Oldal tetejére

Összefogás egy akadálymentesített fürdőszobáért

2016.09.23. 09:45
Felújították és akadálymentesítették egy ritka betegséggel küzdő székesfehérvári fiatalember fürdőszobáját, akinek így könnyebbé válhatnak az életkörülményei. A Praktiker, a Future FM és helyi vállalkozók egy összefogás keretében láttak neki a munkálatoknak, hogy megkönnyítsék Brechler Ottó ellátását édesanyjának a jövőben.

A székesfehérvári Brechler Ottó pár éve még Németországban dolgozott villanyszerelőként, ám haza kellett költöznie, mert az egyik lába gyengülni kezdett, és hónapok alatt kerekesszékbe került. Gyógyíthatatlan izomsorvadást állapítottak meg nála, de mint kiderült ez téves diagnózis volt. Jelenleg ún. krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiával kezelik, ami egy rendkívül ritka betegség. Speciális kezelésekkel azonban van esélye a gyógyulásra. Ottó eltökélt szándéka, hogy újra elkezd járni, és hétköznapi életet fog élni. A mindennapi küzdelemben sokat jelent számára, hogy példaképe is figyelemmel kíséri gyógyulását.– Sokan tartanak engem példaképnek, de az én szememben Ottó az igazi hős. Örülök, hogy végre személyesen is megismerhettem őt, mindig jó érzés látni, tapasztalni, hogy a sikereim erőt adhatnak másoknak is – mondta Szilágyi Áron, olimpiai bajnok kardvívó, a Future FM, CSR szóvivője.

Brechler Ottó helyzetét nem betegségként fogja fel, inkább egyfajta kihívásként, amivel meg kell küzdenie, és nincs más lehetősége, mint meggyógyulni és újra járni. A fiatalember fürdőszobájának akadálymentesítésével Ottó tisztálkodása egyszerűbbé vált, tehermentesítve némiképp édesanyját és a segítséget nyújtó barátokat, akiknek megerőltető a fiatalember jelenleg tehetetlen testének gondozása. A Future FM és a Praktiker egy helyi kivitelezővel közösen dolgozott a felújításon.

– A fürdőszoba átalakításhoz szükséges valamennyi eszközt és anyagot biztosítottuk. Ennek összege több mint félmillió forint volt. Büszkék vagyunk rá, hogy gyorsan reagálva, közösen tudtunk együtt dolgozni egy jó ügy érdekében – hangsúlyozta Németh Gyula a Praktiker értékesítési vezetője.

– Az idei évben magyar tulajdonoshoz került a Praktiker, és a Wallis Zrt. eddig is számos értékteremtő beruházásokat hajtott végre. A cég filozófiájának szerves része a társadalmi felelősségvállalás is, ezt a barkácslánc tovább tudja vinni – tette hozzá Cseh László a Praktiker értékesítési vezetője.

Az összefogás kezdeményezője a Future FM az elmúlt időszakban több olyan projektet is megvalósított, amelyek a társadalmilag felelős viselkedést, a környezettudatos működést tartják szem előtt. Ennek elismeréseként február elején, magyarországi létesítménygazdálkodási cégek közül elsőként vehették át a környezetbarát takarításért a „Környezetbarát Szolgáltatás" védjegyet a TATA Consultancy Service Limited Magyarország Kft. irodájára vonatkozóan.

– Nem volt kérdés számunkra, hogy segítünk, mégpedig azzal, amihez a legjobban értünk: felújítunk, akadálymentesítünk, takarítunk. Ottó személyisége, kitartása, akarata és a küzdelem, amit nap, mint nap vív, úgy érezzük mindenki számára példaértékű lehet. Fontos számunkra, hogy ez a projekt összhangban van CSR programunkkal, így a jövőben is fogunk figyelni, hol, milyen segítségre lehet szükség – mondta Schmidt József, a Future FM vezérigazgató-helyettese.

A szerelési, burkolási munkálatokat, az akadálymentesített fürdőszoba teljes kialakítását Kovács István, székesfehérvári kivitelező végezte. A teljes átalakítás két hetet vett igénybe.

