pergola és pavilon között?

Amennyiben nagyobb léptékben gondolkozunk kertünk fejlesztésében, akkor a kisebb-nagyobb napvitorlák és különböző napellenzők mellett jó alternatívát jelentenek a pavilonok és pergolák. Alapvetően egy fő különbség van a két terméktípus között: a pavilon egy különálló, a kertben bárhol felállítható árnyékoló egységet jelent, míg a pergola inkább átmenetet képez a lakótér és a kert között, hiszen a pergolát a ház kert felőli falához szokás rögzíteni, hogy közvetlen kapcsolat legyen a nappali és a kerthelyiség között.

Természetesen számos további különbség is előfordul, de ezek már inkább az adott modellek megoldásaitól függnek. A Praktiker kínálatát és a vásárlói szokásokat ismerve mégiscsak kirajzolódik egy tendencia: a pavilonok között népszerűbbek a könnyen, kevesebb energiabefektetéssel felállítható modellek, míg a pergolák esetében már komolyabb szerkezetekről beszélünk – tömör fából készült vagy éppen masszív, fémvázas megoldásokról.

Pergola - Praktiker

Az örökzöld pergola

A pergola története egészen az ókorig nyúlik vissza – már az antik kultúrákban is nagy divatja volt a faszerkezetes, nyitott kültéri lugasoknak, amikre növényeket futtattak fel, így nemcsak kellemes árnyékot, hanem természetközeli hatást is értek el. Ez a kiülős egység tulajdonképpen a lakótér kiterjesztéseként funkcionált közvetlen bejárással a házba. Éppen ezért szívből ajánljuk bárkinek, aki egy rusztikus, klasszikus hatású pihenős egységet szeretne a kertjébe, amit nemcsak nyáron, hanem enyhébb őszi vagy tavaszi időkben is tud használni.

Az idő múlásával és a technológia fejlődésével persze a pergolák is változtak: az egyszerű fából készült, lugasokat idéző megoldások mellett már modern variációkat is találhatunk. Ezek már többnyire fémből készülnek, amiknek mindenképp nagy előnye, hogy nem kell félteni őket a téli fagyoktól, ezért nem szükséges minden évben újrafesteni vagy az állapotmegőrzés érdekében különböző tartósító anyagokkal kezelni.

Sőt, a legújabb pergolák között olyat is találni, amik beépített, állítható lamellás rendszerrel is fel vannak szerelve, akár világítással is, az igény szerint állítható árnyékolás mellett ráadásul még téliesíteni is lehet őket. Az ókortól számítva tehát nagy utat járt be a pergola, a népszerűsége viszont azóta is töretlen – nem véletlenül!

Pavilon - Praktiker

A praktikus pavilon

Habár fából készült pavilonokat is lehet vásárolni, mégis a fémvázas variációk képezik a termékpaletta legnagyobb részét. Ezeket könnyen fel lehet állítani – csavarokra és fúróra lesz csak szükségünk ehhez. Mivel szezonális termékekről beszélünk a pavilonok esetében, könnyű szerkezetük miatt elsődlegesen árnyékolási szempontoknak felelnek meg, nagy szélnek és esőzéseknek nem állnak ellen, így a szezon végeztével szét kell szednünk, és időjárástól védett helyre tenni. Ha pedig egy nagy vihar közeleg, akkor jobb, ha biztonságos helyre tesszük!

A pavilon legfőbb hátránya tehát a könnyű, mobilis szerkezetében keresendő, ugyanakkor pontosan ugyanez az előnyük is. Egy nagyobb kertben például hangulatos, eldugott kis sarkot tudunk kialakítani, amit akár teljesen szeparálni is lehet az oldalfalaknak és a ponyváknak köszönhetően. Mindenképp említésre méltó tulajdonságuk továbbá, hogy jó áron tudunk hozzájutni.

Összességében tehát azt tudjuk mondani, hogy a pergola valamivel komolyabb beruházást, nagyszabású otthonfejlesztést jelent, amihez alapos tervezés is szükséges – kezdve a stílustól a pontoson méretezésen át egészen a kivitelezésig. Egy pavilon felállítása ehhez képest jóval kisebb vállalás, nem szükséges hozzárögzíteni a ház falához, nem utolsósorban pedig kevésbé kell a zsebünkbe nyúlni. Persze bárhogyan is dönts, mindenekelőtt vess egy pillantást a Praktiker kínálatára, és kerülj képbe!

Kertépítésbe kezdenél vagy csak kerti bútorokat keresel? Válogass a Praktiker széles választékában!

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!