Oldal tetejére
Óvjuk kerti bútorainkat

Fontos, hogy kerti bútoraink/eszközeink védve legyenek az őszi és téli hónapok alatt, hogy a következő tavasszal pompás, új fényében is még élvezhessük kényelmüket. Oldalunkon mutatunk néhány egyszerű tippet a tartóssághoz.

Faápolók

Faápolók

Megnézem
Oldószeres fafesték

Oldószeres fafesték

Megnézem
Vizesbázisú fafesték

Vizesbázisú fafesték

Megnézem
Tisztítószer műanyaghoz

Tisztítószer műanyaghoz

Megnézem
Faanyagvédőszer, alapozó

Faanyagvédőszer, alapozó

Megnézem
Bútortakarók, növénytakarók

Bútortakarók, növénytakarók

Megnézem

Bútorok ápolása

Fémbútorok
A fémbútorokat legelsősorban a korróziótól, azaz a rozsdásodástól kell védenünk. Ősszel vizsgáljuk meg alaposan a kerti bútort, és ha szükséges, javítsuk ki a festést, mert a festékkel nem védett felületek tavaszra biztosan rosszabb állapotban lesznek. Ahol lejött már a festék, ott le kell csiszolni a festékmaradványokat, majd fémfestékkel szükséges átkenni.
Kézi reszelők, csiszolók
Fémfestékek

Műanyag bútorok 
A műanyag bútorokat sem szabad kint hagynunk a téli fagyban, mert megfakulnak és anyaguk törékennyé válik. A fehér bútorok anyaga besárgul és/vagy szürke foltok bújnak elő a felületükön. A rideggé vált anyag azon felül, hogy nem esztétikus, még balesetveszélyes is, mert terhelésre könnyebben törik.
Tisztítószerek

Fa kerti bútorok
A fa kerti bútorok felületét még a nyári időszakban is védeni kell, mert a napsütés és az eső is árt az anyagának, és védelem nélkül gyorsan elhasználódnak. A tartósság jegyében a fa felületet minden évben, ősszel érdemes megcsiszolni, ápolni gombaölő szerrel, páccal, fafestékkel, mert ha a fa a nedvességet magába szívja, az télen meg is fagyhat, mely az egész szerkezet szétfeszítéséhez vezethet.
Kézi reszelők, csiszolók
Faanyagvédőszer / alapozó
Oldószeres kerítéslazúr
Oldószeres vastaglazúr
Oldószeres fedőfesték
Oldószeres vékonylazúr


Tárolás 

Akármilyen kerti bútorunk van, meg kell védenünk a téli csapadéktól, a fagytól és a párától. Legjobb, ha a  hideg beköszöntével a garázsba, pincébe tesszük el. Ha mégis muszáj a szabadban hagynunk, akkor helyezzük szilárd burkolatra, és úgy takarjuk le, hogy tudjon szellőzni, de csapadék semmiképp ne érje.
Bútortakarók

Grillek, napernyők és ami még kinn maradt...
Ha nem tervezel télen sütögetni, akkor még ősszel láss neki a grill elrakásának! Az első hó leesése előtt célszerű téliesíteni minden kerti bútort, eszközt. Elrakni csak tiszta grillt érdemes, így a takarítás legyen az első lépés. Csak egy tiszta és száraz grillen alkalmazhatod a téliesítés többi lépését. A grillt legalább félig fedett, szélmentes helyre állítsd. A csapadéktól óvhatod grillponyvával, ami a legtöbb rovar és kisállat ellen szintén hatásos védelmet jelent. Érdemes úgy eltenni a grillt, mintha épp most szeretnénk rajta grillezni. Ez  azért is fontos, mert jobb úgy nekiállni a szabadonsütés örömeinek, ha tiszta lappal indítunk.
Grilltakarítás

Teendők gázgrill esetén
A gázpalackot először zárd el, majd csavard szét a csatlakozót és vedd ki egyben az egészet a grillből. A palackot mindig külön kell tárolni, lehetőleg minden tűzveszélyes anyagtól (és persze a háztól) messze. A szétszerelés után egy olajpermetező segítségével olajozd be az égőfejeket, valamint a palack fém részeit, hogy védd azokat a korróziótól. Ilyenkor szükséges a gázpalack állapotát is felmérni (pl. hogy van-e szivárgás), és a benne lévő gáz mennyiségét is ellenőrizd, hogy kell-e tavaszra egy újat venned.

Napernyők, napozóágyak, párnák és hintaágyak
Ezeket a kert berendezési darabokat érdemes magasnyomású mosókkal átmosni, az őszi napfényben szárítani és védőhuzattal ellátva eltenni.
Magasnyomású mosók

+1 TIPP
A legjobb ha olyan bútorokat választasz, amelyhez  párnatartókat is tudsz választani – így a tárolást megoldod egy csapásra. A huzatokkal most ne törődj, ezeket inkább tavasszal tisztítsd/mosd akkor majd friss illattal tölti meg kertedet, teraszodat. Azért a páratartalomra érdemes figyelni: száraz helyre tedd, mert a párnák között menedéket is találhat több ízelt lábúnak fészke.