– Bontás közben azt tapasztaltuk, hogy a fürdőszoba sokkal rosszabb állapotban volt, mint azt gondoltuk. A kád alatt csőtörés volt, ami hónapok óta folyhatott az öreg ház vályogfalába. A hátsó falat néhány helyen tíz centiméter vastagon kellett vakolni, ami megnövelte a munkát és a bedolgozandó anyag mennyiségét. Mindannyian örültünk, hogy munkánkkal, ötleteinkkel segíthettünk Ottónak, hogy kényelmesebb legyen számára mindaz, amit a fürdőszobához köti őt is – összegzett Kovács István, kivitelező.

Brechler Ottó küzdelme

Brechler Ottóról három évig nem tudták, hogy miért bénult le, egy gyógyíthatatlan betegséget ún. ALS-t diagnosztizáltak nála. Az orvosok azt mondták neki, hogy meg fog halni néhány éven belül és hogy az állapotromlása miatt további rehabilitációra, gyógytornára se számíthat. A kerekesszékbe kényszerült fiatalember azonban nem adta fel, nekilátott kideríteni, hogy mi is okozhatja a betegségét. Hosszas keresés után a Ritka Betegségek Intézetében a korábbi végzetes diagnózissal ellentétben krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiát állapítottak meg, amely gyógyítható és prognózisa sokkal kedvezőbb. Kialakulása az immunrendszer hibás működésének tudható be, amelynek hatására a mozgatóidegeket úgynevezett antitestek támadják meg és károsítják. Az eddig IVIG infúzióval kezelt betegek 80%-a majdnem teljes egészében felépült, tünetmentes, és – a kezelések mellett – teljes életet él. Ezek a tények és a felépülés reménye Ottót is motiváltabbá tette, olyannyira hogy tovább kutatott és ennek eredményeképpen egy újszerű őssejt átültetéses kezelésre talált, amelyet HSCT-nek (vérképző őssejt transzplantáció) hívnak. Ez a kezelés egyelőre csak a világ néhány kitüntetett pontján érhető el, rendkívül drága, ellenben azonnali megoldást jelentene Ottó betegségére.

Emellett a fiatalember szeretne ápolót találni, hogy szakszerűbb ellátásban részesülhessen. Mindezen felül barátai egy alapítványt hoztak létre, amivel segíteni szeretnék Ottó kezelését,  rehabilitációját, és mielőbbi gyógyulását. A fürdőszoba akadálymentesítésével egyik nagy álma vált valóra, amely a mindennapi nehézségek leküzdésében van Ottó és édesanyja hatalmas segítségére.

Brechler Ottó hosszú távú küldetésének tekinti, hogy segíthessen hasonló betegeknek saját példáján keresztül. Az évek során a betegség elleni küzdelemben felhalmozott tudásanyagát más, hasonló helyzetben lévő emberekkel is szeretné megosztani egy internetes tudásbázis létrehozásával. Szeretne másoknak is reményt és ösztönzést adni, utat mutatni, hogy soha ne adják fel!

A Praktiker Magyarország meghatározó barkácsáruház-lánca, több mint 1200 embernek ad munkát. 1998-ban nyitotta meg első áruházát, jelenleg 19 üzletegységet működtet idehaza, webshopjában mintegy 40 ezer féle árucikk elérhető.

A Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt. 100%-os magyar tulajdonú vállalkozásként nyújt teljes körű facility management szolgáltatást az ország egész területén, több mint 160 településen. Széles tevékenységi körével magas színvonalú szolgáltatást nyújt az üzemeltetés, takarítás, őrzés és biztonságtechnika, archiválás, étkeztetés és a flottamanagement területén.

A vállalkozás exkluzív hazai referencialistáin több mint kétszáz neves, elégedett partner szerepel, a társadalmi és gazdasági élet szinte minden ágából, kiemelt referenciájuk a Budapest Liszt Ferenc Nemzetköz Repülőtér földi kiszolgáló létesítményeinek és területeinek üzemeltetése.

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!