Nem is olyan nehéz „jól” szemetelni!

A szemét szelektálása, elszállítása és újrahasznosítása globális problémává nőtte ki magát a különböző lebomló és nem bomló anyagok megjelenésével. De mit tegyünk, ha a sok szemét már átlépte a küszöbünket? Hogyan hasznosítható fel a hulladék egy része és hogyan csökkenthető a kukába kerülő mennyiség? Segítünk!

Megelőzés – tudatos vásárlás

Tagadhatatlan, hogy a legtöbbet a megelőzéssel tehetünk, tehát tudatos vásárlással vagy a szemét mennyiségét csökkentjük, vagy a feleslegessé vált és még szavatossági időn belüli élelmiszereket elajándékozzuk. Nem mehetünk el szó nélkül a bevásárlószatyrok feleslegesen nagymértékű használata mellett sem. Csupán vászontáskával kellene mennünk a beszerzőkörútra, vagy többször használható „erősebb” szatyorral. Ha minden kötél szakad, vásároljunk papírzacskót, mert a papír könnyen lebomló anyag és újrahasznosítható. Hiába a lebomló műanyag szatyor, sajnos nem olyan gyorsan és olyan tökéletességgel adják át magukat az enyészetnek, mint a szerves anyagok.

Szelektív szemétgyűjtés

A háztartásba kerülő termékek csomagolása teszi ki a szemétbe kerülő anyagok nagy részét, ám nagy részük újrahasznosítható anyagból áll, így a papír-, a műanyag, a fém- és az üveghulladékot külön-külön gyűjthetjük, hogy ezzel is elősegítsük a későbbi feldolgozást. Sokféle kész megoldás létezik a konyhabútorba beépíthető szelektív szemétgyűjtőn át a nagyobb űrtartalmú kukákig, a műanyagtól a robusztusabb fémkivitelig.

Komposztálás

A háztartási szemétben nagyjából egyharmad részben előforduló szerves, vagyis lebomló anyagokat is érdemes külön gyűjtenünk, mert ezekből komposztálással nagyszerű tápanyag lesz, amellyel kerti növényeink számára felvehető hasznos tápanyag nyerhető.

Nem is hinnénk elsőre, hogy a konyhánkból a feldolgozás során mennyi minden kerülhet komposztba!

A tojáshéjon át a gyümölcsmaradványokig, a kávézaccon át a teafilterig minden alkalmas arra, hogy a kertben található nyesedékkel (levágott fű, gallyazás során levágott ágak) együtt a kertünk növényeinek tápanyaga lehessen.

Ma már elérhetők az olyan komposztáló berendezések, edények is, amelyekben akár az erkélyünkön is komposztálhatunk, de magunk is könnyedén, pár deszka összeszegelésével vagy néhány tégla felállításával készíthetünk erre alkalmas helyet. Emellett vásárolhatunk a komposztálást meggyorsító, úgynevezett természetes lebomló készítményeket, amelyekben enzimek és bomlást segítő baktériumok vannak.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!