Nappali fal ötletek: segítünk a választásban

A nappali fal nem más, mint egy jól kombinálható, többfunkciós, modern szekrénysor, ami általában polcokból, szekrényekből, TV asztalból, komódból vagy akár vitrinből áll össze. Áttekintő jellegű cikkünkben számot vetünk a legfontosabb szempontokkal, a nappali bútor kiválasztásának mikéntjével, a legvégén pedig mutatunk pár inspirációt is!

Mi az a nappali fal?

Talán sokak emlékeznek még a robusztus, teljes falakat beborító szekrénysorokra, amik a hetvenes és nyolcvanas években hódítottak elsősorban. Visszanézve azt mondhatjuk, hogy az idő eldöntötte ezeknek a bútoroknak a sorsát: manapság már alig lehet ilyet találni a piacon. A tervezők energiája persze nem veszett el, csak átalakult – így született meg az újragondolt nappali fal bútor! Hasonlóképpen elődjéhez, a nappali egyik kiemelt falrészén helyezkedik el, nagy különbség viszont, hogy jóval könnyedebb, szellősebb összhatást biztosít, nem borítja be a teljes falat, így nem is vesz el annyi teret a lakásból – mellette akár a nappaliba fali dekoráció vagy egy-egy jó kép is kényelmesen feltehető.

Típusai, stílusok

Modern nappali fal

A modern nappali fal elengedhetetlen eleme a TV állvány rész, nem véletlen, hiszen egy jól eltalált nappali TV fal szinte az egész szoba alaphangját megadja. Rengeteg ilyen modern nappali bútor már annyira letisztult, hogy gyakorlatilag a földtől is elemelkednek, lebegős látványt nyújtanak a falra felfúrható megoldások miatt. Ezek a polcok, szekrények és állványok aztán különböző módon variálhatók és tehetők fel, így nemcsak látványos, de megújuló bútorokról beszélünk. Ha egyszer ráuntunk, akkor nyugodtan lehet kombinálni.

Modern nappali fal

Klasszikus nappali fal

A klasszikus nappali fal több ponton emlékeztet régi elődjére, a modern nappali fal látványos megoldásai helyett konzervatívabb megjelenést képvisel. Sok esetben itt kiemelt szerepet kap a hagyományosabb, vitrines logika – nemcsak nyitott vagy zárt polcokkal számoltak a tervezők, hanem üveggel is. A klasszikus nappali fal általában nagyobb helyigényű, ami nem feltétlenül baj, de kisebb nappali esetében kétszer gondoljuk át, hogy emellett tegyük le a voksunkat!

Klasszikus nappali fal

Épített nappali fal

Abban az esetben, ha igazán egyedi megoldásban gondolkozunk – és előtte vagyunk egy építkezésnek vagy felújításnak –, akkor fontolóra vehetjük, hogy mi magunk építjük meg a nappali falat. Természetesen itt nem asztalos munkára gondolunk, hanem arra, hogy gipszkartonból, adott esetben pedig különböző burkolatokból építsünk egy saját, egyedi falrészt, amit igényeink szerint alakíthatunk. Itt ugyanúgy elférhet minden, amire szükségünk lehet: TV, könyvek, növények, de akár háttérvilágítással ellátott, külön kis helyet is építhetünk egy kedvenc festménynek vagy családi képnek. Persze mindezekhez alapos tervezésre és precíz kivitelezésre lesz szükség.

Méretek

Lehet a nappali fal dekoráció, de hasznos eleme is otthonunknak – funkciójától függetlenül számos méretben vásárolhatunk már ilyen bútorokat. A Praktiker nappali fal szortimentje rengeteg különböző kivitelt és méretet kínál, keresgélj bátran, hogy megtaláld azt, ami nemcsak tetszik, hanem pontosan illeszkedik is a nappalidba!

Színek

A nappali fal színek csakúgy, mint bármilyen más népszerű bútornál, sok lehetőséget tartogatnak magukban. Az egyszerű, természetes árnyalatoktól kezdve az elegáns feketén és fehéren keresztül az extravagáns kivitelekig bármilyen elérhető már. Ha a színválasztás fejtörést okoz, akkor állítsunk össze a nappali színeiből egy úgynevezett „moodboardot”, egy montázst képekből és fotókból, ahol vizualizálni tudjuk a különböző anyagokat, textúrákat és színeket. Azzal viszont számoljunk, hogy minél kisebb a rendelkezésre álló tér, annál célszerűbb a sötét színeket kerülni.

Hogyan válasszuk ki a nappalinkba illő falat?

Ha a méretek és a színek már a helyükön vannak, akkor egy általánosabb szemmel érdemes ránézni otthonunkra, szerencsés megállapítani, hogy milyen anyagok és formák dominálnak. Szögletes, lekerekített, műanyag, fém, fa? Vannak díszítések vagy teljesen letisztult minden? Ha sikerül otthonunk enteriőrjéből kiolvasni a főbb tendenciákat, akkor könnyebb lesz az illeszkedő nappali falat is kiválasztani.

Egyéb nappali fal ötletek – képgaléria

Rövid válogatásunkban a kedvenc megoldásainkat szemlézzük – íme, a legjobb nappali TV fal ötletek:

 Nappali TV fal

TV fal

TV fal a nappaliban

Rendezd be Te is a nappalid a Praktiker bútoraival!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!