Oldal tetejére

A padlásfeljárók legfontosabb tulajdonságai

A padlásfeljáró legfontosabb tulajdonságait meg kell ismernie, mielőtt padláslétrát vásárol! Ismerje meg a Praktiker padláslétra kínálatát!

padlásfeljáró

A padlásfeljáró az egyik leghasznosabb nyílászáró, hiszen könnyű, kényelmes feljutást biztosít a padlásra, ha viszont használaton kívül van, egyszerűen beleolvad a mennyezetbe. A padlásfeljárónak nemcsak a használata, de a beépítése is egyszerű, ha betartunk néhány fontos alapszabályt.

Hosszúság és teherbírás: mielőtt megvásárolnánk a padlásfeljárót, mérjük le a plafon és a padló közötti távolságot, nehogy otthon érjen minket meglepetés. Szintén nagyon fontos a padlásfeljáró lépcső teherbíró kapacitása, vagyis hogy mennyit bír a szerkezet. Itt nemcsak a létrán fel-le hordott dolgok súlyával kell számolni, hanem a sajátunkkal is.

Alapanyag: szintén nem mellékes szempont a lépcső alapanyaga, ami lehet fa, alumínium, illetve acél. A legellenállóbb az acél és az alumínium, utóbbi ami nemcsak könnyű, de strapabíró, rozsdamentes, az évek során nem kezdi ki sem a hőmérséklet-ingadozás, sem a pára. Szintén jó választás a fa, amely hosszú éveken keresztül elkísér minket, ha nem éri nedvesség – ráadásul természetes és könnyű vele dolgozni.

Hőszigetelés: a padlásfeljáró, ha nincs megfelelően szigetelve, könnyen energiaveszteséget okozhat, éppen ezért, ha olyan helyre kerül, aminek a szigetelése fontos, válasszunk szigetelt típust, és ellenőrizzük, hogy az ajtó tökéletesen illeszkedjen.

Extra kiegészítők: ha a büdzsé engedi, a padlásfeljárónkhoz olyan extra kiegészítőket is tudunk vásárolni, mint a védőkorlát, amibe feljutás után és ereszkedés során kapaszkodhatunk. Vásárolhatunk a létra két alsó lábára gumipapucsot, hogy a szerkezet ne karcolja fel a padlót, és kinyitáskor halkan „érkezzen meg” a padlóra. A portól és a nagy hőmérséklet-ingadozástól véd az extra ajtó, és megkönnyíti a beépítést az erre a célra gyártott sarokvas.

Padlásfeljárók beépítése

Az előre gyártott szerkezetet a födémbe kell beépíteni, ami akkor jelent komolyabb feladatot, ha ehhez a betont is meg kell bontani, illetve akkor, ha a födémtávolság nagyobb az átlagosnál. Ebben az esetben a padlásfeljáró keretének külön keretet kell készíteni, amit aztán a gerendákhoz kell erősíteni. Fontos, hogy az extra keretet megfelelő (száraz, vastag) fából készítsük, hogy az idővel ne vetemedhessen. Fontos: beszereléskor tartsuk a derékszöget!

A padlásfeljáró helyének kijelölésekor ügyeljünk arra, hogy olyan helyet válasszunk, ahol kényelmes a fel- és lejutás. Például ne verjük be a fejünket, legyen hely a pakolásnak. Ha ennek fényében megtaláltuk a tökéletes helyet, és a gerendatávolság is stimmel, már csak azt kell megvizsgálni, hogy padlásfeljárónk kinyitott állapotban mennyi helyet igényel. Ha ezt kimértük, jelöljük ki a nyílás helyét, fúrjuk ki (ügyelve a derékszögre), majd felülről süllyesszük be a létránkat. Fontos, hogy a keret vízszintben legyen a mennyezettel! A következő lépésben stabilan ékeljük ki, majd végezzünk egy próbanyitást.

Ideális esetben a padlásfeljárónk tökéletesen illeszkedik a padlóba, de ha nem ez a helyzet, vizsgáljuk meg, hogy a létra elemei állíthatók-e. Ha igen, állítsuk be a megfelelő hosszúságot; ha nem, akkor keressünk egy fűrészt! Ha precízen beállítottuk a padlásfeljárónkat, facsavarral rögzítsük a födémhez!

Nézze meg videón, hogyan kell a padlásfeljárót helyesen beépíteni!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével